Skocz do zawartości

[hydrauliczne XT] problem z ocieraniem klocków o tarcze

jedraz

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru miesięcy mam nowe hamulce hydrauliczne Shimano XT BR-M785 z metalicznymi klockami  i tarczami Shimano XT. Klocki ładnie się dotarły. Na długich dystansach nie mam z nimi problemu, lecz jak jade po przysłowiowe "bułki" do sklepu to po powocie do domu tylnie klocki hamulcowe wyraźnie ocierają o tarcze, prawie uniemożliwiając obót koła (lecz jest to dopiero zauważalne po  zatrzymaniu roweru i ponownym ruszeniu). Opór klamki  wyraźnie maleje i jest jakby gumowa. Zwylke na drugi dzień klocki już tak mocno nie ocierają tarczy i zwykła regulacja hamulca poprzez dokręcenie śrub rozwiązuje sprawe. Niemniej jednak problem jest bardzo denerwujący. Nie mam  pojęcia czy to może być zapoowietrzenie, podczas normalnej jazdy siła hamowania jest duża. Na pewno nie ma  na to wpływu temperatura płynu (skoro do sklepu tam i z powrtoem mam ok. 1500m po płaskim). Ktoś  ma pomysł co to powoduje? Z góry dziękuje za odpowiedź  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...