Skocz do zawartości

[tuning] zalewanie olejem amora

Rekomendowane odpowiedzi

A myślicie że to by tez pomogło w przypadku amortyzatora Suntour XCP 75. Ustawiony jest na najmiększe zawieszenie, a na niskich kraweznikach, nierownej drodze rowerowej nawet nie drgnie. Jedyne jego ruchy to są podczas hamowania na przedni hamulec (jazda asfalt i drogi rowerowe). Wcześniej miałem Suntour XCU i chodził wysmienicie. XCP jest nowy, moja waga to okolo 82kg. Pytam ponieważ strasznie mnie bolą plecy od kąd zmieniłem rower, na początku myślałem że złe ustawienie roweru, wykonalem wiele zmian (zmiany pozycji siodełka, wysuniecie kierownicy) i jakos nie widze poprawy, a wygode jazdy to cenię najbardziej. A wieć czy rownież zastosować troche oleju czy może zaproponujecie coś innego>?

Miałem na warsztacie niedawno Suntour-a XCM-a a to podobna konstrukcja do XCP (uszczelki takie same) i powiem że przede wszystkim trzeba go wyczyścić wewnątrz (ślizgi i uszczelki) dopiero później można zalać.

Takie zalanie olejem w XCMie pomaga ale do pierwszej jazdy w deszczu tudzież błocie później trzeba (dosłownie!) wylać wodę ze środka i cała zabawa nowa...

im nizsza liczby tym bardziej lepki, a wiec stawiajacy wieksze opory.

Przeczytałem to na forum i stwierdzam że dla mnie lepszy będzie taki 40-50W a nie 5-15W. Napiszcie konkretnie jaki kupić, dajcie link, byłem dzisiaj w sklepie, ale nie mieli żadnego oleju do amortyzatorów więc kupię przez Internet. Polećcie jakiś.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

po wymianie w moto zostało mi jakieś 300ml motula 10W, więc dzisiaj również rower idzie na warsztat :(

mm nadzieję że zmiękczy mojego RS dart2 bo jak na razie to jest za twardy :/

prawdopodobnie jeszcze trochę go rozrzedzę, ale to już wyjdzie w praniu, więc jak przetestuje to podzielę się wrażeniami

Człowieku jak zalejesz 40-50W to amortyzator Ci stanie w miejscu. Nie wiem kto napisał tą bzdurę, że im niższa liczba tym bardziej lepki bo jest dokladnie na odwrót.

Jakbys przeczytal ten temat to bys wiedzial. Ja nie bede powtarzal, ale jak chcesz to próbuj szczęscia. Dla porownania powiem Ci tylko, ze firmy takie jak Suntour czy Rock Shox stosują w tłumikach olej 5W, a reszte wywnioskuj sam.

I zacznijcie na serio czytac ten temat bo praktycznie wszystko zostało powiedziane.

no i mój RS Dart 2 juz zatopiony :D

Małe howto:

Odkręciłem tandetnie wykonany regulator, wciskamy amortyzator na maxa i wyciągamy sprężynę.

Sprężynę umyłem ze smaru (po co mi on :D ) i usunąłem termokurcz (zależało mi na jak największej poprawie miękkości więc wolałem to badziewie też wywalić)

do lagi wlałem jakieś 150ml oleju do amortyzatorów Motul 10W tak, że przy maksymalnym "złożeniu" zostało jakieś 4-5cm od góry, włożyłem sprężynę, zakręciłem badziewny korek i done.

dolnego imbusa nie uszczelniałem teflonem, gdyż posiada uszczelkę, czy trzeba, wyjdzie w praniu.

efekt... na razie testowałem na placyku po krawężnikach i muszę przyznać, że przy małym skoku widać poprawę, a na tym, przy moim 60kg, najbardziej mi zależało :D

• 1 miesiąc temu...

Skoro jest temat to się podłączę, bo mam po pierwsze amorka "na experymenty" (Magura Vidar) a po drugie wielką żądzę experymentowania :)

I po kolei: zamierzam na swoim sztućcu przetestować otwartą kąpiel olejową a następnie przerobienie go z sytemu sprężynowego na powietrze. Więc:

1. OLEJ - jak zrozumiałem po postach (tak kilka stron wstecz, czytanie wszystkiego to masochizm :) ) syntetyk, ale jaki konkretnie? O oleje do amortyzatorów motocyklowych nie jest łatwo, ale bez problemu da się kupić np. syntetyczny do skrzyni biegów - nadałby się??? Albo jaki ewentualnie inny??? :mellow:

2. Uprzedzam że systemu tłumiącego jako takiego w moim amorku nie będzie, więc samo tarcie goleni o siebie uszczelki musi wystarczyć, a poza tym nie chcę by mimo wszystko wyłaził spod uszczelek, więc chyba pójść w stronę 15W? Oczywiście oring ma zamiar wymienić a simmering dokupić i założyć (miejsce jest) ale i tak wolałbym wlać gęstszy bo rzadszy na lekkie rozcieńczenie mam (oryginalna resztka Marzocchi 7,5W w bdb stanie z remontu byłego mego GF3 ;) ).

