Skocz do zawartości

[opony] jaka napędówka do 29era

scooby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Naczytałem się wszystkiego co tylko można o oponach tu na forum i nie tylko i jeszcze wiekszy mętlik mam w głowie.

Mój dylemat to jaką oponę kupić na tył do mojego 29era. Obecnie od nowości mam w nim z przodu i z tyłu nobby nic 2,25 i czuję, że to co piszą w necie o nich to prawda czyli, że na napędówkę się slabo nadaje ze względu na duże opory toczenia.Przejechalem na nich ponad 1kkm, w tym 4 maratony i chcę spróbowac z czyms lepszym na tył. Warunki, w których będzie jeździła to raczej łatwe maratony typu skandia, mazovia oraz lokalne ale czasami trudnejsze typu king oskar gniewino, maratony na kaszubach czy w lasach trójmiejskich. Jest tam sporo szybkich ubitych leśnych/szutrowych odcinkow a nawet asfaltów i chyba na nobby nicu z tyłu też tracę na takiej trasie ze względu na opory toczenia, czyż nie ?

Zastanawiam się na continentalem race kingiem, geaxem mezcalem lub geaxem saguaro. Na przodzie nobby nic zostanie. Ktorą z tych opon i dlaczego byście mi doradzili (a może jednak inną) ? Przyznam się, że technikę raczej mam niezbyt dobrą, na błotnych śliskich zjazdach dużo tracę, często to co zyskam na nawet ciężkich podjazdach potrafię stracić na zjeździe. Liczę na Wasze opinie.

pozdrawiam

Napisano

Osobiście Race King'a bym odpuścił na rzecz Ritchey Shield Comp lub WCS 29x2.1 (realnie minimalnie węższy od RK 2.2) lub wymienione przez Ciebie Geax Saguaro oraz jest opcja Maxxis Crossmark ;).

Napisano

Bierznik w Conti szybko wyparowuje. Ale zaczynając od początku to przede wszyskim na tył powinna wylądować opona 1.9-2.1 - taka jest zasada że napędówkę daje się węższą bo się lżej toczy. GEAX'y słabo radzą sobie na mokrej nawierzchni ale taka AKA bardzo lekko się toczy. Powinieneś rozważyć też tego Maxxis'a lub Ritchey'a co kolega wyżej podał. Z-Max Shiled WCS Tubless ready waży 554g (katalogowo) więc jest 100g lżejszy od Nobby Nic'a.

Napisano

dzięki za dotychczasowe opinie :)

powiedzcie mi jeszcze czy faktycznie kazda typowa napędówka będzie lepsza na tył od Nobby Nica ? Inaczej, czy odczuje się różnicę w rozpędzaniu, prędkosci itp gdy z tyłu będzie typowa napędówka a nie taki terenowy Nobby ? 

A jeszcze jedna rzecz, lepiej miec komplet: z przodu  takiego Nobby Nica 2,25 i z tyłu powiedzmy race kinga, crossmarka czy inną typową napędówkę, czy komplet przód i tył taki sam właśnie jakiś race king, crossmark, saguaro ?

Co daje szersza bardziej terenowa opona z przodu ?

Napisano

powiedzcie mi jeszcze czy faktycznie kazda typowa napędówka będzie lepsza na tył od Nobby Nica ?

Nobby Nic jest w trudny teren. Generalnie to jako napędówka każda z mniejszym bierznikiem jest lepsza.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

GEAX'y słabo radzą sobie na mokrej nawierzchni

GEAX Gato ŚWIETNIE sobie radzi na mokrej nawierzchni - oczywiście nie rozmawiamy o asfalcie.

Saguaro powinna się sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...