Skocz do zawartości

[budżet 5500-7500] pierwszy rower mtb dla kobiety

Rekomendowane odpowiedzi

@@FraniaBania, Zastanów się, czy sens inwestować spory grosz w rower, który zahacza już o klasę zawodniczą - sama stwierdziłaś, że mistrzynią nie będziesz. Do jazdy amatorskiej rower w okolicy 3000 PLN jest zupełnie wystarczający. Cube Analog lub Attention będzie dobry, a Cube Acid to już naprawdę "aj waj". Skoro jesteś początkującym "zawodnikiem" i tak nie wykorzystasz w pełni ich możliwości - z własnego doświadczenia to mówię.

PS. Poleciłbym coś polskiego, ale za chwilę mogę zostać zlinczowany, więc nie mówił dalej ;)

Jeśli o mnie chodzi to już napisałem, że koła 29" to według mnie zły wybór, jeśli Trek nie będzie miał w ofercie rowerów z kołami 27,5", to radzę szukać gdzie indziej .

Np taki (nie wiem od kiedy będzie dostępny) :

http://www.cube.eu/bikes/woman-like-series/access-wls/access-wls-gtc-pro-27529/

Dlaczego ten - dosyć duże obniżenie środka suportu i stosunkowo łagodny kąt amortyzatora zapewnią sporą stabilność i pewność na zjazdach, przy tym pozwolą zachować zwrotność.

Na pytanie czy warto inwestować w dobry rower - moim zdaniem jeśli kogoś stać - to zdecydowanie tak, znajdują się tam lepsze - sprawniej i precyzyjniej działające elementy napędu, lżejsze koła, pewniejsze hamulce, po prostu takim rowerem łatwiej się jeździ, zwłaszcza w górach.

To i ja sie tu wypowiem, bo tez szukajac roweru dla zony spotkalismy sie z bardzo popularnym w  Polse podejsciem: duze kolo tylko dla ludzi powyzej 175 cm wzrostu. Sorry, wystarczy popatrzec na zawodniczki, jakos nawet te najmniejsze daja rade na 29", a plusow jest jednak przy duzym kole wiecej niz minusow (chocby komfort jazdy i latwiejsze pokonywanie przeszkod, bo predkosci przy tym co pisze Frania to dla niej raczej kwestia drugorzedowa, przynajmniej na razie).

Jak mozesz to pojezdzij na duzym i malym kole i sama zdecyduj.

Jeśli o mnie chodzi to już napisałem, że koła 29" to według mnie zły wybór, jeśli Trek nie będzie miał w ofercie rowerów z kołami 27,5", to radzę szukać gdzie indziej .

Np taki (nie wiem od kiedy będzie dostępny) :

http://www.cube.eu/bikes/woman-like-series/access-wls/access-wls-gtc-pro-27529/

Na pytanie czy warto inwestować w dobry rower - moim zdaniem jeśli kogoś stać - to zdecydowanie tak, znajdują się tam lepsze - sprawniej i precyzyjniej działające elementy napędu, lżejsze koła, pewniejsze hamulce, po prostu takim rowerem łatwiej się jeździ, zwłaszcza w górach.

Sorry, wystarczy popatrzec na zawodniczki, jakos nawet te najmniejsze daja rade na 29", a p

Dobrze napisane , jednak te co "dawały radę" przesiadły się na koło 27,5" - bo po co się męczyć skoro jest coś optymalnego ...

Nie mieszałbym ignorancji/złej woli sprzedawcy z marką Treka.

To zachowanie mogło dotyczyć każdej innej firmy równie dobrze. Napisane w ten sposób wprowadza w błąd.

Mogło albo nie mogło, jeśli sprzedawca (sądząc z kontekstu) wciska nie za wysokiej osobie 29re, to nie jest dobrym fachowcem ...

@@Rulez, weź się nie wygłupiaj :teehee:

To, że niekompetentny sprzedawca wciska komuś nieodpowiedni rower, który ma na stanie, nie oznacza że to jest zły rower, tylko  że jest nieodpowiedni dla tej osoby oraz że sam sprzedawca jest nierzetelny.

Nie przyklejaj więc łatki Trekowi, bo nie ma akurat tutaj powodu.

Nie wierzę, że tego nie łapiesz? :woot:

To i ja sie tu wypowiem, bo tez szukajac roweru dla zony spotkalismy sie z bardzo popularnym w  Polse podejsciem: duze kolo tylko dla ludzi powyzej 175 cm wzrostu. Sorry, wystarczy popatrzec na zawodniczki, jakos nawet te najmniejsze daja rade na 29", a plusow jest jednak przy duzym kole wiecej niz minusow (chocby komfort jazdy i latwiejsze pokonywanie przeszkod, bo predkosci przy tym co pisze Frania to dla niej raczej kwestia drugorzedowa, przynajmniej na razie).

Jak mozesz to pojezdzij na duzym i malym kole i sama zdecyduj.

Weź jednak pod uwagę że rower zawodniczki trochę odbiega od seryjnego, włącznie z zaadoptowaną/zmodyfikowaną dla niej geometrią.

