rowerowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam Noszę się z wymiana amortyzatora w rowerze Author A-gang 7mm.Producent podaje,ze amortyzator powinien mieć 510 mm wysokości,wiadomo jakas niewielka róznica moze byc dpouszczalna,pytanie tylko jaka ?. Dotychczas byłem nastawiony na Epicona ale widzę,że można kupić po tej samej cenie amortyzator z DT Swiss.Dodam,że nie skaczę,jeżdżę bardziej xc,mało asfaltu w większości las,albo kamienista droga.Dotychczas miałem RST Launch RA 130mm,także aż takiej znajomości o działaniu amortyzatorów nie mam.Wydaje mi się,że jednak marka DT Swiss jakościowo robi lepsze produkty.I jeszcze jedna sprawa Epicon ma wysokość 481 mm a EXM ma bliżej do tych 510 mm,czy taka róznica wpłynęła by na zmianę geometrii i czy główka sterowa nie miała by przez to problemów.
Marcint96 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Sierpnia 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Sierpnia 2013 - Brak powodu Źle nazwany temat masz... użyj klamry
Silver400 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Nie wiem skąd masz informacje o wysokości Epicona, domyślam się że jest to wartość dla oryginalnie ustawionego amortyzatora czyli dla 100mm. Epicon ma możliwość serwisowej regulacji skoku w zakresie 80-100-120-140mm, sama regulacja jest prosta i da się to zrobić samemu bez specjalistycznych narzędzi. Biorąc pod uwagę fakt, że miałeś 130mm skoku, musiałbyś ustawić tego Epicona na 120mm lub 140mm. Przy czym mój o skoku 120mm ma łączną wysokość ~500mm (na pewno nie 480, byłem mierzyć specjalnie ). Gdybyś ten amortyzator ustawił na 140mm skoku, otrzymałbyś łączną wysokość 500+20= 520 czyli nawet więcej niż potrzebujesz. Nie napisałeś ile ważysz, ale o Epiconach 140mm krążą wieści, że sztywnością nie grzeszą. Ja ważę tylko 60kg i mam 120mm więc dla mnie jest bardzo sztywno. Na temat DT Swiss się nie wypowiem bo nie miałem żadnego kontaktu.
rowerowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Dzięki Silver za wyjaśnienie,naprawde mi pomogłeś.Myślę że te 120mm by starczyło tylko dochodzi jeszcze SAG około 20mm ,chociaż jaki by to amor nie był to i tak SAG trzeba ustawić.Więc zostało by ze 100mm. Informacja była ze strony producenta,całkiem możliwe,że dla minimalnego skoku podana.Ważę 75kg,rozumiem,że piszesz nie o twardości amortyzatora,ale o sztywności bocznej.
Silver400 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Dokładnie tak, o sztywności bocznej. Choć tak jak mówię przy 120mm nie powinno być problemu. Twardość amortyzatora powietrznego (a takim jest Epicon) można skutecznie i szybko regulować, w przeciwieństwie np. do sprężynowego RST Launch'a (choć o tym, mam nadzieję, już wiesz)
rowerowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Tak,wiem,no niestety RST Launch jest dość twardy chyba tylko na chopkach ugiął by się powyzej tych może 4cm,albo pod 100 kg,a zjeżdżanie po kamienistej drodze czy trafienie na jakąś głębsza nierówność w lesie to też do przyjemności nie nalezy i odbija sie na ręcach. Gdyby ceny nie oscylowały w granicach 1 tys. zł to bym się niezastanawiał,a tak mam jeszcze DT Swiss EXM 130mm z wyprzedaży,który w testach wyszedł dość dobrze.. Napisałem do dt4you odnośnie warunków gwarancji i czekam . A w razie czego gwarancje Epicona na miejscu bym załatwił i tu plus.
Mod Team durnykot Napisano 27 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisałem do dt4you odnośnie warunków gwarancji Jak pamiętam,to na amorki z DT4You jest normalna gwarancja - uszkodzone wysyłasz do serwisu DT Swiss na Europę,który jest w Obornikach koło Poznania.
rowerowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Ech... Myślę,że jednak wezmę Epicona.Serwis DT Swiss troche problematyczny i droższy o czym pisał durnykot przy okazji testowania DT Swiss XMM 120 SS/ 140TS.Myślę,że Epicon nie jest zły,w teście na tym samym portalu zagranicznym co testowali EXM też wypadł dobrze.
Mod Team durnykot Napisano 27 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2013 Ale seria EXM to zupełnie inny system tłumienia niż XMM. EXM to Twin Tube, który jest łatwiejszy w serwisowaniu i w całości możliwy wykonania w domu. Ale nie namawiam.
rowerowe Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Dziwne,w cenniku jest charakterystyka i ani XMM ani EXC nie mają Twin Tube,a EXC nie ma ani Single Shot ani Twin Shot maja je XMM,EXC ma tylko Launch Control.Wiem,ze Single Shot sprawiały problemy.
Mod Team durnykot Napisano 28 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 28 Sierpnia 2013 Wróć.... miałem napisać właśnie o Launch Control- tak to jest, jak się pisze z telefonu. Wg moich informacji problemy sprawiają zarówno wersje SS jak i TS. EXMa ma Tobo- popytaj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.