Baikal Napisano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 różne źródła: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019407,title,Wypadek-na-przejezdzie-kolejowym-zablokowana-droga-kolejowa-relacji-Poznan-Bydgoszcz,wid,15918747,wiadomosc.html http://moje-gniezno.pl/artykuly/czytaj/6989/tragiczny-wypadek-na-przejezdzie-kolejowym-przed-pierzyskami.html http://gniezno.naszemiasto.pl/artykul/1972660,pierzyska-pociag-potracil-rowerzyste,id,t.html#8867f7f1278dba95,1,3,60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Moim zdaniem w tym wypadku zawinił rowerzysta bo pociąg jedzie dość szybko ale zazwyczaj go widać, jeśli nie to słychać. A w przypadku rowerzysty jeśli wiem że wchodzę na tory to zawsze zatrzymuje się i upewniam czy przejazd jest wolny czy nie jedzie pociąg a jeśli go nie widać to nadsłuchuje czy nie jedzie. Starsi ludzie są głusi i nie słyszą, więc powinni przynajmniej popatrzeć czy nie nad jeżdżą pociąg, jeśli tak to poczekać a nie przechodzić/przejeżdżać bez patrzenia czy jest wolne, szczególnie u ludzi starszych którym się kręci w głowie czy mają problemy z chodzeniem. A zazwyczaj jest tak że są mądrzejsi od młodszych i zawsze wiedzą lepiej co i jak i może w tym mają rację poniekąd bo życie ich nauczyło a także doświadczenie, ale nawet jeśli widzę pociąg a chce szybko przejść to powinni zadać sobie proste pytanie czy zdążę ? Bo refleks u starszych ludzi jest nieco słabszy niż u młodych którzy mają więcej sił i czasem także inteligencji niż starsi Z mojej strony to tyle Zawsze uważam że lepiej zatrzymać się posłuchać, popatrzeć upewnić się i dopiero jechać niż wolna amerykanka a potem wypadek. My jedziemy 20-40 km/h i zdążymy wyhamować z naszą waga. Pociąg niestety nie choć jedzie 50-70 km/h to jeszcze wiezie za sobą wagony kilku-kilkunasto tonowe pomyślmy za nim coś zrobimy, bo jeden nie właściwy ruch i możemy zginąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 @@marlotnik, Nie słyszałem o przypadku, żeby w wypadku na przejeździe kolejowym zawinił maszynista pociągu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Częściowo może zawinić nie "trąbiąc", choć nie jestem pewny jak wyglądają teraz przepisy. Tak czy inaczej z relacji maszynisty wynika, że rowerzysta próbował przejechać w nieodpowiednim momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 No najczęściej wypadek spowodowany jest przez osobę lub pojazd który przechodzi/przejeżdza przez tory w nieodpowiednim momencie .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.