Skocz do zawartości

[budżet 5500-7500] pierwszy rower mtb dla kobiety

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zwracam się z zpytaniem do fachowców jaki rower MTB powinnam kupić

Kobieta wzrost 166cm  waga 58kg 

Muszę dodać że w moim wieku już nie zostanę mistrzynią MTB  załąpałam to coś co ciągnie mnie w średnie górki tak dla przyjemność

Dysponuje budżetem 5500 - 7500  intresują mnie w rowerze  hamulce i przerzutki muszą być dobre na reszcie się nieznam wcale a nie mam chęci dostać coś co nie będzie względnie dobre

mój rowerek Batavus ( 25kg ) omało mnie nie zabił podczas zjazdu jest całkowicie bez hamulców nie wspomnę o przerzutkach

proszę o podpowiedź co koleżani i koledzy polecają, zastanawiam się nad  Scott lub Trek i może coś innego

interesują mnie tylko nowe rowery

post-168342-0-32466500-1377588532_thumb.jpg

• Mod Team

Koleżanko FraniuBaniu :),

Takich rowerów, jak Batavus nie zabiera się na zjazdy, górki ani w żaden poważniejszy teren, bo to miejski "pomykacz" - inaczej, jak sama się o tym przekonałaś, taka przygoda może się skończyć dużą "bubą" - zarówno dla użytkownika, jak i dla ulubionego "mieszczucha". Tyle słowem wstępu.
Jeśli mogłabyś określić dokładniej i zdefiniować rodzaj tych średnich górek, które chciałabyś pokonywać dla przyjemności i czy rower, którym chciałabyś owe stromizny pokonywać miałby być być HT (hardtailem - czyli sztywniak z przednim amortyzatorem), czy jednak wolałabyś FS (full-suspension - czyli rower w pełni zawieszony z przednim amortyzatorem i tylnym damperem)?. W zaproponowanym przez Ciebie przedziale budżetowym można już naprawdę znaleźć kilka ciekawych propozycji (FS są z reguły droższe), ale musiałabyś się dokładniej określić jaki rower byłby dla Ciebie najwłaściwszy. O wadach i zaletach jazdy na HT i FS powstało mnóstwo wątków na tym forum, które przed wyborem rodzaju roweru radzę dość dokładnie i wnikliwie przeczytać.

A żeby było łatwiej Ci się określić (nic na razie nie sugerując) na przykładzie rowerów jednej marki - Radon:

1. hardtail z małym kołem 26" - ZR Racy Lady Series
2. hardtail ze średnim kołem 27,5" (nowy standard, powoli wypierający z rynku mniejsze 26" koło) - ZR Race 650B 7.0

3. full-suspension z małym kołem 26" - Slide 125 SL Diva
4. full-suspension z dużym kołem 29" - Slide 130 29 Series (tu zaznaczając, że 29ery to rowery przeznaczone raczej dla dość wysokich osób )

Czyżby kolejny trolski temat ?

Ale żeby nie było, że tylko narzekam, to proszę :

http://velo.com.pl/rowery/rowery-gorskie/agang/nikita-927http://velo.com.pl/rowery/rowery-gorskie/agang/nikita-927

Wsiadać i jechać.

Żaden trolski, jak się nie znam to zadałam grzecznie pytanie  w każdym sklepie chwalą swoje rowery .

Chcę kupić jakiś z dobrym jak już doczytałam  ( osprzętem )  dla mnie nie jest tylko wyznacznikiem waga całego roweru ,

na pewno na Śnieżkę nie mam zamiaru się wdrapwać to nie mój wiek ( może na początku ) jestem ambitna i uparta

Koleżanko FraniuBaniu :),

Takich rowerów, jak Batavus nie zabiera się na zjazdy, górki ani w żaden poważniejszy teren, bo to miejski "pomykacz" - inaczej, jak sama się o tym przekonałaś, taka przygoda może się skończyć dużą "bubą" - zarówno dla użytkownika, jak i dla ulubionego "mieszczucha". Tyle słowem wstępu.

