Skocz do zawartości

Projekt koarka Mondial

matiz1611

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Widząc że na forum coraz częściej rozmawia się o starych rowerach chciałem przedstawić mój ostatni, jeszcze ciądgle niedokończony projekt. Założenia były proste: zrobić fajnie wyglądający i rzucający się w oczy rowerek, którym od czasu do czasu w ładną pogodę będzie można się wybrać na małą przejażdżkę. Podstawą projektu stała się okazyjnie kupiona stara szosa Mondial w stanie na pierwszy rzut oka niezbt dobrym :icon_confused:. Na szczęscie nie było aż tak źle :sweat:.

rcbu.jpg

Prace rozpocząłem od całkowitego rozebrania, wyczyszczenia i nasmarowania tylnej piasty Sachs Orbit Hybrid-Gear. Jak na swoje lata zużycie elementów wewnętrznych praktycznie zerowe. Przy okazji zostały wymienione łożyska    

5on9.jpg

yhsk.jpg

Dalej przyszedł czas na tylną przerzutkę. Myślę że po wyczyszczeniu i nasmarowaniu rometowski  Favorit jeszczę roche pośmiga

nib2.jpg

Potem przyszedł czas na ramę. W pierwszej kolejności została dokładnie umyta i odtłuszczona. Następnie w ruch poszła szlifierka kątowa ze szczotką drucianą. Trochę czyszczenia było, ale efekt lepszy niż po piaskowaniu. Powieszchnia praktycznie idealnie gładka i zero jakichkolwiek wżerów. Następnie matowanie i podkład. W pierwszej kolejności cienka warstwa spiecjalnego dobrze izolującego żółtego podkładu, przeznaczonego na tzw "goły metal". Dalej zwyczajny szary akrylowy.

h1sd.jpg

Po wyschnięciu znów matowanie i lakier. Jako że rower miał być inny niż wszystkie decyzja padła na nowy zielony akryl z palety fiata. Pewnie nie każdemu bedzie się podobał ale jak to się mówi o gustach się nie rozmawia  :thumbsup:

te79.jpg

cdn...  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...