Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka, muszę zmienić klocki w moich Hayesach, ale problem w tym, że nie wiem jak są one zamocowane. Wiem, że trzeba wyciągnąć zawleczkę, ale jak potem wyjąć klocki? Przy wyciąganiu/wkładaniu klocków trzeba na coś zwrócić uwagę? 

Dzięki z góry za pomoc :D

Napisano

Zawleczkę prostujesz kombinerkami i wyciągasz.

Klocki - te stare - rozpychasz płaskim nożem, płaskim śrubokrętem tak, by plecy klocków dosunęły się do ścian zacisku, wyciągasz je dołem po demontażu koła.

To wszystko.

Napisano

a przy zakładaniu klocków, a potem koła zwrócić uwagę żeby blaszki rozpierające nie wystawały poza obrys okładzin - żeby prawidłowo je rozpierały...inaczej tarcza powygina blaszkę... ;)

gallery_162683_2635_595125.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Siemka, muszę zmienić klocki w moich Hayesach,

Nie zmieniałem jeszcze, bo zostało jeszcze dość duzo okladzin:)

Po co pisać że trza wymienić jak zaraz sie pisze że nie trzeba :( a i generalnie wypadało by napisać jak dostałes się do klocków :)  ze stwierdziłeś ze są OK ;)

Napisano (edytowane)

Zdjąłem zacisk i było widać jeszcze sporo okładzin, problem leży w tym, że są one chyba nieco zatłuszczone, ale na koniec sezonu nie chciałem tego robić. ;) Dźwięk mnie zmylił.

Edytowane przez kporys
  • 5 miesięcy temu...
Napisano

Nie. Zdziwiłem się, bo po ok. 3,5tys. km było jeszcze sporo klocka i z przodu i z tyłu. Wyjęcie to 3 min roboty na odkręcenie dwóch śrubek żeby zdjąć zacisk i na odgięcie zawleczki.