Jeśli mogłabyś określić dokładniej i zdefiniować rodzaj tych średnich górek, które chciałabyś pokonywać dla przyjemności i czy rower, którym chciałabyś owe stromizny pokonywać miałby być być HT (hardtailem - czyli sztywniak z przednim amortyzatorem), czy jednak wolałabyś FS (full-suspension - czyli rower w pełni zawieszony z przednim amortyzatorem i tylnym damperem)?. W zaproponowanym przez Ciebie przedziale budżetowym można już naprawdę znaleźć kilka ciekawych propozycji (FS są z reguły droższe), ale musiałabyś się dokładniej określić jaki rower byłby dla Ciebie najwłaściwszy. O wadach i zaletach jazdy na HT i FS powstało mnóstwo wątków na tym forum, które przed wyborem rodzaju roweru radzę dość dokładnie i wnikliwie przeczytać.

A żeby było łatwiej Ci się określić (nic na razie nie sugerując) na przykładzie rowerów jednej marki - Radon:

1. hardtail z małym kołem 26" - ZR Racy Lady Series

2. hardtail ze średnim kołem 27,5" (nowy standard, powoli wypierający z rynku mniejsze 26" koło) - ZR Race 650B 7.0

3. full-suspension z małym kołem 26" - Slide 125 SL Diva

4. full-suspension z dużym kołem 29" - Slide 130 29 Series (tu zaznaczając, że 29ery to rowery przeznaczone raczej dla dość wysokich osób )

Kolego Adamos

Mój mieszczuch Batavus był pojeździł narobił mi strachu i na tym zakończył zdobywanie gór, stwierdził że jego koledzy są troche mniejsi ale szybciej i łatwiej się poruszają w górę i z góry   na pewno bezpieczniej

Sprecyzuje dokładniej gdzie man zamiar jeżdzić  myślę o okolicach Szklarskiej Poręby , Jakuszyc ,Świeradowa , Karpacz może coś podobnego w Czechach myślę o łatwych trasach takich szutrowych jak w Izerach ładne i niezbyt wymagające i dosyć bezpieczne  nie mam zamiaru szaleć na zjazdach    6 - 8  weekend w roku

w moim terenie gdzie mieszkam nie będzie używany  przecież mam mieszczucha

co do tych fachowych określeń to nie mam pojęcia FS i HT  to FS to chyba dla zawodowców  HT to chyba ma jeden amortyzator ( tak jak mieszuch ) tylko trochę lepszej jakości

Najważniejsze są teraz dla mnie hamulce a tych nazw i rodzajów jest tyle że nie jestem w stanie się ogarnąć z tym  może na co zwrócić uwagę przy zakupie

i co jest możliwe w danym budżecie marka też nie jest najważniejsza liczy się dla mnie servis podczas eksplatacji

• Mod Team

FS to chyba dla zawodowców

Nie tylko dla zawodowców, ale także dla amatorów :) I jeśli jest, tak jak rozsądnie piszesz - że mieszczuchem będziesz pomykać po swoim mieście, a ten rower chcesz zabierać w góry i cięższy teren - to na Twoim miejscu celowałbym właśnie w rower typu FS, bardziej niż HT. On po prostu w górach wybaczy Ci więcej błędów przy pokonywaniu przeszkód, przyniesie więcej frajdy na zjazdach, hopkach, pump-trackach i czym tam jeszcze. :)

Kilka moich propozycji poniżej, ale może ktoś jeszcze znajdzie coś ciekawszego w założonym przez Ciebie przedziale cenowym.

1. http://www.evanscycles.com/products/trek/lush-s-2013-womens-mountain-bike-ec042089 (przy Twoim wzroście powinnaś celować raczej rozmiar niżej)

2. http://www.rosebikes.com/bike/rose-crystal-stoke-2-583410/aid:583414 (nawet nazwa jakaś taka bardziej kobieca ;) )

3. http://www.rowery-cube.pl/kolekcja-2013.php (dokładnie chodzi o model Rower Cube AMS WLS - white´n´blue 2013 z żeńskiej kolekcji za 7499PLN.)

