Skocz do zawartości

[do 4000 zł] mtb 29er

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam zamiar kupna roweru mtb 29er i rozważam kilka modeli. Cena do 4000 zł:

1. Trek Mamba http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/sport/29er_sport/mamba#

2. MBike Schottas 04 http://www.mbike-rowery.pl/#rowery-xc-6

3. Merida Big Nine TFS 500-D http://www.rowerymerida.pl/produkt508/big-nine-tfs-500-d-rower-merida.html

4. Cube Acid 29 http://www.rowery-cube.pl/kolekcja-2013.php#

Poproszę Was o opinie, ewentualnie sugestie innych modeli.

Pozdrawiam

Trek to drożyzna jakich mało. Chyba że chcesz kupić go dla ramy, która jest całkiem niezła jakościowo. Jeśli miałbym to ułożyć w liście jakość/cena to było to tak:

1. Cube Acid

2. Mbike Shottas HT04

3. Merida Big Nine TFS 500-D

4. Trek Mamba

Ponieważ widzę że lubisz brzydkie rowery (Cube, Mbike) od siebie mogę polecić Unibike Expert 29. Równie szarobury co Cube a ma klasę lepsze hamulce... za mniejszą kasę.  Poza poszukaj opinii o tych rowerach.

Trek to drożyzna jakich mało. Chyba że chcesz kupić go dla ramy, która jest całkiem niezła jakościowo. Jeśli miałbym to ułożyć w liście jakość/cena to było to tak:

1. Cube Acid

2. Mbike Shottas HT04

3. Merida Big Nine TFS 500-D

4. Trek Mamba

Ponieważ widzę że lubisz brzydkie rowery (Cube, Mbike) od siebie mogę polecić Unibike Expert 29. Równie szarobury co Cube a ma klasę lepsze hamulce... za mniejszą kasę.  Poza poszukaj opinii o tych rowerach.

Dzięki za pomoc..."brzydkie rowery"?:) Estetyka jest u mnie drugorzędna, zależy mi przede wszystkim na dobrej ramie i osprzęcie za cenę max 4k. Nie znam się totalnie na szczególach technicznych, stąd moja wizyta na forum.

• Mod Team

Bardzo dziękuję za utrudnianie życia:)

A tak na poważnie- faktycznie nie znałem tych rowerów. Prosiłbym jeszcze o sugestie co do wyboru konkretnego modelu spośród wymienionych w temacie - będę bardzo wdzięczny za pomoc.

• Mod Team

Prosiłbym jeszcze o sugestie co do wyboru konkretnego modelu spośród wymienionych w temacie - będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Hmmm, ja z wymienionych przez Ciebie w pierwszym poście, bez dokładniejszego zagłębiania się w różnice w szpeju - bo te, w tych nazwijmy je "dolno-średnio-budżetowych" 29erach będą chyba niewielkie, wybrałbym Treka. W miarę "stabilna" geometria ramy i kilka upgrejdów, które zapewne poczynisz w przyszłości powinno zdystansować pozostałe rowery. Ale ostateczny wybór oczywiście należy do Ciebie i powinieneś wybrać ten, który najbardziej Ci przypasuje.

Tu masz jeszcze krótką reckę Trek Mamba z br.

Hmmm, ja z wymienionych przez Ciebie w pierwszym poście, bez dokładniejszego zagłębiania się w różnice w szpeju - bo te, w tych nazwijmy je "dolno-średnio-budżetowych" 29erach będą chyba niewielkie, wybrałbym Treka. W miarę "stabilna" geometria ramy i kilka upgrejdów, które zapewne poczynisz w przyszłości powinno zdystansować pozostałe rowery. Ale ostateczny wybór oczywiście należy do Ciebie i powinieneś wybrać ten, który najbardziej Ci przypasuje.

Tu masz jeszcze krótką reckę Trek Mamba z br.

Na bikeradar z mojego zakresu cenowego najlepsze recenzje ma Trek Mamba i Voodoo Bizango, ale ten drugi jest praktycznie niedostępny.

Mimo opinii Voytca, obecnie chyba on jest moim faworytem. W zakresie osprzętu - muszę polegać na innych...

