mtbikerrr Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam Koleżanki i Kolegów, bo to mój pierwszy post. Postaram się sprawę przedstawić możliwie krótko i od razu nadmieniam, że nie idę na łatwiznę pisząc tego posta, tylko przeczytałem i naszukałem się w necie już tak dużo, że zgłupiałem i potrzebuję pomocy. Mam 187cm i 100kg żywej wagi. Od lat jeżdżę na takiej Meridzie Matts Special Edition w rozmiarze 20". Również od lat mam przekonanie, że jest ona dla mnie po prostu za mała. Nie chodzi o właściwości jezdne, bo są w miarę ok, tylko o to, że czuję się na niej jak na rowerku dla dzieci. Nie wiem, czy to kwestia tego, że po prostu 20" to za mało dla mojego sporego cielska czy Merida w tamtych czasach miała zawyżoną rozmiarówkę... nie wiem. W każdym razie przyszedł czas na zmianę i ma to być możliwie niskobudżetowa zmiana, czyli nowa rama do max 700-800zł, a najchętniej za połowę tej kwoty. Jeżdżę rekreacyjnie i bardzo rzadko miewam odpały na jakąś ostrzejszą jazdę 40km/h między drzewami, gdzie liczy się mega zwrotność. Wstyd się przyznać, że używam do tego MTB hardtaila, ale myślę, że 75% mojej jazdy to różnego rodzaju nawierzchnie twarde. W związku z tym, tym bardziej zwrotność nie jest kluczowa i chodzi raczej o wygodę. Nie startowałem w maratonach i startować nie zamierzam. To ma być fajny i uniwersalny rower. Aha, i musi mieć pivoty do V-brake... Po przejrzeniu chyba całego internetu zostało mi dwóch kandydatów: 1. Biria RS Sport - rozmiar 22" 2. RDR Team Pro Easton - rozmiar 21" lub 23" Ramy sporo się od siebie różniące, głównie wagą - jakieś 800 gram różnicy! Podstawowe pytanie i podstawowa wątpliwość - czy do wzrostu 187cm rozmiar 23" ma w ogóle szansę pasować czy nie ma takiej możliwości? Byłem już praktycznie zdecydowany na RDR, ale uznałem, że jeśli 21" to będzie to zbyt mały progres w stosunku do 20" Meridy (a głównym celem akcji jest powiększenie roweru), a na 23" będę się czuł jak na koniu. W tym momencie pojawia się kompromis, czyli 22" Biria, ale trochę się boję o jakość, a poza tym waga 2265g jest powalająca i z chęcią zostałbym przy pomyśle RDR. Zwłaszcza, że jest piękna. Ogromna prośba o pomoc, bo chciałbym dziś / jutro zamówić ramkę i jeszcze skorzystać z tego sezonu Pozdrawiam
cienkun Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Ale dlaczego czujesz się na tej ramie źle? Jesteś przygarbiony, uderzasz kolanami w kierownicę, czy o co chodzi? 23" to za dużo jak na ramę MTB.
Roonin Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Jeśli chodzi o rower mtb to ramę masz akurat pod swój rozmiar. Jeśli już musisz mieć większą to ja bym myślał o trekkingu zamiast mtb ale domyślam się że chcesz przerzucać te klamoty które masz więc ta opcja odpada. Co do ramy to przy takiej rekreacyjnej jezdzie po równym i tym przedziale cenowym to brał bym po prostu tą która pasuje ci wizualnie, no i nie szalej ja bym powyżej 22" nie ryzykował. Inna sprawa że cały czas uważam wymianę tej ramy za nie trafiony pomysł. Lepiej sprzedać rower i przymierzyć się do jakiegoś innego. Masz gdzieś niedaleko Decathlon? Tam można sobie zrobić parę kółek po sklepie. Jak tak to idz i przymierz sie do różnych rowerów w kilku rozmiarach i dopiero wtedy pomyśl co dalej.