4. http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/Slide-125-SL-Diva_id_24032_.htm (już wcześniej wspomniany Radon)

myślę o łatwych trasach takich szutrowych jak w Izerach ładne i niezbyt wymagające i dosyć bezpieczne  nie mam zamiaru szaleć na zjazdach 

I po tym stwierdzeniu bym sie zastanowil czy aby FS to tutaj jedynie sluszna droga, tym bardziej, ze w tym budzecie to juz mozna miec HT naprawde z wysokiej polki, a FS to juz tak nie bardzo :icon_wink:

I po tym stwierdzeniu bym sie zastanowil czy aby FS to tutaj jedynie sluszna droga, tym bardziej, ze w tym budzecie to juz mozna miec HT naprawde z wysokiej polki, a FS to juz tak nie bardzo :icon_wink:

A po co amatorce, super ekstra HT - średnio wygodny o sportowej pozycji (bo te drogie z reguły takie są)

jak może mieć przyzwoitego Fulla, którym będzie się jeździło dużo wygodniej, nawet jeśli na szczycie będzie 3 min później.

Ano na to pytanie to juz chyba musi ona sama sobie odpowiedziec :icon_wink: . Ja tylko wiem ze swojego doswiadczenia (tez sie nie scigam i jestem totalnym amatorem :) ), ze przy tym budzecie wolalbym miec fajnego HT niz srednio fajnego FS

Panowie

Ja naprawdę jestem amatorką i to nie młodą ( spójżcie w profil )  codziennie robię 10km  sobota niedziela 50km  ale tylko dla zachowania kondycji   znudziły mi się już tereny płaskie

Może damy spokój tym FS i HT  ja po prostu chcę kupić rower a że jestem zielona to zadałam pytanie może dla was to jest proste znacie się i każdy z was ma doświadczenie

Ogłądałam rower znanej firmy XXXX  Pan bardzo miły  jak powiedziałam jaki mam budżet to raz mówił tak raz tak że nie mogłam zrozumieć co służy do czego raz aluminiu raz carbon bo twardszy  raz przerzutki shimano raz sram   dla mnie to czarna magia zapraszał na testy do sklepu  nie powiem wybiorę się i spradzę co i jak

Kolega Adamos udzielił bardzo ciekawej odpowiedzi ale tylko rower Cube można w Polsce sprawdzić innych nie potrafię znaleźć  może źle szukam ?

Skoro mam chęć przyłączyć się do jazdy po górach to muszę czymś tam się wybrać  Mój Batavus się poddał jak pisałam i nie wybiera się w góry chyba że jako widz

Trolka FB ma chęć może na trochę mniej wygodny ale bezpieczy sprzęt   ( spróbójcie zjechać w wiśle od prezydenta w dół do krzyżówki w połowie baz hamulców to będzieci wiedzieli jaka fo frajda na 25kg klocku z cienką oponką i wielikmi kołami to każdy zrozumie dlaczego mam chęć na inną zabawkę )

Byłam zobaczyłam i teraz mam problem jeszcze większy

1. Koła 26 czy 29 słuchałam sprzedawców ( Bardzo mili ludzie i cierpliwi ) będą tesy jazdy w następnym tygodniu

2. Nie ma ram tzw. dla kobiety na stanie i to problem, był tylko jedn rower z taką ramą muszę mieć 40  a męskiej tak małej znowu nie    ma rowerow tak małych na stanie

3. Osprzęt jaki proponują przy moim budżecie to shimano xt  i rama aluminiowa  odpowiada mi lepszej nie potrzebuje

4. Co do tych jak koledzy piszą FS czy HT  nie rozróżniam tego dalej  ja chcę taki z jednym amortyzatorem na początek

jakia jest różnica w jeździe 26 i 29 

jakia jest różnica w jeździe 26 i 29 

Różnica jest taka że obecnie 29tka to lekarstwo na wszystko dobra dla wszystkich. Obecna reguła mówi jednak że rozmiar kół dobrze jest dopasować do wzrostu - dlatego 26tki powinny pasować lepiej. Do tego prawdopodobnie wybór damskich (jeśli to konieczne) powinien być większy. 

Witam Kolegów

Jak mnie nazywa nie nazywa Trolka to mogę powiedzieć że teraz wiem już czym się różni FS od HT

mam zamiar zakupić ładny Niebieski rowerek mogę wybrać w między dwoma modelami  firmy XXXX  z modeli 2014 które wejdą już niedługo już będą w sprzedaży Trolka chce 29er rama 40

Jeden sprzedawca troche zmodyfikuje

jeden w takim zestawie do zmian

Widelec

Rock Shox Reba RL w / wiosna Solo Air, pilota Motion lockout, w ataku, custom G2 Geometria w/51mm offset, skok 100mm (14 ": 80mm trave

