Skocz do zawartości

[Raidon] zmiana progresji tłumika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam mały problem z amortyzatorem, jest to Suntour Raidon RL z 2008 roku (powietrzny, z manetką blokady, skok 100mm, wysokość goleni - 115mm). Problem dotyczy tego, że pierwsze 2cm skoku pracują idealnie, kolejne 2 z oporem co w sumie daje 4 cm konstruktywnie wykorzystanego skoku, przy zmniejszaniu ciśnienia w lewej goleni amortyzator zmniejsza swoją wysokość, a wykorzystywany skok się nie zwiększa, problem został rozwiązany przez wykręcenie tłumika, ale to stwarza sytuacje w której łatwo jest niebezpiecznie dobić widelec nawet na małej przeszkodzie i tu rodzi się moje pytanie: czy nierozbieralny tłumik z Raidona jest podatny na jakieś zabiegi serwisowe które zmniejszą odczuwalne progresję tłumika, lub, czy istnieje możliwość zamontowania tego elementu z innego widelca?

Napisano

A powiedz mi czy masz regulację tlumienia powrotu? Spróbuj rurkę i tą część którą wkręca się do korony odkręcić. wiem że w modelu 2009 LO jest on rozbieralny jak w epiconie.

Napisano

A powiedz mi czy masz regulację tlumienia powrotu? Spróbuj rurkę i tą część którą wkręca się do korony odkręcić. wiem że w modelu 2009 LO jest on rozbieralny jak w epiconie.

Nie, nie ma tu regulacji tłumienia powrotu, prawa goleń u góry to blokada skoku, lewa - zawór do pompowania, a na dole dwie zwykłe śrubki imbusowe

Tłumika taki jak na zdjęciu?

Tak, dokładnie taki sam

• Mod Team
Napisano

Możliwi dawcy ( bez stuprocentowej gwarancji ) to Axon do 2006 ( najlepiej wersje sprężynowe, które nie są tak stłumione), chyba XCRy 2007 i chyba starsze Marcoki ( np DJ i 44 ). 

IMO ciężko będzie kupić.

Napisano

Dziękuje, mam jeszcze jedno pytanie: czy korek znajdujący się na koronie Raidona da się oddzielić od tłumika?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...