Topowy zawodnik xc, Nino Schurter, też raczej nie jeździ na wielkiej kiszce. 

Jeśli faktycznie dla kogoś komfort jest priorytetem to będzie to dobry wybór.

Nikt nie wciskał mi w Treku 29er skoro koledzy doradzali taki rozmiar to pytałam i dostawałam to czego szukam  nie ma na stanie w 2014  odpowiedź na moje pytanie ale są piękne niebieskie a reszte można pozamieniać jak się chce i najważniejsze gwarancja na rame

Tłumaczyli wszystko dogłębnie co do czego służy i jakie są plusy i minusy takiego dużego koła  pelen profesjonalizm wręcz odradzali zakup w tym roku nowe modele bendą w atrakcyjnych cenach które podali mieszczą się w moim budżecie

na razie mój wybór to Trek ale kobieta zmienną jest to chyba już wiecie

Nie myślaląm że zadając proste pytanie tak narozrabiam

ps.  

Teraz zrobię tak jak koledzy doradzają usiądę i poczytam w forum dokształce się w temacie MTB i następne pytanie zadam bardzo precyzyjne i konkretne

na pewno nie jestem Trolką myślałam że to oznacza coś innego, jak przeczytała to się przeraziłam

pozdrawiam Kolegów dziękuje za udzielenie odpowiedzi

@@Rulez, weź się nie wygłupiaj :teehee:

To, że niekompetentny sprzedawca wciska komuś nieodpowiedni rower, który ma na stanie, nie oznacza że to jest zły rower, tylko  że jest nieodpowiedni dla tej osoby oraz że sam sprzedawca jest nierzetelny.

Nie przyklejaj więc łatki Trekowi, bo nie ma akurat tutaj powodu.

Nie wierzę, że tego nie łapiesz? :woot:

Niczego nikomu nie przyklejam, po prostu trafił się wysyp niekompetentnych sprzedawców akurat z Treka ... zwłaszcza tych z tematu który wrzuciłem jako przykład...

Nikt nie wciskał mi w Treku 29er skoro koledzy doradzali taki rozmiar to pytałam i dostawałam to czego szukam

Miałem na myśli raczej historię z podpiętego przez Ruleza wątku.

A przy okazji, i ja uważam, że 29er ma sens od 175 - 180 cm wzrostu. Kupowanie 29er'a - mając 166 cm (gdzieś powyżej padła taka wartość) wzrostu - to spore nieporozumienie.

Nie ma co bać się 26" kółek, tyle lat wszyscy na nich smigali i nikt nie widział problemu :)

Z mojej strony wysuwam konkretną propozycje https://velo.pl/rowery/rowery-gorskie/agang/nikita-80-1

Sram x7 to stanowczo wystarczająca grupa jak dla pani, hamulce po dotarciu też bedą dobrze służyły :)

Dodatkowo rama zaprojektowana typowo dla kobiet, powietrzny amortyzator który w serwisie dopompują do pani wagi i masa pieniędzy na dostosowanie roweru do siebie.

Koleżanko Franiu, przeczytaj jeszcze raz to o co prosił Cie Adamos.

Ciężko zrozumieć to co Ty tutaj piszesz, przydałaby się jakaś interpunkcja i logiczne budowanie zdań.

Polecam CI zmniejszyć budżet na ten rower, do 4 tyś będziesz miała łatwiejszy wybór a jak jeszcze odrzucisz fs

to już na pewno coś logicznego wybierzesz, i najlepiej jak to będzie koło na 26.

Witam Kolegów

1. Przepraszam za błędy które zostały mi wytknięte

2. Co do Treka super rowery, Modele 2014 super kolory,  sprzedawcy są bardzo dobrze zorientowani, 

ktoś źle zrozumiał to co chciałam przekazać

3. Kwota którą mam przeznaczyć na sprzęt jest odpowiednia jak mi się wydaje, wole rower od ciuchów to dobry tryb myślenia 

4. Nie spodziewałam się że zadając proste pytanie jaki sprzęt kupić rozpętam burze na forum, za co bardzo przepraszam

5. Jak będę chciała zadać następne pytanie to najpierw poczytam jak nie będę mogła pojąć tego to wtedy zapytam

FB nie Trolka

• 4 tygodnie później...

Witam Kolegów, 

Decyzja podjęta zamówiłam składany rower,  budżet przekroczony nie wiele

1. Rama rozmiar 17" ?  Aluminiowa   Biała z dodatkami czarnego dowiecie jaka,  odbiorę i zrobię zdjęcia

klasa średnia w wyższej grupie

2. Koła Easton XC 70 ładne 26"   wydaje mi się że dobrze robię kupując ten rozmiar, ścigać się nie będę a dla przyjemności wystarczające, pod górkę wjadę i z niej zjadę i będę cała

3. Osprzęt Będzie SRAM oparty na X0  tylko manetki będę miała dwa rodzaje

a. Lewa manetka będzie obrotowa Grip Shift

b. Prawa manetka będzie normalna trigger

Zawsze mogę jedną lub drugą mogę zamienić, to już nie będzie wielki koszt

c. Kaseta też Sram

d. Łańcuch KMC X 10 biegowy złoty !!!

