matkell Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam, mam mały problem z amortyzatorem, jest to Suntour Raidon RL z 2008 roku (powietrzny, z manetką blokady, skok 100mm, wysokość goleni - 115mm). Problem dotyczy tego, że pierwsze 2cm skoku pracują idealnie, kolejne 2 z oporem co w sumie daje 4 cm konstruktywnie wykorzystanego skoku, przy zmniejszaniu ciśnienia w lewej goleni amortyzator zmniejsza swoją wysokość, a wykorzystywany skok się nie zwiększa, problem został rozwiązany przez wykręcenie tłumika, ale to stwarza sytuacje w której łatwo jest niebezpiecznie dobić widelec nawet na małej przeszkodzie i tu rodzi się moje pytanie: czy nierozbieralny tłumik z Raidona jest podatny na jakieś zabiegi serwisowe które zmniejszą odczuwalne progresję tłumika, lub, czy istnieje możliwość zamontowania tego elementu z innego widelca?
Mod Team durnykot Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2013 Tłumika taki jak na zdjęciu?
Synergy Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 A powiedz mi czy masz regulację tlumienia powrotu? Spróbuj rurkę i tą część którą wkręca się do korony odkręcić. wiem że w modelu 2009 LO jest on rozbieralny jak w epiconie.
matkell Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Napisano 22 Sierpnia 2013 A powiedz mi czy masz regulację tlumienia powrotu? Spróbuj rurkę i tą część którą wkręca się do korony odkręcić. wiem że w modelu 2009 LO jest on rozbieralny jak w epiconie. Nie, nie ma tu regulacji tłumienia powrotu, prawa goleń u góry to blokada skoku, lewa - zawór do pompowania, a na dole dwie zwykłe śrubki imbusowe Tłumika taki jak na zdjęciu? Tak, dokładnie taki sam
Mod Team durnykot Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2013 Możliwi dawcy ( bez stuprocentowej gwarancji ) to Axon do 2006 ( najlepiej wersje sprężynowe, które nie są tak stłumione), chyba XCRy 2007 i chyba starsze Marcoki ( np DJ i 44 ). IMO ciężko będzie kupić.
matkell Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Napisano 22 Sierpnia 2013 Dziękuje, mam jeszcze jedno pytanie: czy korek znajdujący się na koronie Raidona da się oddzielić od tłumika?
miti09 Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 da się trzeba wykręcić śrubę którą zobaczysz po rozebraniu mechanizmu blokady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.