nopel Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam.Moja rama jest bardzo poniszczona pod wzgl lakieru, gdzieniegdzie widać goły metal (powłoka lakiernicza jest strasznie, podkreślam strasznie gruba, co też utrudnia sprawę, ale o tym dalej). Chcę ją pomalować. Rama jest aluminiowa.No i tutaj pytanie, ździerać cały lakier do gołego aluminium czyli raw-a, czy może oddać do piaskowania, czy może położyć proszkowo farbę na to co jest? Ale tu pojawia się problem, mianowicie tam gdzie lakier jest przetarty do gołego aluminium, po pomalowaniu będzie jakby "wklęsłe" względem reszty ramy, bo jak wcześniej pisałem, obecna powłoka jest strasznie gruba.Co robić?
rzymo Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Jedyna słuszna droga to piaskowanie i malowanie proszkowe.
nopel Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Napisano 25 Sierpnia 2013 A słyszałem że jakąś specyficzną powłoką trzeba aluminium pokryć, nie mam na myśli tutaj podkładu tylko coś pochodnego od siarki, jakiś siarczan czy coś.
rzezniol Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Proszek kładzie się na goły metal ... Nikt nie podejmie sie tego procesu bez "piaskowania". Metale lekkie poddaje się obróbce chemicznej ale przed malowaniem metodami klasycznymi aby zwiększyć przyczepnoşć podłoża. Jedyny prosty i stosunkowo tani sposób na trwały lakier na ramie z alu to właśnie malowanie proszkowe Pozdrawiam Klepnięte mobilnie z Żelka
nopel Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Napisano 25 Sierpnia 2013 Ok, dzięki. Czyli najpierw piaskowanie, potem malowanie.A właśnie, jeszcze spytam:Wie ktoś jak uzyskać (metodą malowania proszkowego) ładny złoty błyszczący kolor? (Tak, wiem, te "dziecięce marzenia" )
aflo Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Żeby uzyskać dany kolor trzeba użyć w tym kolorze farby proszkowej. Lakiernie proszkowe mają wzorniki kolorów i coś wybierzesz
nieborak Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Takim metalikiem trzeba dwa razy malować więc i koszt podwójny.
tyshek Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Czyli najpierw piaskowanie, potem malowanie. Orientowałeś się już w cenach takich usług ?
rzezniol Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Za około 100 - 150 zeta kompleksowa usługa malowania ramy w podstawowym kolorze ze wzornika ... Pozdro
meping Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Dodam swoje 3 grosze bo kilka lat zawodowo miałem styczność z malowaniem proszkowym. Oczywiście lakier proszkowy jak i każdy inny dla uzyskania gładkiej powierzchni najlepiej kłaść na goły metal. Tym niemniej można go położyć na stary, po uprzednim odtłuszczeniu powierzchni i lekkim zmatowieniu. Oczywiście wtedy widoczne pozostaną ubytki starszych warstw. Najlepiej więc jednak ramę wypiaskować, a dla zapewnienia optymalnej przyczepności lakieru do aluminium poddać ją procesowi chromianowania. Wtedy ma się pewność, że lakier nie będzie odchodził.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.