Skocz do zawartości

[koszulka/spodnie] dla bardzo początkującego

pogar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako początkujący jeżdżę do 15-30 km dziennie - jak mam możliwość.

Dziś jeździłem (na moje warunki: 183 cm / 95 kg)  intensywnie  (średnia prędkość 18.5 km/hl 13.5 km) przez 45min. Po ulicach, aby było szybciej.

Na górze  tshirt + wiatrówka Northface z odpiętymi suwakami pod ramionami. Dół zwykłe krótkie spodnie..

Po przyjeździe kurtka mokra od środka (tshirt mniej), rozpięta cały czas, spodenki/bielizna też wilgotne/mokre.

Teraz mam, coś w rodzaju lekkiego bólu/uścisku w klatce piersiowej. Zakładam że mnie przewiało (i że nic mi nie będzie) :-)

Chciałbym uniknąć podobnych wrażeń w przyszłości. Głównie tego lekkiego bólu i bycia mokrym . Co kupić?

Chcę jeździć coraz więcej, więc zakładam dokupowanie ciuchów / zmianę / upgrade później, jeśli będzie trzeba. Szukam czegoś na teraz, kiedy na dworze jest ok 20 stopni, nie 25. :-)

Pomożecie? :-)

Napisano

jeśli chodzi o górę to polecam koszulka potówka+koszulka  kolarska wedle uznania(krótki/długi rękaw) w tym temacie masz potówki http://www.forumrowerowe.org/topic/142089-pot%C3%B3wka-do-100-z%C5%82/. W moim przypadku sprawdza się to bardzo dobrze,potówka świetnie odprowadza pot do następnej warstwy i pozostaje się "suchym"  :thumbsup: Jeśli jeździsz w zwykłych spodenkach bez wkładki to polecam pod spód bokserki termoaktywne( do nie dawna  właśnie  w takich jeździłem i się sprawdzało) Albo po prostu zakup dobrej jakości spodenki kolarskie z wkładką,na forum masz masę tematów z nimi :thumbsup:

Napisano

czy potrzebujesz  to sam musisz  sobie na to odpowiedzieć..spodenki z wkładką na pewno  podnoszą komfort jazdy,szczególnie na dłuższych trasach. Jeśli twoje 4 litery nie protestują na takich dystansach jakie pokonujesz,to możesz odłożyć zakup spodenek kolarskich na później i zakupić dobrą potówkę i bokserki termoaktywne  :thumbsup:

Napisano

na asfaltowej drodze dupsko nie narzeka, więc wkładka konieczna nie jest.

Jednakże, chętnie bym , ta część ciała, nie miał tak spoconej.. Czyli bokserki termoaktywne?

Napisano

Czyli bokserki termoaktywne?

w moim przypadku to się sprawdzało bardzo dobrze  :yes:   Może jeszcze poczekaj na inne opinie :thumbsup:  Kupując potówkę i bokserki termo pamiętaj że muszą dobrze przylegać do ciała,jedynie wtedy spełniają swoją role 

Napisano

ok, wstępna propozycja:

Może być? :-)

Jeśli powyższe ciuchy można było prać parowo w pralce (pranie trwa 30 min i błyskawicznie schnie) , to już w ogóle byłoby suuuper .

Napisano

BRUBECK to dobra firma wiele osób ją poleca, sam mam długie spodnie termoaktywne.

Gacie które wybrałeś mogą się nie sprawdzić ze względu na krój, może cię poobcierać w pachwinach, na początekkup jakieś spodenki bez wkładki, jakieś w rozsądnej cenie do 50 PLN i zobaczysz jak wyjdzie.

Spodenki dla osób które nie za bardzo lubią laikry to idealne; Endura MTR - lepszych chyba nie znajdziesz, niestety Endura jest droga.

Napisano

koledze krism4a1 na pewno chodzi o slipy,zupełnie nie nadają się na rower i na 100% prędzej czy później nabawiłbyś się przy nich otarć  :teehee: Raczej bym celował w np. takie bokserki http://allegro.pl/brubeck-fit-bokserki-meskie-r-l-i3429762362.html  a potówkę polecam crafta(http://allegro.pl/craft-cool-koszulka-potowka-r-l-i3465973424.html),moim zdaniem craft lepiej odprowadza pot od brubecka(używałem brubeck bike) .Co do koszulki z decathlonu jaką zaproponowałeś,to może  być jak najbardziej :thumbsup:

Napisano

Dzięki. :-) Koszulka więc załatwiona.

Mój pierwotny plan zakładał kupienie ciuchów dziś na mieście, ale już widzę , że bokserek XL nie ma.. (jeśli ktoś zna sklep w mazowieckim, co miałby poniższe w jednym miejscu, to poproszę o info )

Nowa lista:

Będzie ok?

Dwie ostanie pozycje są dostępne na już, ale chyba nie ma sensu ich używać, bez dwóch pierwszych pozycji.

Pozdrawiam 

Napisano

Właśnie wracam z Decathlonu, te spodenki co wybrałeś to badziew (bardzo sztywny materiał) kup sobie Endury , koszulka jak najbardziej wystarczy.

Możesz też wcale nie kupować "potówki" nie wszyscy tak jeżdżą.

Jeżdżę też w czymś takim bluza dobry materiał, ocieplany, starcza od chłodnych dni letnich do późnej jesieni (w zestawieniu z bielizną termo.

Napisano

dziękuję za cynk o spodniach.  Ta Endura, na tym etapie moich jazd , chyba trochę za droga,

Czy te byłyby ok? :

Biorąc pod uwagę warunki temperaturowe 15-25 w mieście, to jaka jest różnica między  stosowaniem koszulki termicznej a potówki ? 

Zakładam, że bokserki to na każdą pogodę się przydadzą. :-)

Pozdrawiam

Napisano

Jako że już w tym roku tak ciepło nie będzie, aby kupić potówkę i szorty krótkie, oznaczam temat jako Rozwiązany..

Dziękuję

P.S. zaraz założę nowy - szukam czegoś na obecną pogodę / jesień ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...