mtbikerrr Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Cześć. Przeszkadza mi to, że czuję się na tym rowerze strasznie wielki. Ale, co ciekawe, porobiłem wczoraj pomiary ramy i wyszły mi takie jakby to była ramka 18" lub max 19". To bardzo ciekawe, bo nawet ma oryginalną naklejkę 20", ale może był jakiś wałek zrobiony, a ja się nie połapałem? Ramę kupiłem jakieś 8 lat temu, na allegro, od podobno zawodnika, który podobno wygrał ją w zawodach. Z Decathlonem to znakomity pomysł, za który bardzo dziękuję. Dzisiaj się wybiorę i pojeżdżę trochę.
cienkun Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Ale co to znaczy że czujesz się strasznie wielki? Jeżeli nie jesteś skurczony, nie masz bólu w plecach, możesz swobodnie manewrować nie uderzając kolanami w kierownicę, to rama jest OK. Jeżeli czujesz że masz za nisko kierownicę, a cała reszta odczuć jest OK, to po prostu zmieniasz mostek na taki o większym wzniosie. IMHO na Twoje wymiary, 21" będzie maksimum, aby zachować komfort jazdy, dla większości modeli ram. Jak mierzyłeś swoją ramę i ile (w mm.) Ci wyszło?
mtbikerrr Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 OK, Decathlon zaliczony. Tam mają S, M, L i XL. Zmierzyłem rurę podsiodłową (od środka suportu do końca) i wyszło 21" z maleńkim hakiem. Jeździło mi się o niebo lepiej niż na mojej Meridzie. Później zmierzyłem raz jeszcze moją Meridę i wyszło w przeliczeniu na cale 19,7". Poza tym ta ramka jest jakaś strasznie krótka, bo od osi piasty tylnej do osi piasty przedniej jest jedynie 104cm. Przykładowo w tym decathlonowym bajku wyszło około 110cm. Z wymiarów jednego forumowicza, który ma RDR Team Pro 19", wynika, że ma w tej ramce 108cm. Czyli podejrzewam, że 21" da wynik w przedziale 110-112cm i to byłby ideał. Przekonałem się po przejażdżce na 21", że 23" to na pewno za dużo. Co do pomiarów mojej ramy to mierzyłem na wszystkie możliwe sposoby. Mam rysunek, ale nie mam pojęcia, jak go tu załączyć. Poniżej wymiary: od osi rury sterowej do początku sztycy w poziomie = 570mm od początku rury sterowej do osi sztycy w poziomie = 555mm od osi rury sterowej do osi rury podsiodłowej = jedynie 560mm od osi tylnej piasty do osi suportu = 410mm od osi tylnej piasty do osi przedniej piasty = 1040mm od osi suportu do ziemi = 295mm rura sterowa = 130mm (z podkładkami 160mm) Czy ta rama nie jest maleńka, jak na teoretycznie 20"?!
cienkun Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 W istocie, jest to krótka rama, dobra na kręte, techniczne trasy. Zatem, gdy dobierzesz już rower na którym będzie Ci się jeździło najlepiej, zmierz długość, rozmiar i mniej więcej zapamiętaj kąty ramy i szukaj czegoś podobnego.
nemo2009 Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Bardzo mała baza kół,aż nie możliwe przy 20". Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
mtbikerrr Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 Bardzo mała baza kół,aż nie możliwe przy 20". Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2 Wymiary były zrobione dokładnie. Tak więc możliwe...
nemo2009 Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Nie podważam tych pomiarów,tylko dziwię się,że tak długo wytrzymałeś na tak krótkiej ramie.
mtbikerrr Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 Ja również nie wiem, jak mi się to udało. Dlatego wchodzi w tym tygodniu 21" i powinno być o niebo lepiej. A przy okazji - czy jest w Polsce jakakolwiek możliwość wypożyczenia paru siodełek celem przetestowania? Od lat nie mogę dobrać odpowiedniego, jakaś wada anatomiczna... drętwięjąca noga i taki ból w zadzie, że jazda kończy się po 30km.
Lenarski Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Może tu: http://www.airbike.pl/test-center IMHO trzeba dzwonić. Teraz po kliknięciu na linki od testów pokazuje się Error 404, ale kiedyś te linki działały. Oferta chyba była taka, że wypożyczenie jest płatne, ale jak zdecydowałeś się na zakup to od ceny zakupu odliczano koszt wypożyczenia. Sam nie korzystałem z usługi (skończyło się na zamiarach).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.