Ja ze swojej strony polecił bym Ci rower Giant Talon 29er 0. Mójemu kuzynowi udało się taki zakupić w sklepię za 4100 zł. Sezon dobiega końca, a więc sprzedawcy coraz bardziej skłonni do upustów. Rama w tym modelu nie jest wybitnie nastawiona na sport.  Jest w niej zachowany kompromis dla kogoś kto szuka roweru do reakracyjnej jazdy, a czasem tylko potrzebuję rower na jakieś ekstrema. Tak czy siak rowery trzeba mierzyć i nie ma co kupować w ciemno.

Trek moim zdaniem jest warty rozważenia w pierwszej kolejności.

To rama, którą można pokochać albo znienawidzić.

Reszta szpeju jest ważna, ale to od ramy zależy przyjemność z jazdy w pierwszej kolejności.

Moja rada: sprawdź Treka, jeśli pasuje - bierz, jeśli nie, sprawdź inne, których geo jest podobne do siebie.

Trek to drożyzna jakich mało. Chyba że chcesz kupić go dla ramy, która jest całkiem niezła jakościowo. Jeśli miałbym to ułożyć w liście jakość/cena to było to tak: 1. Cube Acid 2. Mbike Shottas HT04 3. Merida Big Nine TFS 500-D 4. Trek Mamba

Że tak sam siebie zacytuję. Właśnie chodzi o to że Trek'a kupuje się właśnie dla ramy nie dla osprzętu, który tutaj jest raczej... hm... średni? Więc jeśli chcesz coś co później sobie upgrade'ujesz to Trek jest dla ciebie ale jeśli chcesz taki żeby mieć taki przy którym nie chcesz zbyt wiele grzebać to kup coś bardzie wypasionego osprzętowo.

Ja np kupiłem Expert'a właśnie z lenistwa. Mimo że lubię grzebać przy rowerze to nie mam czasu a ten póki co tylko konserwuję ale nie naprawiam. A preferuję raczej ułańską szarżę.

Dla ramy może Treka kupić ten któremu jego geometria podpasuje, ale "Herodot" słusznie zauważa :

To rama, którą można pokochać albo znienawidzić.

Więc sraczki na punkcie Treka tak od razu bym nie dostawał, najpierw przymiarka do rowerów, a później wybór.

Tiaaa, że też prosta zasada "przymierz i sprawdź jak się czujesz" tak trudno wchodzi wielu do głowy :woot:

Najlepsze teorie na nic, o przyjemności z jazdy decydują odczucia i nie da się ich teoretycznie wydedukować.

Zamiast poświęcać czas na siedzenie w necie lepiej siedzieć w sklepach rowerowych :)

To nie jest nawet uwaga do tego konkretnego wątku, ale takie ogólne spostrzeżenie.

Dzięki bardzo za wszystkie posty. Nie mam niestety czasu, żeby wybierać spośród miliona rowerów do 4k, stąd moje prośby o pomoc.

Dla mnie ta kwota jak na rower jest całkiem spora, w związku z czym nie chciałbym 2 dni po kupnie myśleć już o zmianie części. Szukam w miarę kompletnego roweru na lata.

Biorąc pod uwagę również jakość osprzętu, nie tylko ramy, to Cube Acid przewyższa Treka?

Biorąc pod uwagę również jakość osprzętu, nie tylko ramy, to Cube Acid przewyższa Treka?

A Ty znowu swoje :icon_confused: Ręce opadają.

Nie chodzi o jakość ramy tylko o geometrię. Każda ma inne kąty i długości, zatem inaczej zachowuje się w czasie jazdy. Każdy z nas ma inną sylwetkę, proporcje budowy ciała i upodobania, więc tego jak rama pasuje nie da się tego inaczej dobrze sprawdzić jak w realu, zwłaszcza w przypadku żółtodzioba.

Nie osprzęt jeździ tylko człowiek i rama, osprzęt ma znaczenie drugorzędne (i nie chodzi mi tutaj akurat o Treka, ale o każdy rower). Jeżeli nie będziesz katował sprzętu ma maratonach, wyścigach, XC w trudnych warunkach itp. to nie poczujesz specjalnie czy masz przerzutkę XT, czy SLX'a, czy nawet niższą. To tylko tzw. onanizm sprzętowy :icon_exclaim:  Za to dobrze dopasowaną geometrię ramy będą czuły Twoje plecy, stawy, nogi itp.

