Skocz do zawartości

[hamulce] v-ki Promax - oplaca sie je kupic ?

Marciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . zamierzam sobie kupic hamulce tylko nie wiem czy sie oplaca...

sa dosc tanie firma jeszcze nie ma renomy.

http://allegro.pl/item104367529__promax_tx...2_kola_abp.html

Niewiem czy sie oplaca na oku mam jeszcze jedne hamulce :

http://www.bikeonline.pl/product_info.php?...products_id=524

i

http://www.bikeonline.pl/product_info.php?...products_id=582

Mozecie doradzic . :confused:

z gory dzieki za odpowiedz .

polecam takie rozwiazanie hamulce: klik i do tego odrazu zmiane klockow na takie: klik klocki kosztuja na oba kola 69,90 ale same okładziny jak bedziesz juz pozniej zmienial kosztuja tylko 25 zł komplet na oba koła. na tych klockach to poczujesz ze hamujesz i nawet obreczy nie brudza :confused:

z promaxem nie mialem stycznosci, natomiast deore i deore lx to dobre hamulce jednak shimano nie robi dorbych klockow, dlatego nawet w deorce czy lx polecam zmiane klockow. deore ma wymienne okladziny wiec wydaje mi sie ze to dobra propozycja, i jesli masz kase to odrazu wymien w tej deore same okladziny, na te authorowe trojkolorowe kosztuja 25 zł na oba kola :P i bedziesz mial siekierki :P

LX'ów nie kupuj bo łapią luzy dzięki równoległemu prowadzeniu, które notabene zostało w tym roku wycofane. Co do tych authorów to są lepsze klocki od nich, np Coolstop'y, Jagwire, albo BBB Veestop (które author skopiował). Poza tym po co ma wyrzucać nowe klocki? Dla mnie głupota. Niech najpierw zjeździ standart a później zmienia.

Jeżdżę na promaxach. Jak jest sucho to nie jest źle :) Dbam o to, żeby były wyregulowane, więc nie ma problemu. Na mokrym gorzej, ale nie do tego stopnia, żeby w ogóle nie działały(tak jak niektórzy piszą)!

Pozdrówka

Mam hamulce Promaxa i te klocki Authora 3CC (zwykłe, nie z wymiennymi okładzinami).

Klocki kosztowały 36zł na oba koła (w sklepie, bo mi się spieszyło, więc można kupić taniej).

Nie opłaca się wg mnie stosować tych na wymienne okładziny, bo róznica za długo będzie się zwracać.

Klocki rzeczywiście są dobre, do tych Promaxa nie ma porównania.

Łapią równomiernie, nie piszczą, nie brudzą obręczy.

Same hamulce zbyt dobre nie są. Podczas długich stromych zjazdów z prędkością ok 30km/h ręce bolą.

Trzeba dużo siły żeby hamować - prawdopodobnie nie są dość sztywne (rama ani widelec dla ścisłości nie rozginają się).

Hamulce są raczej słabe.

Ponadto sprężyny w nich szybko się wyrabiają i coraz trudniej je ustawić, bo z jednej strony mocniej odbija, niż z drugiej.

Plusem jest to, że nie łapią luzów, tuleki nie niszczą się tak szybko.

Nie używam ich jeszcze zbyt długo, więc ciężko coś konkretnego powiedzieć. Mam je przetestowane już i na suchych i na mokrych warunkach i moim zdaniem nie jest źle. Nie jeżdżę wyczynowo, raczej trochę bardziej ambitna turystyka. Poza tym ciężko mi wystawić naprawdę obiektywną ocenę, bo mam porównanie tylko do canti i jakichś plastikowych v-brejków, więc w porównaniu z nimi są po prostu dużo lepsze. Mówiąc krótko - ja jestem zadowolony.

P.S. Nie wiem jaka jest długość klocków w tych hamplach. Moje mają sporą, bo 70mm.

To jest mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość ;) panią " Ecie " :P

"Tomass" myślę że one będą mi dobrze działać ... jak je kupie . cena jest bardzo atrakcyjna za hamulec na przód i tył. najwyżej później dokupię jakieś nie zbyt drogie ale sensowne klocki.

Mam nadzieje ze ona będą pasować do mojej ramy mam z amorem z tylu.

i obawiam się o klocki ze nie będą dopasowane( będą odstawać albo łapać pierw z jakiegoś boku ). hmm...

Nie wiem ponieważ nie kupowałem od nowości hamulca a to już parę ładnych lat..

Co do tych klocków " Authora " chyba są dobre bo widze że są zachwalane pomyślę na razie musze kupić sobie te hamulce :)

ps. każde zakupione hamulce pasują do każdej ramy, każdego roweru ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...