Skocz do zawartości

[Hamulce] Używane Elixir R sl- kilka pytań

Bartek3033

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, posiadam dwa w,w hample, i mam pytanie do was, Przede wszystkim co należy zrobić, bo po założeniu klocków jest tak ciasno, że niemożliwe jest wsunięcie miedzy nie tarczy. (W obu sztukach). Tłoczki już rozpychałem lecz dalej jest to samo.

Pytanie drugie, co powinienem jeszcze porobić przy uzywanych hamulcach, by przygotować je do sezonu.
Hample są używane, i do tego jest to moja pierwsza styczność z hamulcami hydraulicznymi

pozdrawiam

• Mod Team

Pytanie drugie, co powinienem jeszcze porobić przy uzywanych hamulcach, by przygotować je do sezonu

Najlepiej to je sprzedać, bo wyboru co do firmy dokonałeś słabego. Jeśli nie chcesz tego robić, to weź je zalej od nowa DOT'em dzięki czemu nie będziesz miał problemu ze zbyt mała przerwą między klockami a tarczą. No chyba, że już te hamulce są uszkodzone i ktoryś tłoczek Ci się nie chowa.

Tak czy inaczej polecam coś z shimano. W tej cenie spokojnie dostaniesz nowe Deore lub używane SLX.

• Mod Team

Pewnie za dużo płynu w układzie - tak się robi jak się zalewa/odpowietrza hample przy zaciśniętych tłoczkach.

Odkręć śrubkę odpowietrznika w klamce i delikatnie rozepchaj tłoczki, tylko uważaj, bo z portu odpowietrznika wypłynie płyn.

A najlepiej to kupić zestaw do odpowietrzania (ok 30 zł) i przelać całe hample.

• Mod Team

Poza tym nie chciałem się bawić w dodatkowe adaptery na center locka

Ale co ma piernik do wiatraka? Myu tu rozmawiamy o mechaniźmie hamulca, a nie samej tarczy i systemów mocowania :)

Spoko wybrałeś co wybrałeś, dlatego radzę kupić zestaw do odpowietrzania na allegro za ok. 30zł do tego DOT'a. Dodatkowo kupić sobie dobre piwko, odpalić filmik na YT jeśli nie wiesz jak się odpowietrza i tak przygotować te hamulce do sezonu. Możesz również je całkowicie rozkręcić po wylaniu płynu, tylko tutaj bedziesz potrzebował specjalny smar do tłoczków żeby Ci uszczelek nie zjadło, ani się nie zapiekło

miedzy innymi za siłe hamowania. No i nie wiem, jakoś bardziej jestem przekonany do dota niż oleju.
A odnośnie odpowietrzania, lepiej kupić zestaw, czy jest to na tyle rzadka operacja,  że taniej podjechać na serwis?

Pixon, chodzi mi o to, że kupowalem cały zestaw (tarcze też mam avidowskie) I jesli bym kupił zestaw shimano, to by była zabawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...