Przerzutka tylna

Shimano Deore XT Shadow

Przerzutka przednia

Shimano Deore                                                                   Zmienimy na XT

Manetki

Shimano Deore, 10 biegów                                                 Zmienimy na XT

Chainset

Shimano M622, 40/30/22                                                     Zmienimy na XT

Wybieg

Shimano HG62 11-36, 10 biegów

Headset

1-1/8 "zewnętrzne o, pół-zintegrowane, łożyska semi-cartridge

Powstrzymać

Bontrager Race Lite, 31.8mm, 7 stopni

Kierownice

Bontrager Low-Riser, 31.8mm, 15mm wzrost

Przedni hamulec

Shimano M445 hydrauliczne hamulce tarczowe                             Zmienimy na Shimano M615

Hamulec tylny

Shimano M445 hydrauliczne hamulce tarczowe                             Zmienimy na Shimano M615

Felgi

Bontrager AT-850 32-dołkowe obręcze dwuścienne

Piasta przednia

Formula DC91 Piasta przód stop

Piasta tylna

Formula DC38 Piasta tylna stop

Opony

Bontrager XR1 29x2.20 "

Siodło

Bontrager Evoke 1,5 WSD

Sztyca

Bontrager Approved, 27.2mm, 8mm przesunięcie

Grips

Racer ESI Edge, silikon

Podoba mi się rama jest damska małą i niebieska troche zmian i będę miała swoje cudo wyjściowa cena to 5,300 nie wiem ile będą mnie zmiany kosztować ale jak potarguje to będzie ok mam nadzieje że będzie dobrze

Drugi jest również Piękny i Niebieski Firmy XXXX tylko ma inny osprzęt ( że wyrażę się fachowo Może kogega przestanie mnie nazywać Trolką ) i tu mam problem bo z przodu są tylko dwie zębatki i boję się że nie będę dawałą rady

i tu proszę o podpowiedź  czego mogę się spodziewać w takim zestawieniu

to jego specyfikacja

Ramka

WSD Geometry, Alpha Złoto Aluminium w / Przerzutka przednia wewnętrzna Kabel routing, Geometria G2

Widelec

Rock Shox Reba RL w / wiosna Solo Air, pilota Motion lockout, w ataku, custom G2 Geometria w/51mm offset, skok 100mm (14 ": 80mm travel)

Przerzutka tylna

Shimano Deore XT Shadow

Przerzutka przednia

Shimano Deore

Manetki

Shimano Deore, 10 biegów

Chainset

Shimano M622, 40/30/22

Wybieg

Shimano HG62 11-36, 10 biegów

Headset

1-1/8 "zewnętrzne o, pół-zintegrowane, łożyska semi-cartridge

Powstrzymać

Bontrager Race Lite, 31.8mm, 7 stopni

Kierownice

Bontrager Low-Riser, 31.8mm, 15mm wzrost

Przedni hamulec

Shimano M445 hydrauliczne hamulce tarczowe

Hamulec tylny

Shimano M445 hydrauliczne hamulce tarczowe

Felgi

Bontrager AT-850 32-dołkowe obręcze dwuścienne

Piasta przednia

Formula DC91 Piasta przód stop

Piasta tylna

Formula DC38 Piasta tylna stop

Opony

Bontrager XR1 29x2.20 "

Siodło

Bontrager Evoke 1,5 WSD

Sztyca

Bontrager Approved, 27.2mm, 8mm przesunięcie

Grips

Racer ESI Edge, silikon

W Nowy Rok Trolka ruszy w Góry i jak jeden z kolegów napisał Będę Jeździłą i Błyszczałą ale może nie będzie Trolką jak dostanie kilka lekcji od kolegi Ruleza 

Pytam tylko dla tego że w moim mieście prawie nikt nie jeździ na rowerach MTB a tych co mają psełdo MTB to nie zapytam bo nie mają doświadczenia

Koledzy jak zaczynaliście to też się nie znaliście przerobiliście wiele sprzętów zniszczyliście trochę sprzętu i teraz macie Doświadczenie to problem się podzielić

