Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Witam forumowiczów.

Czas zmienić trekinga (koła 28) Unibike Vision GTS (rama 23) na coś dużo ostrzejszego, mocniejszego, z innej półki.

Przymierzam się do zakupu 29er'a. Jako, że mam 198 cm, i ważę 105 kg (docelowo 110), szukam czegoś naprawdę dużego. 

Preferowana jazda po asfalcie, drogi szutrowe, trochę lasu - dla amatora (pewnie znaczenie ma tu geometria ramy).

Domyślam się, że będę potrzebował ramy XL/22/23 cale. 

Jeździłem dzisiaj na Scott Scale 970 rozmiar 21 oraz jakimś (przepraszam, nazwy nie zapamiętałem) "matowym grubasie" Giant roz. XL. 

Dziwnie się jechało, pierwszy raz na 29tce. Może dlatego, że w starym FUJI Nevada "26" miałem wygiętą (zjazdową?!) kierownicę oraz potężny, długi mostek. O Unibike nie wspomnę.

Do rzeczy.

Zastanawiam się, czy warto szukać roweru z jak najdłuższą ramą (np Trek Marlin ma rozstaw osi 1169 mm, gdzie konkurencja już tylko mniej - z tego co zdążyłem zaobserwować). Zależy mi też, żeby nie wyglądać jak na psie czy rowerze z komunii. 

Może wystarczy rower z ramą 21/22 cale, tyle, że mocno wyciągnę sztyce i oddale kierownicę przy pomocy nowego mostka?

A może moje przekonanie o oddalaniu kierownicy od główki jest błędne?!

Wiem, że są podobne tematy, ale chciałbym poznać odpowiedź na pytanie - jakie znacie rowery z długą ramą albo geometrią ramy sprzyjającą bardzo wysokim osobom.

A może się mylę i nie powinienem przykładać tak dużej wagi do rozstawu osi?!

Kwota jaką planuję wydać to 3000 zł.

Inne wymagania... raczej nie posiadam, może warto unikać linkowych hamulców tarczowych?!

P.S.

A może ktoś ma chrapkę na rocznego, na gwarancji Unibika ? :P Dobra, żartowałem, taki mały temat poza tematem ;)

Napisano

Agang Gangsta 7.29, mam 194cm i ramę 21". Na sztycy mam ~2-3cm do ogranicznika, rama długa. Jeżeli jestes zainteresowany wyśle Ci link do sklepu, gdzie kupisz za 3 349zł.
Nie zwracaj uwagi na rozstaw osi, ponieważ rama (górna rura) może być krótka, a będzie długi ogon - i pojawi się wtedy problem.

Napisano

Agang Gangsta 7.29, mam 194cm i ramę 21". Na sztycy mam ~2-3cm do ogranicznika, rama długa. Jeżeli jestes zainteresowany wyśle Ci link do sklepu, gdzie kupisz za 3 349zł.

Nie zwracaj uwagi na rozstaw osi, ponieważ rama (górna rura) może być krótka, a będzie długi ogon - i pojawi się wtedy problem.

Dzięki bardzo. Właśnie czytam test.

Zakup planuje na późną jesień a nawet zimę. Sezon jeszcze trwa ale wytrzymam, może zaoszczędzę parę złotych.

Napisano

Ze swojej strony tez polecam Gangste. Z tym, że taniej jej nie kupisz bo ~3300-3400 kosztuje model 2012, niemal identyczny model 2013 ze względu na niekorzystny kurs CZK kosztuje pod czwórkę. Sam mam 198 cm i o dziwo tez nie dobijam do ogranicznika sztycy przyramie 21. Jeździ się super.

Napisano

Ze swojej strony tez polecam Gangste. Z tym, że taniej jej nie kupisz bo ~3300-3400 kosztuje model 2012, niemal identyczny model 2013 ze względu na niekorzystny kurs CZK kosztuje pod czwórkę. Sam mam 198 cm i o dziwo tez nie dobijam do ogranicznika sztycy przyramie 21. Jeździ się super.

a jaką nogę ma Kolega? Ja mam 92, może 92,5 cm

Panowie (i Panie :) )

Przejechałem się dzisiaj Rockhopperem pro 29. Jedyny tak duży rower w sklepie. 23 cale.

Nie wiem, czy to siła autosugestii* czy rzeczywiście geometria ale jechało się świetnie. Fakt, siodełko jak ze skały, no może i bym kierownice podniósł (nowy mostek + lekko łamana kier.) Nie zależy mi na typowo terenowej jeździe, nie za często zamierzam paplać się w błocie (a może zacznę...). 

Sprzedawca zszedł z ceny 4799 na 4000. Może dlatego, że zobaczył niemałego klienta z zaciekawionym wzrokiem.. Rower strasznie lekki

- stop A1 - jeszcze nie doczytałem co to takiego.

Fakt, cena dużo ponad 3k ale okazja (ale, ale, ale... ;))?! Jeszcze poczekam, może znowu ciut cena spadnie albo chociaż przez ten czas ochłonę i dozbieram parę groszy co by ratę zmniejszyć.

Co sądzicie o sprzęcie. Manetki wydawały się plastikowe, facet twierdzi, że metalowe. Może oblane plastikiem?!..

*autosugestia:

"Przychodzi facet do dentysty i mówi, że go ząb boli, dentysta sprawdza, ale widzi, że facet ma wspaniałe zdrowe zęby, więc mówi: 

- Wie pan, nie może pana ząb boleć, bo ma pan wspaniałe zęby. 

Ale facet sie upiera że go boli i już. 

No wiec dentysta zaproponował metodę autosugestii. 

- Niech pan stanie przed lustrem i powtarza sobie: NIE BOLI MNIE ZAB!, NIE BOLI MNIE ZAB! 

Facet zrobił jak mu dentysta kazał i o dziwo pomogło! 

Następnego wieczoru położył się do łóżka i spełnił obowiązek małżeński (o dziwo) całkiem dobrze.

Wstał poszedł do łazienki, wraca i jeszcze raz spełnił OM. Znowu wyszedł wrócił i jeszcze raz. kiedy już szedł piąty raz żona nie wytrzymała i z ciekawości poszła zobaczyć co on w tej łazience robi . 

A on stoi przed lustrem i powtarza sobie: 

- To nie moja żona!...To nie moja żona!"

(przepraszam za off top ale nie mogłem się powstrzymać, biorę ew ostrzeżenie na klatę!)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...