Skocz do zawartości

[Malowanie ramy] Jak przygotować aluminiową ramę do malowania proszkowego?

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Moja rama jest bardzo poniszczona pod wzgl lakieru, gdzieniegdzie widać goły metal (powłoka lakiernicza jest strasznie, podkreślam strasznie gruba, co też utrudnia sprawę, ale o tym dalej). Chcę ją pomalować. Rama jest aluminiowa.
No i tutaj pytanie, ździerać cały lakier do gołego aluminium czyli raw-a, czy może oddać do piaskowania, czy może położyć proszkowo farbę na to co jest? Ale tu pojawia się problem, mianowicie tam gdzie lakier jest przetarty do gołego aluminium, po pomalowaniu będzie jakby "wklęsłe" względem reszty ramy, bo jak wcześniej pisałem, obecna powłoka jest strasznie gruba.
Co robić?

Napisano

A słyszałem że jakąś specyficzną powłoką trzeba aluminium pokryć, nie mam na myśli tutaj podkładu tylko coś pochodnego od siarki, jakiś siarczan czy coś.

Napisano

Proszek kładzie się na goły metal ... Nikt nie podejmie sie tego procesu bez "piaskowania".

Metale lekkie poddaje się obróbce chemicznej ale przed malowaniem metodami klasycznymi aby zwiększyć przyczepnoşć podłoża.

Jedyny prosty i stosunkowo tani sposób na trwały lakier na ramie z alu to właśnie malowanie proszkowe

Pozdrawiam

Klepnięte mobilnie z Żelka

Napisano

Ok, dzięki. Czyli najpierw piaskowanie, potem malowanie.
A właśnie, jeszcze spytam:
Wie ktoś jak uzyskać (metodą malowania proszkowego) ładny złoty błyszczący kolor? (Tak, wiem, te "dziecięce marzenia" :D )

Napisano

Żeby uzyskać dany kolor trzeba użyć w tym kolorze farby proszkowej.

Lakiernie proszkowe mają wzorniki kolorów i coś wybierzesz

Napisano

Dodam swoje 3 grosze bo kilka lat zawodowo miałem styczność z malowaniem proszkowym. Oczywiście lakier proszkowy jak i każdy inny dla uzyskania gładkiej powierzchni najlepiej kłaść na goły metal. Tym niemniej można go położyć na stary, po uprzednim odtłuszczeniu powierzchni i lekkim zmatowieniu. Oczywiście wtedy widoczne pozostaną ubytki starszych warstw. Najlepiej więc jednak ramę wypiaskować, a dla zapewnienia optymalnej przyczepności lakieru do aluminium poddać ją procesowi chromianowania. Wtedy ma się pewność, że lakier nie będzie odchodził.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...