Skocz do zawartości

[rama] Pomoc w poszukiwaniu nowej ramy

dracozao

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dwa sezony temu każdą wolną chwilę spędzałem na rowerze, kilka tysięcy km. zrobione. 
Niestety problem z kolanem zniechęcił mnie do jazdy. Kolano ma się dobrze i dlatego myślę by znów pojeździć nieco więcej jednak bardziej rekreacyjnie. Nie pchać się na 100km leśne wycieczki itd.

Problem w tym, że rama ma swoje lata i jest raczej za mała, źle się na niej czuję a sztyca wyciągnięta na maksa (350mm). 
Marzyłem o enduro albo o rowerze do FR (jakieś 150mm skoku ramy) jednak marzenia się zmieniają i chyba zmienię samą ramę oraz zostanę w rodzinie HT. 
Reszta osprzętu nowa, więc szkoda zmieniać cały rower.

Zdjęcia pokazują moją pozycje na ramie o rozmiarze M (17,5" ? ). Mam 183cm więc myślę o L (19").

Poszukuję czegoś o podobnej wadze (do 2kg). Używanego, wytrzymałego (moja waga to około 90kg) i raczej spokojnej geometrii (nie na zawody XC itd.). Bardzo proszę o wskazówki jakich modeli szukać, najlepiej konkretne nazwy. Pod widelec przedni 100mm. Cena....no nie wiem....ale raczej mniej niż więcej....300-400zł?  Jeśli za tyle coś znajdę to fajnie, jeśli nie to może zwiększę budżet.

Wypadłem z obiegu i ciężko mi się odnaleźć. Liczę się z ew. koniecznością zakupu nowych kół. 

PA300123.jpg

PA300124.jpg

PA300125.jpg

PA300127.jpg

Napisano

Szukaj 20" - jestem dokładnie Twojego wzrostu i przerabiałem rozmiar rozmiary 18, 19, i 19,5 (obecnie) a następna moja rama będzie 20".

Jeśli nie walczysz o gramy, to nie ma sensu przymaławej ramy kupować. Z doświadczenia mogę polecić ramy Ghosta, Centuriona Backfire, Radona ZR Team kolega śmiga na starym Krosie level A4 i też ja sobie chwali i do tego lekka ponoć jest. Inny zaś śmiga na Giant Terago, ale rozmiar to 19" jak dobrze pamiętam czyli następny w kolejności 21" może być ciut za duży.

Napisano

Szukaj 20" - jestem dokładnie Twojego wzrostu i przerabiałem rozmiar rozmiary 18, 19, i 19,5 (obecnie) a następna moja rama będzie 20".

A jeśli producent będzie miał tylko 17.5, 19.5 i 21 to co ma wybrać? Ten wymiar jest jedynie orientacyjny. Niejedna rama 19" jednego producenta jest w rzeczywistości "większa" (dłuższa) niż 20" drugiego, a ten cal na podsiodłówce to żadna różnica.

Napisano

Celuję w 19"-20". Ten Kross wygląda spoko...ale kolor mi nie pasuje :-D poszukam czegoś z kątem rury podsiodłowej >73* 

Miski to nie wiem, muszę zwrócić tez uwagę na długość główki ze względu na amortyzator. Suport mam z korby Deore - ten nowy system (sprzed 2 lat)...nie wiem jak to się nazywa :-) 

Czyli ogólnie polować na coś ciekawego na aledrogo albo forum i kupować, nie ma co cudować i się za bardzo wgłębiać :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...