przemj Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc... Mam następujący problem: tak jak widać na załączonym zdjęciu, fragment obudowy hamulca m395 zaczął trzeć o tarczę w jednym miejscu tarczy (tylko na jednym z jej ramion). Temat jest dla mnie nowy, a nie znalazłem nigdzie rozwiązania tego konkretnie przypadku. Jestem totalnie zielony w temacie, ale przychodza mi do głowy dwa rozwiązania: 1. Regulacja połozenia obudowy hamulca o jakiś 1-2 mm - ale tak na pierwszy rzut okna to tego sie chyba nie da przesunąć? 2. Przesunięcie całego koła z tarczą o 1-2 mm - odsunięcie ich od tego elementu obudowy (widzę, że od klocków z temtej storny jest jakieś 1mm odstępu) - czy to możliwe a jak tak, to jak potem ten klocek odsunąć o ten 1 mm? 3. Prostowanie/regulacja tarczy? Tak na oko tarcza jest prawie idealnie prosta - odrobinke "goni" w jednym miejscu, a troche to inwazyjne mi sie wydaje... 4. Jakieś inne rozwiązanie, które przez brak znajomości tematu nie widzę? Z góry dziękuję i pozdrawiam, Przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A zdjęcie gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemj Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 regulamin forum 2i No właśnie walczyłem z załącznikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 [#10171] Nie masz uprawnień do pobrania tego załącznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemj Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 regulamin forum 2i - treśc cytatu usunięta przez moderatora Dzięki za info. Zrobiłem wszystko od nowa, powinno działać: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybulek Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 zdejmij koło, dremel w rękę i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Jeśli ocieranie występuje tylko w jednym miejscu oznacza to że tarcza jest punktowo krzywa - czyli to nad nią trzeba popracować a nie piłować zacisk. Myślę jednak że można dokonać korekty jego ustawienia - między klockami a tarczą tak czy inaczej jest prześwit i można go zmienić a tarcza nawet jeśli bije w jednym miejscu (oczywiście jeśli dzieje się to w niewielkim stopniu) nie będzie dotykać klocków czy zacisku. Najpierw minimalnie poluzuj śruby mocujące zacisk do adaptera - tą w miejscu gdzie tarcza ociera o zacisk trochę więcej niż tą drugą a następnie przesuń minimalnie zacisk na zewnątrz. Dobrze jeśli rower wisi a koło może się w tym momencie swobodnie obracać. Uważaj żeby nie włożyć palców w tarczę!!! Możesz też spróbować książkowej metody - poluzuj obie wspomniane śruby, naciśnij dźwignię hamulca, dokręć śruby - zacisk powinien - przynajmniej teoretycznie - sam spozycjonować się prawidłowo względem tarczy. Jeśli to nie pomoże to odkręć całość - zacisk z adapterem - od ramy i sprawdź czy na oczkach mocujących ramy nie ma farby w miejscu styku z nią adaptera. Jeśli farba jest to oskrob ją delikatnie np nożem do gołego aluminium. Powtórz procedurę ustawiania zacisku. Jeśii to nie pomoże to zdemontuj koło i popchnij klocki do ustawienia wjściowego, np płaskim nożem. Czasami jest tak że przy krzywo ustawionym zacisku tłoczki wysuwają się nierówno/nierównolegle i pracują w takiej pozycji. Za piłowanie zacisku bierz się dopiero jak już żadna cywilizowana metoda nie zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemj Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Zastosuję się do wskazówek jak tylko dorwę trochę czasu. Pozdrawiam, Przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 można jeszcze cofnąć tłoczek od strony koła i wysunąć ten od strony zewnętrznej. Wtedy spokojnie można przesunąć zacisk w kierunku "od koła" i nic nie powinno ocierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.