Spojrzałbym jeszcze ewentualnie na wagę kół, bo to się mocno odbija na dynamice sprzętu.

To już mój ostatni post tutaj w tej sprawie. Jak nie zrozumiesz, trudno.

Herodot, oczywiście masz racje ale jeśli dla autora tematu nie jest to początek przygody z rowerem to zakładam że wie jak będzie jeździł. Z drugiej strony jeśli nie myśli o sportowych wyczynach niech nie bierze roweru który ma wybitnie sportową geometrię. Bo po co?

19" to dość duża rama w 29er.

Moim zdaniem ma sens, o ile Twój wzrost przewyższa istotnie 180 cm.

Kurczę, czyżby w sklepie świadomie wprowadzili mnie w błąd? Jeździłem tym rowerem, pozycja była wygodna, a mam 175cm. W tym modelu jest to dokładnie środkowy rozmiar ramy.

Tu masz poradnik jak dobrać ramę --> http://xtrbike.pl/kupno-roweru/2-jak-dobrac-rame-roweru W przypadku 29er'a warto rozważyć mniejszy rozmiar, ponieważ rower jest na dużych kołach i przekrok będzie mniejszy niż na rowerze na kołach 26" w tym samym rozmiarze.

19-tkę prawdopodobnie doradzili Ci bo mniejszy rozmiar (17,5") byłby za mały. Nawet jak na 29er.

Mam 180 cm i ramę Marlina 17,5'', która mi dobrze pasuje. Ba nawet przekrok jest na styk. Mam stosunkowo krótką nogę, więc przypuszczam, że na Twoje 175 cm z normalną nogą 17,5" powinno być też dobre.

19-tkę prawdopodobnie doradzili Ci bo mniejszy rozmiar (17,5") byłby za mały. Nawet jak na 29er.

Na 180 cm do rozważenia może dla innego bikera (z dłuższą niż moja nogą) mógłby być jeszcze rozmiar ramy rzędu 18". Ale raczej nie więcej.

Tym bardziej dziwne wydaje mi się 19" na 175 cm. Moim zdaniem to sporo za dużo, chyba że masz nogę antylopy ;)

To jest dobrze dobrana rama MTB Treka 29er do zawodnika PRO :)

1143052-Przemyslaw-Ebertowski-zaprasza-n

Czy Ty na 19" masz podobne proporcje ciała do ramy? :)

Ewentualnie pobaw się tym http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?t=51071

Tym bardziej dziwne wydaje mi się 19" na 175 cm. Moim zdaniem to sporo za dużo, chyba że masz nogę antylopy ;)

Jeśli pytasz się mnie to jeżdżę na 19" a mam 190cm wzrostu. W przypadku 26er'a pasowałaby pewnie 21" ale nie posiadam obecnie takiego roweru ;)

Marbles4 musi się po prostu przymierzyć do mniejszych rozmiarów. Duża rama do jazdy po bułki nie przeszkadza ale w przypadku terenu odpowiednio dobrana rama to kwestia bezpieczeństwa.

Kurczę, czyżby w sklepie świadomie wprowadzili mnie w błąd? Jeździłem tym rowerem, pozycja była wygodna, a mam 175cm. W tym modelu jest to dokładnie środkowy rozmiar ramy.

Wyjątkowo zły zakup, czyżby w tym sklepie pracowali totalni ignoranci, lub bezczelni cwaniacy  ?, jak się można tak dać w kanał wpuścić, że też można mieć takie zero wyczucia roweru :wallbash:.

Jeździłem tym rowerem, pozycja była wygodna, a mam 175cm. W tym modelu jest to dokładnie środkowy rozmiar ramy.

Jeszcze jedno dodam pod rozwagę. Prawda, że 19" w rozmiarówce Treka to środkowy rozmiar ramy. Zważ jednak, że 175 cm wzrostu jest na dolnej granicy zakresów rozmiarówki w 29er, a wielu powiedziałoby nawet że jest poniżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...