Darek14 Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Jeździłeś na takim rowerze? bo wydaje mi się że nie. Ja jeździłem i jeździło mi się na tyle źle (geometria), że założyłem ponownie amortyzator. Wszystko w tej sprawie a zwłaszcza o przecieraniu szlaków na sztywniakach powiedział @Maniak więc z łaski swojej nie róbcie z siebie analfabetów rowerowych. Nawet miałem kiedyś górala Treka ze sztywnym widelcem, ale geometria ramy była pod taki widelec projektowana.
Mod Team Maniak Napisano 27 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2013 Darek14 to może rozwiń myśl dlaczego jeździło Ci się źle? Po pierwsze jakie zamiany wprowadziłeś poza wymianą samego widła (podkładki, mostek itp) ? Po drugie w jakim terenie jeździłeś i czego oczekiwałeś? Po trzecie co to była za rama i widelec?
ronina Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Kurcze nie płaczcie i lamentujcie tak nad tą geometrią całości po przejściu na sztywno.Jak się zastanowić to przecież KAŻDY rower ma inną geo. I co na każdym z kolei jezdzi sie zle?Po założeniu Mosso 413mm A2C geo główki setu rama-wideł zmienia się tylko o 1 stopień kątowy.Rozrzut wartośći kątów ramy do XC rowerów dostepnych w handlu to nawet 3 stopnie.Bez paniki,jest niżej o ok. 3 cm jak pisałem wyżej ale są tez tego zalety. Ogólnie jazda na sztywno z widelcem dobrej jakości to swoista mistyka,zapewniam.W U.S.A funkcjonują całe fankluby rigid forków.Ale tam jest inna kultura rowerowa. Z ostatniej chwili: za namową przyjaciela moje Mosso zastąpił Rock Shox Recon Gold 100mm.Dziwnie mi się teraz jezdzi,jakoś tak mułowato,gorzej skręca.Owszem mniej daje po łapach,koło się lepiej trzyma gleby ,szybciej pojadę w terenie ...ale to nie to co sztywniak .Lekki przód ,skrętność ,start,podjazdy.Nie mam diagnozy co tak naprawde chcę lub potrzebuję albo ja jakiś dziwny jestem.Niepotrzebnie wsiadałem na w pełni carbonowego Ninera ze sztywnym widelcem.I do dziś wiszę między dwoma światami... Trochę tęskno do sztywniaka,przyjemnych drgań kiery od nawierzchni-amor to wszystko wyłącza. Resztę dla chętnych wyłożę na PW.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.