effendi360 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Siemanko ! Podczas bezwładnego obracania tylnego koła słyszę dźwięk rzężenia. Domniemam, że prawdopodobnie dostał się tam jakiś syf i należałby to pewnie wyczyścić i przesmarować ? Dźwięk wydobywa się również gdy kręcę pedałami do tyłu i obraca się sama kaseta. Na załączonym filmiku, widać dokładnie o co mi chodzi. Powiem szczerze, do serwisu mam daleko. Można tak jeździć do końca sezonu czy nie bardzo ? Koło obraca się bez przeszkód i poza hałasem, nie zauważam innych anomalii w pracy osprzętu. Proszę oglądać filmik do końca. http://www.youtube.com/watch?v=k8Qb9AmcxpY
Marcint96 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 O kurde, człowieku, twoje kulki dostają nieźle po dupie Musisz nasmarować łożyska kulkowe które masz w piaście. Już 2 raz dzisiaj wklejam ten link na forum
effendi360 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 No to mnie pocieszyłeś. Nie ma takiej opcji, żebym zrobił to samemu. Ile taka usługa kosztuje w serwisie ? Chyba jak przejadę 35km po asfalcie, to się tam nic nie stanie ?
Marcint96 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Nie posiadasz w domu kluczy 15 i 17 mm ?? Z tego co słyszę na filmiku, tam nie ma w ogóle. smaru, przez co kulki się bardzo szybko zużywają. naprawdę nie jest to trudne odkręcić 2 nakrętki i nasmarować.
effendi360 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Klucze to i by się znalazły, tylko że ja mam dwie lewe ręce i jak to rozkręcę, to na bank, skończy się na wiezieniu roweru do serwisu samochodem i dodatkowych kosztach.
Marcint96 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 A nawet z tą instrukcją ?? Tam masz wszystko ładnie opisane jak rozłożyć i złożyć z powrotem
Qr3ak Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Masz syf zamiast smaru w bębenku kasety, to nie wina piasty.
effendi360 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Ja zrobiłem ze 300km jak nie lepiej w tym stanie... Jeżeli są uszkodzenia to i tak muszę na serwis jechać. Szlag mnie trafia bo dopiero co w zeszły czwartek odebrałem ten rower z serwisu bo miałem inną awarię. Serwisant nie widział albo nie chciał widzieć tego co się dzieje. Ja już liczę złotówki bo znając moje szczęście, to zaraz jakieś cząści będą do wymiany... :/ @Qr3ak No ja się nie znam ale właśnie wygląda mi to tak chyba ? Bo jak podałem w opisie, zresztą na filmiku też jest, że jak kręcę DO TYŁU nie obracając kołem tylko samą "KASETĄ" (szukałem tego słowa) to rzęzi...
Marcint96 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 haha... A trzeba było oglądać filmik do końca Sorka, za zmyłkę. Ale to i tak jest jeszcze większy problem. bo żeby rozebrać bębenek już standardowe klucze nie wystarczą czyli serwis ;/
effendi360 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 A patrząc z perspektyw "wagi" problemu (bo na serwis i tak pojadę) ? Większy czy mniejszy.
dovectra Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 żeby rozebrać bębenek już standardowe klucze nie wystarczą młotek i szeroki śrubokręt
effendi360 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Jutro będę w pracy, gdzie mam dostęp do skrzynek z narzędziami za 10 000zł. Dam radę to sam rozebrać i nasmarować czy nie ? Dajcie jakieś tutoriale Panowie.
stefan2810 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 "do licha" ale tam jest meksyk Do rozebrania bębenka potrzebujesz specjalnego klucza. Na pewno go nie posiadasz wiec jak masz trochę zręczności to poradzisz sobie szerokim śrubokrętem i młotkiem - UWAGA - Lewy gwint, a jeszcze wcześniej wypadało by ściągnąć kasetę do której też jest potrzebny specjalny klucz (inny niż do bębenka). Później imbus 10 i wszystko masz rozebrane, wyleci Ci kilkadziesiąt małych kuleczek, generalnie nie jest to skomplikowane jak sie posiada odpowiednie narzędzia. http://endurorider.pl/2011/02/jak-rozebrac-bebenek-w-piascie-shimano-instrukcja/
Qr3ak Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Młotki i śrubokręty to ja odradzam, po takich zabiegach to już kluczem możesz nie odkręcić.
effendi360 Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Napisano 31 Sierpnia 2013 Panowie oddałem dziś rower w ręce fachowca. Ma być na wtorek. Zobaczymy czy ucichnie.
effendi360 Napisano 17 Września 2013 Autor Napisano 17 Września 2013 Rower zrobiony, kuleczki z jednej strony wymienione. W środku była woda. Chodzi teraz bezszelestnie. Zapłaciłem 30zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.