Skocz do zawartości

[amortyzator]Alternatywa dla Suntour XCR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Aktualnie posiadam rower Scott Aspect 30 mam też 2 rower Northec i tam rozwaliłem amortyzator(dawno i nie pytać jak pękł w pół) ale moi rodzice chcą go dla siebie zrobić i mogę zrobić tak że dołożę się do amorka i mogę mieć lepszy a obecnie posiadam Suntour XCR with Lockout, 100mm.

Mam pytanie czy do mojego roweru (scott) pasuje amortyzator ze skokiem 110-120, jak tak to proszę o propozycje do 700zł, jak nie to 100mm z blokada do 500zł.

Napisano

Epicon chowa się w porównaniu do Manitou R7, które możesz dostać jako używkę w cenie 700zyla. Dam sobie łydki uciąć, że lepiej działa ta używka niż nówka Epicon.

Napisano

zy to chodzi o taki? http://allegro.pl/manitou-r7-z-manetkami-blokady-skosku-i-tlumienia-i3481427871.html

gdyż wyżej się jeździ fajniej :D

Gdzie jeździsz? Wg mnie dla twojego zastosowania lepszy by był 100mm, po prostu żeby nie psuć geometrii ramy, która standardowo ma 100mm ;)

Gdy dasz te 700zł na amorek to naprawdę odczujesz różnicę, XCM to nie jest dobry amorek, kup sobie jakiegoś RS'a albo Epicona i będziesz taki zadowolony że ojejku. Nie rozumiem takich ludzi którzy kupują ogromne amortyzatory do swoich ram które nie są przeznaczone do żadnego FR'u czy DH'u...

Napisano

okej czyli pozostaje przy 100mm a co do modelu się zobaczy bo dopiero na wiosnę ale chciałem się już zorientować ogólnie :) dzięki wszystkim

mam jeszcze jedno pytanko bo w moim amorku nawet na zablokowanym się trochę ugina a u kolegi z którym często jeżdżę nawet na zablokowanym nie ma szans na ugięcie. Więc czy mój amorek jest gorszy od niego i czy mój nie jest uszkodzony że się ugina czy taki po prostu jest (jego amorek to RST GILA Pro 120 TnL) Osobiście mi się lepiej jeździ na takim jak ma on :)

Napisano

kej czyli pozostaje przy 100mm a co do modelu się zobaczy bo dopiero na wiosnę ale chciałem się już zorientować ogólnie :) dzięki wszystkim

mam jeszcze jedno pytanko bo w moim amorku nawet na zablokowanym się trochę ugina a u kolegi z którym często jeżdżę nawet na zablokowanym nie ma szans na ugięcie. Więc czy mój amorek jest gorszy od niego i czy mój nie jest uszkodzony że się ugina czy taki po prostu jest (jego amorek to RST GILA Pro 120 TnL) Osobiście mi się lepiej jeździ na takim jak ma on :)

W RST jest mechaniczna blokada amortyzatora, u ciebie jest hydrauliczna ;) That's why :>

@Edit: Uwierz mi nie chciałbyś jeździć na takim amorku. Dzisiaj przejechałem 22km stylem Enduro. Gdybyś czuł ten ból palców i nadgarstka. On nie amortyzuje, on wybija :D Mój pierwszy cel na liście modyfikacji to amorek, na 100% :>

Napisano

czy to chodzi o taki?

Coś takiego.. Albo Rock Shox'a jakiegoś.. Sam mam manitou - co prawda inny model i troszkę mniejszy skok [80tka] ale jestem mega zadowolony. Znajomi też jeżdżą na tej firmie. Ani ja ani oni nie narzekają - a mój amorek jest z 2005 roku.. Wątpię że np. Epicon będzie tak dobrze się trzymał i miał prawie zerowe luzy.
Napisano

Epicon chowa się w porównaniu do Manitou R7, które możesz dostać jako używkę w cenie 700zyla. Dam sobie łydki uciąć, że lepiej działa ta używka niż nówka Epicon.

Mogłoby się okazać, że stracisz łydki :)

Napisano

Rozmowa toczy się na poziomie R7/Epicon więc Raidon jest średnio trafionym pomysłem, za dużo waży i kultura pracy znacząco odbiega od konkurentów, ponadto w Twoim linku jest wersja pod koła 29".

Gdyby mi przyszło w tej chwili wybierać amortyzator to rozważałbym takie propozycje z Allegro:

http://allegro.pl/rock-shox-recon-silver-tk-100mm-piwoty-i3488305815.html - Recon, dla mnie jest to lżejsza wersja Tory, po zmianie z RST będzie z pewnościa trafionym pomysłem

http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-race-dual-air-100mm-pop-lock-i3491067657.html Reba - w przypadku tego egzemplarza musisz sam dojść do wniosku co sądzisz o tym wytartym teflonie

http://allegro.pl/manitou-r7-z-manetkami-blokady-skosku-i-tlumienia-i3499179283.html R7 był już omawiany

Coś takiego.. Albo Rock Shox'a jakiegoś.. Sam mam manitou - co prawda inny model i troszkę mniejszy skok [80tka] ale jestem mega zadowolony. Znajomi też jeżdżą na tej firmie. Ani ja ani oni nie narzekają - a mój amorek jest z 2005 roku.. Wątpię że np. Epicon będzie tak dobrze się trzymał i miał prawie zerowe luzy.

To porównanie Epicon i R7 jest nie trafione, R7 będzie używany i może wykazywać większą podatność na luzy, a praca tych widelców nie jest lepsza czy gorsza w żadną ze stron, ale w tej chwili, trudno jest dostać nowego Epicona za 700zł 

Napisano

Mechaniczna blokada stosowana  w niższych modelach, kiedyś miałem XCM'a z takową i blokowała całkowicie (brak takiego bufora bezpieczeństwa w postacie 10mm ugięcia), aż w rezultacie rozjeździała się i przestała "trzymać", a w rezultacie pękła,  z kolei w Raidonie hydrauliczna mocno ogranicza pracę, ale zostawia ten 1cm w razie niespodziewanej dziury, poza tym nie wiem czy znajdziesz rozważane powyżej amorki z mechanicznymi blokadami.

Osobiście wybieram hydrauliczną

Napisano

Mechaniczna blokada stosowana  w niższych modelach, kiedyś miałem XCM'a z takową i blokowała całkowicie (brak takiego bufora bezpieczeństwa w postacie 10mm ugięcia), aż w rezultacie rozjeździała się i przestała "trzymać", a w rezultacie pękła,  z kolei w Raidonie hydrauliczna mocno ogranicza pracę, ale zostawia ten 1cm w razie niespodziewanej dziury, poza tym nie wiem czy znajdziesz rozważane powyżej amorki z mechanicznymi blokadami.

Osobiście wybieram hydrauliczną

przekonało mnie to:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...