Skocz do zawartości

[rower] Scott Aspect 930 czy Specialized Rockhopper

Kanapka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich !

Stoję właśnie przed trudnym wyborem nowego roweru mtb.  Zastanawiam się nad Scottem Aspect 930 i Specem Rockhopper 29 rocznik 2013.

Scott chyba ma lepszy osprzęt, ale Spec podobno ma lepszą ( bardziej sportową ) geometrię.  Zasięgałem rady paru znajomych fanów kolarstwa ale każda jest oczywiście zupełnie inna i już nie wiem na co się zdecydować :(

Mam 183 wzrostu i wagę 66 kg, jeżdżę właściwie wszędzie, trochę asfalt, trochę lasy i jakieś bezdroża, planuję też z czasem rower ulepszać.

Z góry dziękuje za każdą pomoc.

Napisano

Najpierw się do nich przymierz, są to rowery o zupełnie innej geometrii, jeśli komuś będzie pasował jeden, to bardzo wątpliwe żeby pasował drugi. A który będzie pasował Tobie tego nie wiemy ...

Napisano

Najpierw się do nich przymierz, są to rowery o zupełnie innej geometrii, jeśli komuś będzie pasował jeden, to bardzo wątpliwe żeby pasował drugi. A który będzie pasował Tobie tego nie wiemy ...

Na razie udało mi się jedynie dorwać speca, niestety scotta w krk trudno przymierzyć :(

Na specu czułem się świetnie , martwi mnie tylko gorszy od aspecta osprzęt.

Który z nich miałby więc bardziej sportową geometrię ?

Napisano

Bezwzględnie wypróbuj oba i jeśli jeden będzie ci bardziej odpowiadał, to go po prostu bierz. Jak sam napisałeś, będziesz z czasem go ulepszał, więc osprzęt dobierzesz według uznania, a rama zostanie. Ja stanąłem przed podobnym wyborem (Scott vs. Spec) i przejechanie się na obu utwierdziło mnie  w przekonaniu, że geometria ramy jest kluczowym kryterium wyboru. Ostatecznie wybrałem rower z gorszym osprzętem.     

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...