W moim wieku większość Trolek siedzi w Domu i Bawi Wnuki 

pozdrawiam FB Trolak

To faktycznie dobry wybór,  koła 29" dla osoby o wzroście 166 cm, nie ma co "fachowcy" doradzili , może jeszcze wstrzymaj się z wyrzucaniem pieniędzy, pomyśl o tym że jeśli chce się skądś zjechać trzeba tam wjechać, tak duże koło średnio się wprawia w ruch, średno też się takim rowerem skręca - jeśli nie jest się wysokim .. pójdź do poważnego sklepu, a jako duże koło dla Ciebie obstawiam 27,5" - będzie wystarczająco duże ... wśród modeli rowerów na 2014 będzie sporo na kołach 27,5"

Tutaj można poczytać jak "doradzają" fachowcy od Treka :

http://www.forumrowerowe.org/topic/145372-do-4000-z%C5%82-mtb-29er/

• Mod Team

Koledzy jak zaczynaliście to też się nie znaliście przerobiliście wiele sprzętów zniszczyliście trochę sprzętu i teraz macie Doświadczenie to problem się podzielić W moim wieku większość Trolek siedzi w Domu i Bawi Wnuki

Koleżanko Franiu,
Może i nie jesteś trollem. Zarówno brak wiedzy, jak i wypytywanie o podstawowe rzeczy (które na forum, jak się tylko zechce można z łatwością znaleźć i przeczytać) można jeszcze jakoś przeboleć i wybaczyć, to już tego jak piszesz po polsku nie! :down:  Dwa razy trzeba Twojego ostatniego posta przeczytać, żeby zrozumieć o co Ci w ogóle chodzi, a wiedzy nikt nikomu na tym forum nie broni (patrz: górny prawy róg strony i okienko z napisem "wyszukiwanie").

Z całym szacunkiem więc, zanim zaczniesz zarzucać tutaj komukolwiek brak chęci podzielenia się wiedzą i doświadczeniem, przełam proszę swoje lenistwo, zainteresuj się tym, na co chcesz przeznaczyć wcale niemałą kwotę, użyj proszę forumowej wyszukiwarki (jak nie pomoże, jest też wujek google), poczytaj trochę i wróć z konkretnymi pytaniami. Wtedy na pewno znajdziesz tutaj osoby, które chętnie zechcą Ci pomóc.

W końcu chcesz jeździć po górach, a tam, oprócz techniki jazdy, liczy się także przynajmniej podstawowa wiedza na temat tego, na czym chcesz się poruszać (np. w przypadku jakiejś niespodziewanej awarii). Jeśli tego nie czujesz, to naprawdę nie ma sensu kupować sobie aż tak drogiego roweru.

To faktycznie dobry wybór,  koła 29" dla osoby o wzroście 166 cm, nie ma co "fachowcy" doradzili , może jeszcze wstrzymaj się z wyrzucaniem pieniędzy, pójdź do poważnego sklepu, a jako duże koło dla Ciebie obstawiam 27,5" - będzie wystarczająco duże ... wśród modeli rowerów na 2014 będzie sporo na kołach 27,5"

Tutaj można poczytać jak "doradzają" fachowcy od Treka :

http://www.forumrowerowe.org/topic/145372-do-4000-z%C5%82-mtb-29er/

Dziękuje że już nie nazywsz mnie Trolką, właśnie te modele to Treki

nie wspominali o 27,5 trochę niska jestem na te dziwne ramy jak dla mnie przynajmiej na początek ale mam chęć się troche pobawić na ile mi czas pozwoli w następnym roku nigdy nie jeździłam na rowerze MTB a mam już swoje lata i dla tego przedkadam swoje bezpieczeństwo po moich wyczynach w górach na moim jak to nazywacie klocku

1   to CALI SLX ten do przerobienia   ( Bardziej mi się podoba ) ale wiem że nie wszystko dobre co się świeci

http://www.cyclecentreuk.co.uk/m14b0s170p13134/TREK-Cali-SLX-2014

2   to SUPLY FLY 7   PROPONOWALI JESZCZE   FLY 5 

http://cyclecentreuk.co.uk/m14b0s170p13063/TREK-Superfly-7-2014

Przepraszam że nie piszę na ogólny ale nie mam chęci narazić się moderatowi że coś reklamuje

