Marciek Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Witam . zamierzam sobie kupic hamulce tylko nie wiem czy sie oplaca... sa dosc tanie firma jeszcze nie ma renomy. http://allegro.pl/item104367529__promax_tx...2_kola_abp.html Niewiem czy sie oplaca na oku mam jeszcze jedne hamulce : http://www.bikeonline.pl/product_info.php?...products_id=524 i http://www.bikeonline.pl/product_info.php?...products_id=582 Mozecie doradzic . z gory dzieki za odpowiedz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo6 Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 polecam takie rozwiazanie hamulce: klik i do tego odrazu zmiane klockow na takie: klik klocki kosztuja na oba kola 69,90 ale same okładziny jak bedziesz juz pozniej zmienial kosztuja tylko 25 zł komplet na oba koła. na tych klockach to poczujesz ze hamujesz i nawet obreczy nie brudza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 21 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 no tak ... hamulec w dosc przyzwoitej cenie... choc szczęki sa dosc drogie :P a co sadzisz o tych hamulcach co linki dalem w 1. poscie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Z tych wymienionych Deore będą najlepsze i najtańsze, bo Alivio+okładziny wyjdą dużo drożej a Deorki też mają wymienne. Ja bym polecił Avid SD3 ale te są droższe 59zł na koło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo6 Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 z promaxem nie mialem stycznosci, natomiast deore i deore lx to dobre hamulce jednak shimano nie robi dorbych klockow, dlatego nawet w deorce czy lx polecam zmiane klockow. deore ma wymienne okladziny wiec wydaje mi sie ze to dobra propozycja, i jesli masz kase to odrazu wymien w tej deore same okladziny, na te authorowe trojkolorowe kosztuja 25 zł na oba kola i bedziesz mial siekierki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 LX'ów nie kupuj bo łapią luzy dzięki równoległemu prowadzeniu, które notabene zostało w tym roku wycofane. Co do tych authorów to są lepsze klocki od nich, np Coolstop'y, Jagwire, albo BBB Veestop (które author skopiował). Poza tym po co ma wyrzucać nowe klocki? Dla mnie głupota. Niech najpierw zjeździ standart a później zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 21 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 znaczy ja na razie chce wydac jak najmniej kasy na hamulce .... nie mam zbytnich funduszy teraz. i nie wiem czy te promaxa beda dobre . chociaz to hamulce jakos musze byc dobre. i dzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomass Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Jeżdżę na promaxach. Jak jest sucho to nie jest źle Dbam o to, żeby były wyregulowane, więc nie ma problemu. Na mokrym gorzej, ale nie do tego stopnia, żeby w ogóle nie działały(tak jak niektórzy piszą)! Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 21 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Czyli Tomas mowisz ze oplaca sie nabyc te promaxy http://allegro.pl/item104367529__promax_tx...2_kola_abp.html mam nadzieje ze te klocki da sie normalnie wyregulowac No klocek jak kocek jak jest nowy to po co marnowac ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Marciek: następnym razem załóż temat zgodnie z tymi ZASADAMI. W przeciwnym razie temat poleci do kosza. Pozdrówko porządkowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majstermod Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Mam hamulce Promaxa i te klocki Authora 3CC (zwykłe, nie z wymiennymi okładzinami). Klocki kosztowały 36zł na oba koła (w sklepie, bo mi się spieszyło, więc można kupić taniej). Nie opłaca się wg mnie stosować tych na wymienne okładziny, bo róznica za długo będzie się zwracać. Klocki rzeczywiście są dobre, do tych Promaxa nie ma porównania. Łapią równomiernie, nie piszczą, nie brudzą obręczy. Same hamulce zbyt dobre nie są. Podczas długich stromych zjazdów z prędkością ok 30km/h ręce bolą. Trzeba dużo siły żeby hamować - prawdopodobnie nie są dość sztywne (rama ani widelec dla ścisłości nie rozginają się). Hamulce są raczej słabe. Ponadto sprężyny w nich szybko się wyrabiają i coraz trudniej je ustawić, bo z jednej strony mocniej odbija, niż z drugiej. Plusem jest to, że nie łapią luzów, tuleki nie niszczą się tak szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomass Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Nie używam ich jeszcze zbyt długo, więc ciężko coś konkretnego powiedzieć. Mam je przetestowane już i na suchych i na mokrych warunkach i moim zdaniem nie jest źle. Nie jeżdżę wyczynowo, raczej trochę bardziej ambitna turystyka. Poza tym ciężko mi wystawić naprawdę obiektywną ocenę, bo mam porównanie tylko do canti i jakichś plastikowych v-brejków, więc w porównaniu z nimi są po prostu dużo lepsze. Mówiąc krótko - ja jestem zadowolony. P.S. Nie wiem jaka jest długość klocków w tych hamplach. Moje mają sporą, bo 70mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 21 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 To jest mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość panią " Ecie " "Tomass" myślę że one będą mi dobrze działać ... jak je kupie . cena jest bardzo atrakcyjna za hamulec na przód i tył. najwyżej później dokupię jakieś nie zbyt drogie ale sensowne klocki. Mam nadzieje ze ona będą pasować do mojej ramy mam z amorem z tylu. i obawiam się o klocki ze nie będą dopasowane( będą odstawać albo łapać pierw z jakiegoś boku ). hmm... Nie wiem ponieważ nie kupowałem od nowości hamulca a to już parę ładnych lat.. Co do tych klocków " Authora " chyba są dobre bo widze że są zachwalane pomyślę na razie musze kupić sobie te hamulce ps. każde zakupione hamulce pasują do każdej ramy, każdego roweru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.