Skocz do zawartości

[tuning] zalewanie olejem amora

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za to mam amorek SR XCR LO, ważę 60 kg i mój amorek jest mało czuły. Myślę więc nad dolaniem oleju. Pytanie brzmi, czy mam odkręcać śrubki pod spodem, czy macie jakiś inny sposób wynikający z konstrukcji takiegoż amorka? ;)

można zrobić taki schemat:

twardo----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------miękko

seryjny amor > amor bez elastometra > amor bez jednej sprężyny sprężyny > amor bez jednej sprężyny i elastometra

dodatkowe zmiękczanie zalewaniem

musisz poprostu dopasować go do siebie, ja zanim zaczełem ważyć więcej niż 40kg jeździłem na jednej sprężynie i elastometrze, puźniej ją znowu włożyłem i zalałem

Gość Gość_pawel_*

Mam RST Gila T5 próbowałem odkręcić te dolne imbusy jednego się udało ale nie dało się tam nalać oleju a drugiego nie mogłem odkręcić wcale ( kręciłem i nic ). Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić?

Fallkor:

Dzis z nudów w pracy przeczytałem całe 16 stron tego tematu... i od razu zakupiłem amortyzol ;p od 17 do teraz rozkręciłem cały amor - RST Capa CL (najgorszy z najgorszych) na czesci pierwsze,wyszysciłem z przepracowanego smaru, a było go dużo po mojej ostatniej interwencji w amora. Skręciłem z powrotem dodatkowo montując uszczelki ze starej dętki pod śrubami imbusowymi na dole goleni (zastosowałem uszczelke od zewnątrz i od wewnątrz - między spodem goleni a gwintem metalowego cycka połączonego ze sprężyną), zalałem go ok 80 ml amortyzlou na goleń. Wykonałem też w tej samej technologi uszczelki pod górne plastikowe zatyczki goleni (tam gdzie w normalnych amortyzatorach są jakieś regulacje czy blokady skoku ;p).

Pierwsze wrażenie:

1- amor syczy powietrzem jak przez pierwszy miesiąc od zakupu.

2- mimo moich uszelek rzyga górą i opluwa mi osłonki na lagi (ten amor ma taką sprężynkowatą gumową osłonkę na całe lagi)

3- przy wduszaniu nie czuje jakiejś wielkiej zmiany twardości (pewnie musi się rozjeździć

4-z dołu nic nie cieknie.

zaraz wychodze pośmigać i jak tylko wrócę podzielę się wrażeniami z jazdy.

Pozdro 700 bo 600 już nie modne

Fallkor:

wrażenia po kilku kilometrach:

amortyzator juz po kilkuset metrach zaczął bardziej dokładnie pracować, syczenie o którym pisałem wcześniej informowało o tym ze amor pracuje w trakcie jazdy po trawie. Generalnie to wbyierał nierówności dużo dużo lepiej niż przed zalaniem...

co do wad to przy większych krawężnikach amor niestety dobija :blush: (ważę 82 kg) i przy właśnie takich większych krawężnikach oprócz syczenia słychać "mlaskanie" oleju pod tymi plastikowymi zaślepkami, kolejna sprawa to to ze jak stawiam rower pionowo wchodząc do windy (mieszkam w bloku) to z pod tych zaślepek kapie... no i dadal rzyga spod tych zaślepek.

Jest jakiś prosty patent zeby uszczelnić to miejsce (tam gdzie w innych amorach jest redulacja napięcia wstępnego, albo blokada skoku) dla oleju a zeby powietrze sie mogło dostawać? bo jak bym to w ogóle uszczelnił to chyba powietrze by nie miało gdzie uciekać i zrobił by mi się taki amor o 10 mm skoku jak komuś wyżej.

Też postanowiłem się zabrać za tuning amorka. Mam w garaży Amortyzol 15WL150 - czy będzie dobry?

Mój amorek to sr duro z zeszłego roku. Sam ważę ok 70kg. Przetestuję jak będzie pracować bez elastomeru i takiej czarnej opaski - bo w tej chwili pracuje jak sztywniak - nie pracuje B)

A więc czy ten olej ma dobrą gęstość?

Ja zalałem Duraka dokałdnie olejem o tym samym oznaczeniu (tłumik i sprężynę). Elastomer i opaskę zostawiłem (po zdjęciu opaski działa jakby wogólnie nie było tłumienia ;) ).

