Skocz do zawartości

[tuning] zalewanie olejem amora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie słyszałem jeszcze o przypadku kiedy coś się złego stało jeżeli ktoś wyciągnął sprężynę :D

Tzn mój znajomy wstawił raz zamiast dwóch miekkich sprężyn, jedną twardszą i podczas dość szybkiego zjazdu gwint na korku nie wytrzymał i sprężyna wystrzeliła :? miał dużo szczęscia, bo miał rozcięty tylko policzek...

Ale w Twoim przypadku DamianYukon przy XC60, to Ci "chyba" nie grozi :)

Napisano

wyjalem prezyne i chodzi lepiej niz super :) :grin: pytanie-wylac olej z tej pustej goleni???no mam nadzieje ze mi nic niewytrzeli :D lubie otro poszalec ale w tym wypadku to mieka prezyna a nie twarda

Napisano
pytanie-wylac olej z tej pustej goleni???

Ja w lewej goleni nawet wlałem więcej oleju (że niby tłumienie :wink: ) a tak poważnie to na Twoim miejscu bym tam trochę kapnął :D

Napisano

Nalałem oleju hipol i chodzi mi lepiej ale cudów nie ma, chociaż jest bardizej miękki to fakt płynniejszy o wiele. Mam tylko jedną sprężynę więć u mnie d**a. A czy to normalne ze dróga goleń jest pusta?

Napisano

Jutro robie sobie kąpiel w capie t4 !!! Życzcie powodzenia !!! Apropos mam pytanie dotyczace uszczelnienia. Chciłąem zrobic uszczelki z detki ale zaintrygował mnie pomysł z tą taśmą :) Roumiem że dostanę ją w "normalnym" sklepie z narzędziami itp. Ma porostu owinąć śrubki (gwinty) ??? to naprawde nie przcieka ???

Napisano
to naprawde nie przcieka ???

Nie powinno, bo uszczelniasz przestrzeń pomiędzy gwinem wewnętrznym a zewnętrznym :) Tylko nie przesadź z ilością tej taśmy bo nie wkręcisz :wink:

Napisano

1. odkrecam ta nakretke na gorze,

2. zdejmuje dolna czesc amorka,

3. wyjmuje sprezyne,

4. uszczelniam srubke od dolu,

5. wlewam do tej czesci amorka (gdzie jest sprezyna) olej,

6. wkladam sprezyne,

7. skladam amorka.

tak?

Czy czesc w ktorej jest sprezyna musze umyc? A sprezyne? Myc?

Napisano

Na poczatek możesz wogóle nie zdejmować oleni górnych - jeżeli chcesz sprwadzić jak będzie działał amor bo zalaniu. Wystarczy odkrecić korek i wlać tam olej :)

Jeżeli natomiast chcesz go rozkrecic to :

1. odkrecasz nakretke na gorze,

2. wyjmujesz sprężyne,

3. zdejmujesz dolna czesc amorka,

4. smarujesz od środka golenie dolne (towotem - nie smarem litowym)

5. uszczelniasz śrubkę od dołu,

6. składasz amorka (tylko golenie górne)

7. przykręcasz śrubki

8. wlewasz do tej czesci amorka (gdzie jest sprężyna) olej, ale do tej pustej goleni też jest dobrze coś wlać

9. wkladasz sprężynę,

10. skladasz resztę amorka.

Co do mycia sprężyny to jeżeli jest w "zużytym" oleju upaprana to można ją przetrzeć i posmarować towotem (lub olejem) :P

Napisano

wlalem do prawej goleni olej, amorek slabo sie uginal, wiec wylalem dolem. teraz nie moge przykrecic dolnej sruby na imbus!!!!! :):D:P:(:(:(:(:(:( co zrobic??!?!?! pomozcie ;(

Napisano

A robiłeś to na całkowicie wciśniętym amorze :?: Tzn bez sprężyny i całkowicie schowane golenie górne - u mnie to pomaga :)

Ponad to wlej olej do dwóch goleni - poobracaj trochę tym amorkiem żeby smarowanie się rozprowadziło :D

PS.Na gadu nie odpisałem bo moja siostra siedziała :roll:

