Skocz do zawartości

[tuning] zalewanie olejem amora

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

szybkie pytanko:

Czy moge mojego Suntourka XC-60 leciutko, zaznaczam leciutko przesmarowac smarem stałym pod uszczelkami ??? nałożyć troszeczke smaru stałego żeby "gumki" sie miały oporu przy pracy ??? bo w zalewanie i spieprzenie sie nie chce bawic, nie mam kasy na nowy jaknarazie. Chodzi o uszczelki na zewnątrz. na razie

ale co rozebrałeś go i wlałeś ??? ja tam nigdy tego nie robiłem, nieznam budowy az tak amorków. Powiedz jak to zrobiłeś, jak na razie waląłem troszeczke smaru stałego ładnie sie rozmazał pod uszczelkami, nawilżył je od środka i ślizgają się. Mówisz Finish Line ??? zobaczymy co i jak. Dzieki, na razie

w tym celu nałozyłem smaru stałego, co by sie nie wypłukał albo nie wyparował zbyt szbyko, przy okazji minimalnie sie lepi :). Taak mam gumki harmonijkowe, tylko zastanawiam sie jak wlałeś do lewej goleni olej ??? musiałem rozebrać amorka lekko, bo chyba nie oodsuwałeś śrubokrętem gumki harmonijki i lałeś ??? na razie

Budowa XC-60 jest prosta jak budowa cepa :( Aby wlać olej wystarczy tylko odkręcić te korki do "regulacji" naprężenia wstępnego (która notabne nic nie daje), wciasnąć amortyzator, wyjąć sprężyny, wlać olej do środka, sprężyny smarem stałym nasarować np. towotem, włożyc sprezyny do amortyzatora i zakręcić.

PS: KOrki można odkręcić zwykłą żabką hydrauliczną albo kombinerkami, albo jak wolą niektórzy kupic klucz za 20 zł :P

ahaa to juz wszystko wiem, pewnie i tak sie nie bede w to bawił, bo w przyszłym roku wymieniam dziada, ale dzięki za szybkie rady i pomysły. na razie

P.S

Jak to nie masz :D:P, nie miałes czy "zgubiłeś" ???

nie miałem wogóle, w XCP 75LO nie ma takich gumek ;)

ja tez ten korek odkreciłem kombinerkami, nawet dosc łatwo idzie, a zakreciałem palcami i jest wszystko ok, nic nie cieknie ani sie nie dzieje niepokojacego :)

• 3 tygodnie później...

Testowałem. Nie chodzi o to aby stal zmiękła od oleju ale raczej dobrze wszystko nasmarowała. Zauważyłem u siebie na SUNTOUR XCR-LO to że nasmarowanie goleni więcej dało niż zalanie olejem. W tanich amorkach uszczelki są ze słabego jakościowo materiału i nasmarowanie goleni powoduje że amor lepiej pracuje - jest bardziej czuły.

Druga sprawa to sam system amortyzujący, trzeba wiedzieć co się ma w środku. Jeśli jest to sprężyna + elastomer to jeśli amor jest twardy wywalamy elastomer i sprawdzamy co się dzieje. Jak jest za miękko to docinamy elastomer i pakujemy go skróconego w sprężyne i testujemy aż do skutku. Nie ma amortyzotorów idealnych, każdy potrzebuje czegoś innego, więc trzeba kombinować. Dopiero amorki na powietrze dają możliwość swobodnej konfiguracji w zależności od potrzeb. Najlepiej gdyby miały dwie komory powietrzne ale to już inna bajka cenowa :blush:

Dzisiaj montowałem u siebie AXONA S-RL i moge powiedzieć że jakość uszczelek jest o niebo lepsza niż przy XCR-LO. Ale i tak golenie będe smarował jakimś Brunoxem lub innym wynalazkiem.

ja teraz w lewej goleni mam tylko troche oleju, chodzi tylko o to zeby była ta sprezyna smarowana, choc wydaje mi sie ze gdyby nie było tam oleju tez by sie nic nie stało, ale ja go zostawie bo przynajmniej lewą golen mam cały czas smarowana tym olejem i nie musze uzywac żadnego innego preparatu do smarowania lewej goleni, a prawą goleń smaruje FL CC, jak jest zimniej i piasek to jakby szybciej znika FL CC, ale i tak jedna kropelka w uszczelke wystarcza na ok. 40km wiec nie jest tak źle, a po nasmarowaniu FL CC amorek chodzi o0 niebo lepiej :036:

zastanawiałem sie czy by nie nalać troche oleju do prawej goleni, musze keidys rozebrać prawą goleń i zobaczyc co tam w srodku jest ;)

jak go od spodu odkrecisz i od góry to chyba wyciagniesz golen, ale jak chcesz go tylko zalac olejem to nie ma potrzeby robierania go całego, chyba ze chcesz jakies uszczelki na dole zrobic zeby nie ciekł olej, u mnie nic nie cieknie w XCP75LO :D

• 1 miesiąc temu...

znaczy sie na pewno da, jak wywalisz elastomery to potem jedyne co go trzyma to uszczelki, one sa kijowe i przy nizszych temperaturach mula, ja chyba u siebie do obydwu goleni wleje troche oleju chocby silnikowego i zobacze jak bedzie, bo kiedys miałem w jednej i było super, tylko druga musiałem co jakis czas smarowac FL CC B)

• 4 miesiące temu...

Witam!

Ja mam następujące pytania:

Czy ten olej mam wlac do goleni dolnej??

Ile go wlać??

Jaki to ma być olej??

Dodam ża amortyzator to rst 191c 4. Najgorszy chyba jaki może byc. w obydwóch goleniach mam spreżyny i elastomery. Czy gdy wleje do niego oleju to zmięknie??

Z góry dzikeuje za odpowiedzi.

witam

u mnie jest amorek spinner grind i też myslałem nad zalaniem go tylko nie wiem gdzie dokładnie. regulator cały wykręciłem i wyszedł on cały z sprężyna. Zastanawiam się czy moj amoprtyzator posiada elastomer bo nie wiem jak to ma wygladac. załączam budowe amorka, może ktoś z was mi na to pytanie odpowie. A kolejne pytanie czy po odkreceniu korka regulacyjnego i wyjęciu sprężyny zalać go czy nalezy odkrecić go od spodu i zalać mu tą dolną część?

moj amortyzator to ta wersja po prawej stronie na fotce

dscn4941uu6.th.jpg

Marcin1212, Slasu. Najlpiej jest przeczyścić amorek, jeśli nie chce ci się go rozbierać to wystarczy nalać przez górne golenie, olej spłynie na sam dół. W Santurnach elastometr jest to taka guma umieszczona w sprężynie. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...