Skocz do zawartości

[tuning] zalewanie olejem amora

Rekomendowane odpowiedzi

a jeżeli będę wlewał olej do goleni to muszę wyjąc elastomer ? tzn jak już wleje olej i będę wkładał sprężynę to z elastomerem ? chociaż nie wiem czy w moim SR Suntour XC-60 jest elastomer :) a ten zimering ? co to jest ? to jest ta guma co widać ją z zewnątrz amora ? na teleskopie ?

dzisiaj zalałem amorka SR Suntour XC-60, 75 mm. Wlałem tak 100 ml do goleni, pomachałem rowerem żeby się rozprowadziło no i dobra wkładam sprężyny, gdy zacząłem wkładać i prawie cały olej mi się wylał jak wkładałem i wszystko mi ubrudził :/ nie wiem jak można wlać 200 ml to praktycznie niemożliwe chyba że coś źle zrobiłem ? teraz wlałem do jednej goleni bez elastometa 50 ml a do drugiej z elastrometrem 40 ml bo więcej nie wleje bo będzie wylewał :/ jeszcze nie zrobiłem jazdy próbnej bo mam wszystko od oleju upaprane i nie miałem już sił na to żeby to umyć :P a hamulce (tarczówki) przestaną piszczeć jak pohamuje trochę nimi ? bo też kapło na nie :/

nigdy nie rozbieralem tego sprzetu, wiec nie wiem jak masz to zrobic. w kazdym razie jesli producentowi udalo sie wlozyc gorne golenie w dolne, to tobie powinno sie udac ich wyjecie. jest bez sensu wlewanie oleju do gornych goleni, bo tam nie ma co smarowac. olej w dolnych bedzie smarowal slizgi.

Jeżeli nie masz na dole śrub ( co jest dziwne w tym modelu ) - to musisz odkręcić korki, wyjąć sprężyny i skombinować specjalny długi klucz do rozebrania całego amorka. Ale może jeszcze raz się upewnij, że nie masz na dole tych śrub. Pozdrawiam !

no tak ale tam jest ciężko sięgnąć ale zrobiłem sobie taki klucz i włożyłem imbusa 5 i nie daje rady, tam jest ciężko się dostać bo nawet jak ugnę golenie górne do końca to robie wszystko na oślep, to nie takie łatwe chyba że ktoś ma na to sposób ? hm

tutaj jeszcze jeden rysunek

http://mtbikes.info/images/articles/suntour%20xcm.jpg

• 2 tygodnie później...

ostatnio jeździłem rowerem i muszę powiedzieć że amor zmiękł :D a wyjąłem tylko elastometr i porządnie nasmarowałem sprężyny ale pewnie trochę oleju się dolnych goleni i może to też ma wpływ :) bo olej wylałem ale i tak będę musiał rozkręcić amora:/ można gdzieś dostać tak długi klucz ? albo sobie w jakiś sposób zrobić z czegoś :D ja nawet taki zrobiłem ale jakoś nie mogę włożyć tego imbusa :/ jaki tam jest rozmiar śruby ? 5 ?

• 2 tygodnie później...

Siemka.

Chciałem się zapytać czy Wy przed zalaniem czyścicie swoje amorki w środku z brudu i starego smaru czy walicie ten olej w ten cały bałagan, który jest w środku? :)

Za parę dni będę chciał zalać swojego durexa i w sumie to przydałby mu sie serwis najpierw i tak sie zastanawiam czym i jak go wyczyścić w środku. Benzyna ekstrakcyjna? Czy jakieś inne cudo? Tylko żeby mi ślizgów i uszczelek nie rozpuściło :) Co proponujecie panowie? Pozdrawiam serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...