Skocz do zawartości

[Rowerzyści] Bezczelność na drogach cz. 2

Piksel

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio miałem nerwową sytuację, jechałem do domu (mieszkam na wiosce) od skrzyżowania do wjazdu do którego wjeżdżam jest ok. 20m. Za skrzyżowaniem obejrzałem się w tył, wystawiłem ręke w lewo i zjechałem do lewej krawędzi pasa, a tu kierowca który jechał za mną obtrąbił mnie, zredukował bieg i zaczął mnie wyprzedzać w tym samym czasie jak ja zacząłem skręcać.Serce skoczyło mi do gardła gdy się obejrzałem i widziałem zderzak blisko tylnego koła roweru. Rozumiem wymuszanie pierwszeństwa w mieście na rondach lub skrzyżowaniach, ale na wioskach to najwyżej spychanie do rowów mi się zdarzało.

Ale dlaczego? Ja t nie widzę ani zielonego dla rowerów na tej części przejazdu (jest wcześniej, to widać). Nie widzę też żadnej sygnalizacji do skrętu w prawo dla kierującego autem. Myślę sobie, że tam jest tylko znak ustąp pierwszeństwa i brak świateł (chociaż pylony widać niby). Jeśli by było tak jak mówię lub światła by nie działały to rower miał pierwszeństwo i kierowca burak. Ale nie jestem do końca pewien sytuacji. Na pewno tłumaczenie kierowcy jest błędne - ja tam nie widzę S2 w prawo...

@Fenthin

Widać jedno - że jak jest czerwone dla pieszych to zielone dla samochodów i teraz popatrz sobie: samochód jest jeszcze kilkadziesiąt metrów - dla pieszych zielone, dla samochodu czerwone :

e71f9fa2f584.jpg

i bliżej, ale rowerzysta jest tuż przed przejazdem - wjeżdża, czyli ma pierwszeństwo, nie mówiąc, że zielone dla pieszych, i nadal raczej czerwone dla samochodu:

940953f220d8.jpg

Ładnie wszystko zaznaczyłeś, ale błędnie. Na pierwszym screenie sygnalizator dla pieszych lub rowerzystów (tu przypominam, dla samochodów ma trzy światełka, nie dwa - wyłączając pewne specyficzne przypadki), na drugim również dla pieszych, ale że jest tam wyspa, ten sygnalizator dla nas nie ma żadnego znaczenia. A napisałem. Zatrzymajcie w 0:05 i porównajcie ze Street View.

Bez+nazwy.jpg

Dotyczy tego nagrania, usuniętego na wniosek rowerzysty:

https://www.google.pl/search?q=http%3A%2F%2Fyoutu.be%2FL88LPYP6hB0&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=UuyrU7LHBcaS_AaVlICoDQ

które można obejrzeć tutaj:

Rowerzysta ucieka z miejsca wypadku

Wy już go osądziliście:

będzie problem bo nie mogę edytować [:)] przez takie zachowania później głupie komentarze i uwagi jacy rowerzyści są okropni

Co za jełop, spierdzielił jak pipa. Nie umie jak mężczyzna ponieść konsekwencji swoich czynów.

Brudas w dredach, pewnie spieszył się nakarmić robaki na głowie.

A w rzeczywistości bardzo prawdopodobne, że nie jest winny tego zdarzenia. Poczytajcie co ma do powiedzenia ten rowerzysta:

http://www.wykop.pl/wpis/8409630/vitan-witam-to-ja-bylem-sprawca-zdarzenia-widoczne/

Jak obejrzycie dokładnie nagranie to widać, że kierowca skutera ma skręconą kierownicę i jedzie torem wskazującym na wyjechanie zza autobusu w celu jego ominięcia. Nie spojrzał w lusterko i wymusił pierwszeństwo na rowerzyście.

Prawdopodobnie zaraz go ziecie, że jechał za szybko i tak dalej. Jedynie co zrobił źle to odjechanie w miejsca zdarzenia. Ale przynajmniej potrafił zgłosić się dobrowolnie po fakcie i wyrazić chęć zapłaty za szkody choć nie poczuwa się do winny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...