e. Amortyzator Rock Shox Reba rl i tu się zastanawiam może jakiś inny mam zabrać ( tu zostawiłam sobie możliwość zmiany )

F.  I najważniejsza rzecz w moim Bicyklu Hamulce będą  Formula R1 mają piękny czerwony środek i mają doskonałą moc Hamowania

Reszty części nie chce mi  się pisać, jakieś tam są w zestawie ponoć też nie złe

Wszystko czarne z czerwonym Xem i tu był mój kobiecy świadomy wybór ( ładnie będą się prezentowały z białym rowerem )

Jestem ciekawa co myślicie o takim zestawie ?

Frania

IMO to ten sam troll co od przełajówki za 20 klocków. ;)

Nie znam Trolla co pokazuje twarz na zdjęciach, jak będzie gotowy wstawię zdjęcia specjalnie dla ciebie razem ze specyfikacją,

będziesz musiał odszczekać że nie jestem trollem !!!

Możliwe że gdzieś spotkamy się  podczas jazdy na szlaku to będziesz się źle czół że nazwałeś mnie trollem :verymad:

przełajówki mnie nie interesują trzeba jeździć po asfalcie, a to królestwo samochodów

Co do ceny mam zakaz podawania ile zapłacę za rower

Zakaz lekarski? :)

Nie rozumiem:

Nie znam Trolla co pokazuje twarz na zdjęciach, jak będzie gotowy wstawię zdjęcia specjalnie dla ciebie razem ze specyfikacją,

- wstawisz zdjęcia trolla jak będzie gotowy? 

Dlaczego nazywasz swój rower trollem? Nie lubisz go?

Imperium beki powiększa się.

(...) jak będzie gotowy wstawię zdjęcia specjalnie dla ciebie razem ze specyfikacją, (...)

(...) Możliwe że gdzieś spotkamy się  podczas jazdy na szlaku to będziesz się źle czół że nazwałeś mnie trollem :verymad:

No ja myślę, że wstawisz zdjęcia gotowego trolla. Rowerem też się możesz pochwalić, ale tylko jeśli faktycznie łańcuch będzie czerwony. Czerwone są najszybsze. Czy to czerwień ferrari czy jakaś inna?

Już się źle czÓję. W nocy kiepsko spałem, może przez to?

Tym czasem rower adekwatny do jeźdźca, żeby nie było offtopu:

Pacific-Cycle-16--Twirl-W--Training-Whee

Nie wydaje mi się, żeby ten rower był w przedziale 5500-7500 , wysil się bardziej ... faktycznie się źle czujesz  ...

Nie wnikając w tematy poboczne, sądząc po cenach Cube GTC z 2013 ten gotowiec powinien się zmieścić w przedziale cenowym :

http://www.cube.eu/pl/bikes/woman-like-series/access-wls/access-wls-gtc-pro-27529/

Z kółkiem 27,5" wydaje się ciekawą propozycją.

Co do zestawienia podanego na poprzedniej stronie, nie wnikając w kwestie ramy, kółka można znaleźć lepsze w podobnej cenie ... manetki to generalnie kwestia upodobań, jeśli nie odbiegają jakością od reszty napędu jest ok.

Złoty łańcuch i co z tego ? kiedyś Cube wypuściło rower na złotej ramie ..., sam łańcuch jakością nie odbiega od napędu ...

No ja myślę, że wstawisz zdjęcia gotowego trolla. Rowerem też się możesz pochwalić, ale tylko jeśli faktycznie łańcuch będzie czerwony. Czerwone są najszybsze. Czy to czerwień ferrari czy jakaś inna?

Pacific-Cycle-16--Twirl-W--Training-Whee

Dziękuję za propozycje tego pięknego roweru nie skorzystam

Tak wyśmiewają tu co po niektórzy sprawę kolorków łańcucha czy innych elementów oraz przywiązywania do tego wagi a być może sami robią dokładnie to samo plus jeszcze podniecanie się każdym gramem. Hipokryzja nie z tej ziemi :sick:

Jeśli zdjęcie z wpychania roweru gdzieś w górach są prawdziwe a nie mam powodu by nie wierzyć to nie wiem czemu tak jeżdzicie po jednak starszej osobie. Tak sobie próbuje wyobrazić moją matkę w przypadku gdyby założyła podobny temat z nikłą jednak wiedzą. Pewnie było by to samo. Chyba żal co po niektórym d...e ściska, że @Frania będzie miała lepszą maszynę od nie jednego na tym forum.

@FraniaBania bardzo trafna decyzja co do koła 26" to raz a co do reszty to przydała by się jednak dokładniejsza specyfikacja. Natomiast co do amorka to nie ma co kombinować bo to wysokiej klasy sprzęt.

Kolego @Hookie nic do sprawy nie wnosisz więc z łaski swoje daj sobie siana bo jak widzę wyżej sr..sz niż d...ę masz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...