matowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam. Od wczoraj mam problem z blokującym się kołem. Po przejechaniu kilku kilometrów tylne koło zablokowało się i nie mogłem ruszyć, mimo próby naciśnięcia na pedały. Nie była to wina zaciśniętych hamulców, ani zaplątanego łańcucha. Zakręciłem kołem do tyłu, dzięki czemu mogłem jechać dalej. Po około kilometrze, problem pojawił się ponownie. Było tak ok. 2-3 razy. W końcu udało mi się powrócić do domu. Sprawdzałem koło i coś blokuje jego obrót. Po kilku obrotach zatrzymuje się. Nie na stałe, ale coś stawia mu skutecznie opór. Jazda jest więc utrudniona. Co mogło spwodować tą usterkę? Od razu mówię że słaby ze mnie mechanik, a funduszy mam bardzo mało
Marcint96 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Przeczytaj to co jest napisane TUTAJ i wszystko Ci się rozjaśni Podejrzewam że masz rower starszego typu, a więc pewnie Ci się poluzowało tu i uwdzie w tylnej piaście i na ośce, że dokręca się samo, z taką siłą że nie możesz ruszyć kołem, poprzez kręcenie wsteczne konusy odkręcają się i jedziesz dalej, do czasu aż nie zostaną znowu przykręcone przez śruby trzymające koło. PS. zmień nazwę tematu, bo zostanie on wywalony do kosza [tylne koło] blokuje się w czasie jazdy
matowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Zapewne masz rację A czy można rozkręcić piastę nie zdejmując wolnobiegu? Jeśli nie to muszę zdjąć najpier wolnobieg a nie posiadam do tego profesjonalnych narzędzi do serwisu rowerów :/ Jak wyregulować piastę roweru?
Marcint96 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Teoretycznie możesz to zrobić, nie zdejmując wolnobiegu, ale jest to trudniejsze pod względem dojścia do środka. Co masz na myśli pod pojęciem wyregulowania piasty ??
matowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Mam nadzieję że wystarczy coś dokręcić z zewnątrz piasty. Może obejdzie się bez jej całkowitego rozkręcania Może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak usunąć moją usterkę? Bardzo proszę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.