Przy moich 75 kg działa już ładnie (jak na Duro :blush: ). Na początku mulił, ale jak pojechałem z nim na bardziej hardkorową traskę to sie "wyrobił" :D

• 2 tygodnie później...

cześć, przeczytałem od początku ten temat i chyba zaleje amorka

Mam juz 4 letniego Manitou Answer Pro (elastomery i sprężyna (pod elastomerami) w każdej goleni. Skok to i ile pamietam 100 lub 120mm.

Napiszcie czy jest sens zalewać go np. Finish Line CC?

I ile tego walć?

Czy do kazdego amortyzatora z tłumieniem olejowym jest mozliwosc dokupienia twardszych sprezyn albo wymiany oleju na gestszy??? a jesli tak to czy jest to oplacalne???

Jestem w posiadaniu amora RST GILA SL z regulacja.

Niestety zakres regulacji jest za maly jak dla mnie bo waze 115 kg (:lol)

czy warto jest wymieniac podzespoły czy lepiej wymienic amor na jakis twardzszy (lepszy)

Czy do kazdego amortyzatora z tłumieniem olejowym jest mozliwosc dokupienia twardszych sprezyn albo wymiany oleju na gestszy??? a jesli tak to czy jest to oplacalne???

Jestem w posiadaniu amora RST GILA SL z regulacja.

Niestety zakres regulacji jest za maly jak dla mnie bo waze 115 kg (:lol)

czy warto jest wymieniac podzespoły czy lepiej wymienic amor na jakis twardzszy (lepszy)

Tez mam tą Gile:) ale ja waze 70 kg i mi styka. A tobi radze nie wymieniac niczego bo to za drogo, i to jeszcze w RST:P Powiedz mi czy dobijasz ja do konca.

P.S. mozesz ją zalac jakims gestszym olejem, ale jak to nie pomoze, to polecam na tym jeszcze troche pojezdzic i zmienic go...

W sumie to jescze ani razu podczas jazdy go nie dobilem.

Niestety nie jestem w stanie stwierdzic czy nie da sie go dobic bo jeszcze nie jezdzilem nim w jakims wymagającym (nierownym terenie) ale stojac na pedalach i z calj sily probujac go scisnac to mi sie udaje niestety.

Generalnie preferuje spokojna jazde po w miare rownym podlozu, a w takim wypadku az tak mi nie przeszkadza to ze jest miekki ale boje sie ze jak bede chcial pojezdzic w terenie to moge miec problemy.

Myslalem wlasciwie tylko o tym aby zalac go gestszym olejem.

mam tylko maly problem ktory spowoduje ze i tak bede musial troche poczekac z wymiana...

mianowicie mam gwarancja na amortyzator 2 letnia.

czy taka wymiana oleju spowoduje utrate gwarancji??? (pewnie tak :))

Myśle, ze na początku powinieneś dokręcic pokretło regulacji napiećeia wstepnego na max'a (ale przypadkiem go nie przekręć , tak jak ja to zrobilem i musiałem korek wymieniac, hehe) najlepiej złap za obręcz, potem za kierownice i jakby odciaginj widełki na max. potem ustaw na najmieksze tłumienie, potem przekrec poketło 4,5 raza w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) żeby na najtwrdsego ustawić. I tak spróbuj pojeździć. (ale sie rozpisałem:D)

najlepiej złap za obręcz, potem za kierownice i jakby odciaginj widełki na max. potem ustaw na najmieksze tłumienie, potem przekrec poketło 4,5 raza w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) żeby na najtwrdsego ustawić. I tak spróbuj pojeździć. (ale sie rozpisałem:D)

Dzieki.... spróbuje :)

A co z tą gwarancją?????

• 2 tygodnie później...

A ja sie chcialem zapytac czy ktos moze probowal wyjac sprezyna na stale??Ja mam suntoura Mg-ulr i podobno mozna w nim wyjac jedna sprezyne-oczywiscie po to by byl lzejszy.Jezeli mozna to jak??Bo ja nie chce nic rozwalic...:/

Do prawej nie lej więcej jak 20ml bo zmniejszysz skok. Do lewej można lać bez ograniczeń:]. Polecam wlaś więcej jak 200ml, bo inaczej może dziwnie chlupać. Aha, jeżeli masz gęsty olej, to po wlaniu do lewej lagi zrobi się tłumienie dobicia. Przydatne jak skaczesz

Moje duro po tuningu a to apropo tuningu duro. Mój ma 150mm skoku:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...