llancer Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam.Otóż mam 16 lat. Startuję w zawodach Mazovia mtb .I jest taki myk ze w regulaminie jest ,że osoba niepelnoletnia musi być z opiekunem minimum w miasteczku. jako opiekun podpisal sie taki jeden pan z drużyny. Ale jest problem bo nikt nie chce brać odpowiedzialności za mnie jak by mi się coś stało. i u jest pytanie. Czy można jakoś prawnie to rozwiązać ,że niby moim opiekunem będzie osoba na trasie w miasteczku/lecz jak by cośbylo nie tak ze mna to nie ona bedzie odpowiadać tylko moi rodzicie.czyli ta osoba mnie pilnuje,ale rodzice odpowiadaja-taki jak by pośrednik Są na to jakieś prawne kroki,zaświadczenia,ubezpieczenie itd ?
Mod Team safian Napisano 27 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2013 Każdy uczestnik startuje na własną odpowiedzialność. Zawodnicy niepełnoletni dopuszczeni są do startu po pozostawieniu w biurze zawodów pisemnej zgody rodzica lub opiekuna prawnego na start w wyścigu. Zawodnicy w wieku poniżej 10 lat dopuszczeni są do startu wyłącznie w towarzystwie rodzica lub opiekuna prawnego. Opiekun towarzyszący osobie niepełnoletniej zobowiązany jest dokonać rejestracji w biurze zawodów, podpisania Oświadczenia oraz przypięcia do roweru odpowiedniego numeru przeznaczonego wyłącznie dla „Opiekunów”. Osoba, która jest uczestnikiem cyklu a na danej edycji staje się „Opiekunem” powinna dodatkowo odpiąć swój zestaw startowy oraz przypiąć numer przeznaczony dla „Opiekunów” Start zawodnika w zawodach jest równoznaczny z wyrażeniem przez niego zgody na stosowanie się do zasad opisanych w niniejszym Regulaminie. Każdy uczestnik cyklu i opiekun jest zobowiązany do jazdy na sprawnym rowerze w sztywnym kasku. Gdzie masz coś o tym, że opiekun osoby >10 letniej musi przebywać w miasteczku?
Kiciok Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Jeśli tam jest tak, że opiekun musi być obecny na miejscu zawodów, to tego nie przeskoczysz...
Mlodziutki Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 No bez jaj na mazovii raczej sobie nic poważnego nie zrobisz U Golonki mógłbyś się bać
llancer Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Znaczy rok temu w regulaminie bylo cośtakiego ,że każdy startuje na własnaodpowiedzialność.Za niepelnoletnich odpowiada opiekun który albo jest na trasie albo w miasteczku,teraz nei widze tego. Moze i mi sie niec nie stać,ale jak stanie( to nie tylko mazowsze,ale,i inne województwa.To ten kto jest moim opiekunem podczas wyścigu jest za mnie odpowiedzialny.
adhed Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 A ja Ci coś poradzę, bo ostatnio miałem taką sytuację. Musisz koniecznie zabrać ze sobą jakieś upoważnienie od rodziców/opiekunów (nie wiem jak to wygląda, musiałbyś poszukać) na wykonywanie jakichś interwencji medycznych np. w szpitalu. Ostatnio rozciąłem sobie kolano i trzeba było je zszywać, a do tego potrzebna jest zgoda opiekuna. Ja mam tylko rocznikowo 18, ale urodziny dopiero za kilkanaście dni i rodzicie musieli wysyłać upoważnienie faksem, żeby w ogóle mnie ruszyli w szpitalu.
Mod Team michuuu Napisano 30 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2013 No bez jaj na mazovii raczej sobie nic poważnego nie zrobisz W parku możesz sobie krzywdę zrobić a co dopiero w tłumie żądnych wyniku rowerzystów.
blat23 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Według zacytowanego wyżej fragmentu regulaminu jasno widać, że uczestnicy powyżej 10 roku życia nie muszą mieć opiekuna w miasteczku/na trasie, ale muszą przedstawić zgodę na start w wyścigu od rodzica lub opiekuna prawnego. To co proponował @adhed to bardzo dobry pomysł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.