Co myślisz o moim wyborze Waga roweru nie odgrywa roli jestem lekka mam 57 - 59 kg   na lepsze i lżejsze mnie poprostu nie stać, dokształciłam się wiem że  S-WORKS i CANNONDALE  ale cane jest astronomiczna i chyba nie warto tyle wydawać nie bendąc zawodnikiem a to mi już nie grozi chba że w najstarszej grupie wiekowej ot tak dla zabawy może, zwróciłam uwagę że ostatni w szkalarskie dostawali najwięcej braw więc nigdy nie wiadomo może jak się poduczę i nabędę wprawy w jeździe na MTB to wystarjuj HaHaHaHa i się doczołgam do mety

wracając do tematu myślisz że to dobry wybór ? oczywiście jak się na nich przejadę dla sprawdzenia  i w dodatku mieści się w moim budżecie

pozdrawiam

FB Trolka

Koleżanko Franiu,

Może i nie jesteś trollem. Zarówno brak wiedzy, jak i wypytywanie o podstawowe rzeczy (które na forum, jak się tylko zechce można z łatwością znaleźć i przeczytać) można jeszcze jakoś przeboleć i wybaczyć, to już tego jak piszesz po polsku nie! :down:  Dwa razy trzeba Twojego ostatniego posta przeczytać, żeby zrozumieć o co Ci w ogóle chodzi, a wiedzy nikt nikomu na tym forum nie broni (patrz: górny prawy róg strony i okienko z napisem "wyszukiwanie").

Z całym szacunkiem więc, zanim zaczniesz zarzucać tutaj komukolwiek brak chęci podzielenia się wiedzą i doświadczeniem, przełam proszę swoje lenistwo, zainteresuj się tym, na co chcesz przeznaczyć wcale niemałą kwotę, użyj proszę forumowej wyszukiwarki (jak nie pomoże, jest też wujek google), poczytaj trochę i wróć z konkretnymi pytaniami. Wtedy na pewno znajdziesz tutaj osoby, które chętnie zechcą Ci pomóc.

W końcu chcesz jeździć po górach, a tam, oprócz techniki jazdy, liczy się także przynajmniej podstawowa wiedza na temat tego, na czym chcesz się poruszać (np. w przypadku jakiejś niespodziewanej awarii). Jeśli tego nie czujesz, to naprawdę nie ma sensu kupować sobie aż tak drogiego roweru.

Kolego Adamos

Może chcialam pójść trochę na skróty nie i wyszukałam w forum tego co powinnam przepraszam, ale tego jest tyle że nie potrafię tego ogarnąć 

Przepraszam jak kogoś uraziłam większość stara Kolegów stara się podpowiedzieć co zrobić najlepiej

Jak się zepsuje to pieszo przyjdzie mi wracać razem z rowerem pchając go i tak go nie naprawię

Czesc

Poniweaz temat strasznie sie rozrosl, nie przeczytalem calosci, ale swoje 2 grosze dorzuce:

W zeszlym roku moja zona kupowala rower w podobnym przedziale cenowym, i jest bardzo zadowolona; aczkolwiek uczciwie musze przyznac, ze jezdzi nieco ostrzej niz Ty napisalas ze bedziesz, no ale skoro mowisz zes ambitna, to kto wie, moze za rok lub dwa tez Ci sie przyda dobry rower :)

Nie wnikajac w odwieczne wojny miedzy zwolennikami duzego lub malego kola, fulli lub ht, srama lub shimano, u nas padlo na alumionego hardtaila, i na GT, jako ze zona wczesniej miala rower tej marki i bardzo sobie chwalila.

Suma summarum kupilismy GT Zaskar 9r (http://www.gtbicycles.com/gbr/2013/bikes/mountain/xc/zaskar-niner-elite) i to jest strzal w 10. Rower swietnie sie prowadzi, i naprawde fajnei jezdzi. Niestety nie masz mozliwosci jesli mieszkasz  w Polsce na jazde probna (no chyba ze sie z moja zona umowisz ), ale ona przy wzroscie 168 ma rozmair XS i jest idealny (dla mnie przy 182 nieco za krotki, ale jezdzic tez sie da :P)

Jesli bys chciala taki rower to polecam zakup np modelu z poprzedniego sezonu (my tak kupilismy nasz rower via ebay ze sklepu z Austrii i byl o prawie 2tys pln tanszy), bo roznica na ogol jest w lakierowaniu :)

Na koniec dodam, ze tak jak juz wczesniej chlopaki zauwazyli do jazdy ktora opisujesz niekoniecznie musisz miec tak drogi rower, no ale to juz Twoja decyzja.

Pozdrawiam i udanych zakupow!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...