Skocz do zawartości

[Udzial w maratonach]bez opiekuna-porady prawne !

llancer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Otóż mam 16 lat.

Startuję w zawodach Mazovia mtb .I jest taki myk ze w regulaminie jest ,że osoba niepelnoletnia musi być z opiekunem minimum w miasteczku.

jako opiekun podpisal sie taki jeden pan z drużyny.

Ale jest problem bo nikt nie chce brać odpowiedzialności za mnie jak by mi się coś stało.

i u jest pytanie.

Czy można jakoś prawnie to rozwiązać ,że niby moim opiekunem będzie osoba na trasie w miasteczku/lecz jak by cośbylo nie tak ze mna to nie ona bedzie odpowiadać tylko moi rodzicie.czyli ta osoba mnie pilnuje,ale rodzice odpowiadaja-taki jak by pośrednik :D

Są na to jakieś prawne kroki,zaświadczenia,ubezpieczenie itd ?

• Mod Team
Napisano

Każdy uczestnik startuje na własną odpowiedzialność. Zawodnicy niepełnoletni dopuszczeni są do startu po pozostawieniu w biurze zawodów pisemnej zgody rodzica lub opiekuna prawnego na start w wyścigu. Zawodnicy w wieku poniżej 10 lat dopuszczeni są do startu wyłącznie w towarzystwie rodzica lub opiekuna prawnego. Opiekun towarzyszący osobie niepełnoletniej zobowiązany jest dokonać rejestracji w biurze zawodów, podpisania Oświadczenia oraz przypięcia do roweru odpowiedniego numeru przeznaczonego wyłącznie dla „Opiekunów”. Osoba, która jest uczestnikiem cyklu a na danej edycji staje się „Opiekunem” powinna dodatkowo odpiąć swój zestaw startowy oraz przypiąć numer przeznaczony dla „Opiekunów”

Start zawodnika w zawodach jest równoznaczny z wyrażeniem przez niego zgody na stosowanie się do zasad opisanych w niniejszym Regulaminie.

Każdy uczestnik cyklu i opiekun jest zobowiązany do jazdy na sprawnym rowerze w sztywnym kasku.

Gdzie masz coś o tym, że opiekun osoby >10 letniej musi przebywać w miasteczku? :P

Napisano

Znaczy rok temu w regulaminie bylo cośtakiego ,że każdy startuje na własnaodpowiedzialność.Za niepelnoletnich odpowiada opiekun który albo jest na trasie albo w miasteczku,teraz nei widze tego.

Moze i mi sie niec nie stać,ale jak stanie( to nie tylko mazowsze,ale,i inne województwa.To ten kto jest moim opiekunem podczas wyścigu jest za mnie odpowiedzialny.

Napisano

A ja Ci coś poradzę, bo ostatnio miałem taką sytuację. Musisz koniecznie zabrać ze sobą jakieś upoważnienie od rodziców/opiekunów (nie wiem jak to wygląda, musiałbyś poszukać) na wykonywanie jakichś interwencji medycznych np. w szpitalu. Ostatnio rozciąłem sobie kolano i trzeba było je zszywać, a do tego potrzebna jest zgoda opiekuna. Ja mam tylko rocznikowo 18, ale urodziny dopiero za kilkanaście dni i rodzicie musieli wysyłać upoważnienie faksem, żeby w ogóle mnie ruszyli w szpitalu.

• Mod Team
Napisano

No bez jaj na mazovii raczej sobie nic poważnego nie zrobisz

W parku możesz sobie krzywdę zrobić a co dopiero w tłumie żądnych wyniku rowerzystów.

Napisano

Według zacytowanego wyżej fragmentu regulaminu jasno widać, że uczestnicy powyżej 10 roku życia nie muszą mieć opiekuna w miasteczku/na trasie, ale muszą przedstawić zgodę na start w wyścigu od rodzica lub opiekuna prawnego.

To co proponował @adhed to bardzo dobry pomysł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...