3. Co z przejściem na powietrze? Dół goleni zalałbym tak by olej zawsze pokrywał część górnych goleni i zapewniał uszczelnienie, a od góry założył odpowiedni "zdobyczny" kapsel z zaworem (znajomy ma padłego Ronina i tam powinien być pasujący - swoją drogą Magura montowała tam tłok a nie otwarty system powietrzny) ale czy w ogóle taki system (na wzór rzeczonego GranFondo3) podoła?

THANX za odpowiedzi! :P

• 3 tygodnie później...

Witam !

Przeglądając ten wątek zabrałem się do "prowizorycznego" zalania swojego amortyzatora , troche się bałem że coś popsuję lecz wzięłem sie do roboty ....

odkręcając górne korki zjechałem na nich ten plastik i się poddałem . odwróciłem rower i odkręciłem te pokrętła na dole i puknęłem w nie , znów odrwóciłem rower i wtedy wyszło raz dwa... odrazu amortyzator zjechał do poziomu 0 więc wyjęłem spręzyny i znalazłem ów olej silnikowy , nalałem moze po 30 ml (nie wiem czy za duzo czy za mało) włożylem spężynki i hola !

Poprawa NIESAMOWITA jak skakałem z 1-2 m hopy uginał się a teraz jest czuły na MAX'a wybiera każdy kamyczek normalnie to ździałało cuda. Jedynie co mnie denerwuje to to że z amoryzatora wypłukuje resztki czarnego smaru i ciągle jest brudny ale tak pozatym to jestem zadowolony jak nigdy !!!!

Mój amortyzator to SR SUNTOR XCM 100mm

Polecam Zalanie Amortyzatora I dziękuje za piękne prawdy w tym wątku !

• 3 tygodnie później...

Nie będę się tak bawił z takim syfnym amorem :icon_wink:

Czyli co? Odwracam rower, odkręcam te śrubki na dole do połowy i wlewam dajmy na to 30ml oleju np. 10W40, zakręcam śrubki i gotowe? Coś poza tym jeszcze zrobić czy wystarczy? Uszczelnić te śrubki na dole np. starą detką i/lub smarem teflonowym? Od góry coś robić, czy te uszczelki, które tam są wystarczą?

Z tym dobijanie do końca przy bunnym to trochę przesadziłem- dobija w naprawdę wysokich skokach :D

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

chcialbym uniknac rozbierania amora na czynniki pierwsze a jednak wyczyscic go i wymienic olej.

posiadam dj 1 z 2004, 130mm skoku

czy moge zrobic tak ze odesse strzykawką stary olej z niego, a następnie wleje tam troche benzyny ekstrakcyjnej - zakręce, zostawie na noc, a potem odesse ją i zaleje nowym olejem?

albo jeśli benzyna ekstrakcyjna zbyt hm.. inwazyjna? to może woda poprostu?

co o tym myślicie?

Wodą chyba raczej sobie nie poradzi z tłustym olejem...

Wolałbym na Twoim miejscu "rozbroić" amortyzator i wyczyścić go, przesmarować, zwłaszcza że jest to rocznik 2004, a jego przeznaczenie nie wróży jeżdżenia po bułki drogą asfaltową...

Chciałbyś uniknąć bo ?

..bo sie na tym nie znam, nie chce nabroić.

musiałbym mieć instrukcje z każdym krokiem opisanym na zdjęciu.. w internecie troche tego jest, ale nie widzialem konkretnie do tego modelu, a nie wiem czy w kazdym powietrznym bomberze bedzie identycznie

Mam pytanko czy olej można wlewać do każdego amora. Mam XCMa z blokada skoku nazywa się to lockout tak? :D Po zimie chcę go otworzyć, wyczyścić i zalać olejem do silniku samochodowego. I mam pytanko czy do tego XCMa tez się wlewa olej ?

EDIT: z tego co czytałem podstawą jest nasmarowanie sprężyny. Jak ją wykręcić jak nie mam takiego klucza???

Tak można wlać.

Wykręcić?

Odkręcasz pokrętło regulacji "tłumienia" oraz tam gdzie blokujesz skok. Ja je odkręciłem tak: w te takie wypustki co tam są przyłożyłem łyżkę do zdejmowania opon i młotkiem waliłem- zrobiło ze 2-3 obroty i mogło się już je zdjąć, następnie wyciągasz sprężyny i tyle...

Dzięki creative. Patrzałem na te manuale suntoura i zgłupiałem, HLO, MLO, RLO, w końcu nie wiedziałem nawet jaki mam amortyzator ale patrzałem na allegro poszukałem mojego no i mój jest LO :D Tak w ogóle to w moim normalnie jest olej czy będzie dopiero jak go napełnię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...