Napisano

a moja przygoda z olejem nie była wcale taka dobra o jakiej tu wspominacie. Judy sl z 1999 roku (chyba) ma zalecane kąpiel olejową ale kupiłem go z drugiej ręki i oleju tam nie bylo - postanowilem potestować i wlałem rózne ilości :) oleju do obu goleni jednak amor mi się utwardzał (jeszcze bardziej) i w końcu wylałem i jeżdżę bez (to znaczy został sam tłumik który jest raczej nie rozbieralny)

natomiast pytanie mam takie czy naprawdę jeździcie na sprężynach w jedej goleni a w drugiej bez ??

przecież tak na chłopski rozum bardzo obciąża jedną stronę amorka koronę itd.... z niedowieżaniem trochę czytałem wasze pomysły (bo sam na to nie wpdłem ?? ) , bo mój amor jest troche za twardy dla mnie a niestety nigdzie nie znalazłem miększych sprężyn.

Napisano

Przecież niektóre amory tak fabrycznie mają , a do najprostrzych należy kilka modeli Zoomów.W topowych markach też jest to stosowane.

Napisano

hmm moze faktycznie za duzo wlales,albo slabo przykreciles..

ja swojego zalalem i nic mi nieprzecieka :roll: a co do pytania pezza to ja naprawde jezdze z jedna sprezyna i jest oki jak na razie(duzo lepiej pracuje niz z dwoma)

Napisano

No to w takim razie wyciągnę spręzynę z goleni bez tłumika i pojeżdżę trochę. A wrażeniami się podzielę :-) Mimo wszystko uważam to za trochę nielogiczny pomysł...

Sprawa druga:

- Czy wie ktoś co ile powinno się wymieniać olej w tłumiku z zamkniętą kąpielą i czy wogóle powinno się to robić? i czy dobiorę się do wnętrza warsztatowymi sposobami a co najważniejsze czy uda mi się to złożyć z powrotem ?

Napisano

Więc po przeczytaniu tych 17 stronek (fajna lektura w szkole powinni zadawać takie czytać :P) Doszłedłem do wniosku że zaleje sobie mojego Marzocchiego MZ compa :D Teraz mam pytaniu na ostatniej stronce pojawiło się takie zdanie.

Nierobić uszczelek z gumy bo olei rozpuszcza gume. Chodzi o to że pomysł z dziórkaczem i detką jest zły?? Zamiast uszczelniać imbusa dętką lepiej taśmą teflonowa??

Następnie pojawiło się stwierdzenie umyć amor przed zalaniem. Może rozwinąć ktos to pojnęcie?? Chodzi o to żeby go rozebrać i umyć wodą i później nasmarowac?? Czy można poprostu wlać olei bez żadnego mycia i rozkręcania poprostu w środku na pewno mam smar bo to nowy amor ma 2 tyg. i czy wlac poprostu olei czy go czyścić??

Dalej ile nalac tego oleiu amor ma skoku niby 100 choć wydaje mi się że mniej bo niewchodzi jakby miał 100 :) Może elmery przytne. Ale to na razie niewazne. Chodzi mi o ilość oleiu na jedną goleń

I jaki olei lepiej wlać jakiś samochodowy czy może być ten amortyzol?? Aha i jak olei to jaki 10W/40 czy 15W/ Czym to sie ma to 10 czy 15? Który lepszy który powoduje że będzie amorek lepiej chodził??

I chyba wszystkie moje pytania. Jeśli ktos umie odpowiedziec na moje pytania i może mi pomóc to bardzo dziekuje

Napisano

Jak porzednio pisałem o wyciekach to chyba naprawde przesadziłem!Co miało wyciec wyciekło :grin:

Ale teraz jest O'key!!!! i powiem szczerze że jestem zaskoczony to nie ten sam amorek,dzurki wybiera tak jak nalezy,regulacja działa bez zastrzeżeń!!!

Jesli ktos nie ma kasy na cos lepszego to wydaje mi sie ze to doskonałe rozwiązanie,olej którego uzyłem do zalania to Shell Helix 5W-40,pełny syntetyk!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...