Skocz do zawartości

[łożysko suportu] łożysko wychodzi z miski

zarazek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower Mbike Renegade DSX z korbami Truvativ GXP i wkładem suportu typu Hollowtech 2.

Wkład (oba łożyska i plastikową tulejkę) wymieniałem ostatnio samodzielnie. Po stronie napędowej ma 2 podkładki. Po skręceniu całości i przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów z miski łożyska (po stronie napędu) wychodzi wewnętrzna część (na załączonej focie to co wychodzi jest oznaczone strzałką) na ok 2-3 mm.

Wykręcam łożysko, potem za pomocą imadła "wpycham" z powrotem wnętrze łożyska w miskę, ale sytuacja się powtarza po kolejnych przejechanych kilometrach.

Jak przypuszczam, może chodzić o długość osi suporu. Czy powinienem dodać kolejną podkładkę?

Z góry dzięki za sugestie.

post-103074-0-01411500-1377166498_thumb.jpg

Napisano

Jeżeli mieści się plastikowa tuleja wewnątrz suportu to dodatkowa podkładka nie jest potrzebna. 

Czy zaraz po złożeniu całości występuje luz na korbie (prawo/lewo)?

Napisano

Ok, doprezycuję: wychodzi plastikowa osłona łożyska.

Najpierw zastosowałem tylko jedną z dwóch podkładek po stronie napędowej, ale wtedy ta osłona wyszła dużo dalej. Po zastosowaniu 2 podkładek, wychodzi mniej - stąd moje podejrzenie, że może kolejna podkładka jest potrzebna.

Korby do osi przykręcone porządnie. :)

Po skręceniu korb nie ma żadnego luzu na korbach.

P.S. Ostatnio jechałem ok 1h w deszczu, kałużach itp. Kilka dni później po wykręceniu misek z mufy wylało się dużo wody (nie jestem pewien czy z mufy, czy ze środka tej plastikowej tulei łączącej miski. Czy to normalne? Którędy ta woda tam się dostała?

Napisano

Może się nie znam, ale wydaję mi się że korba Truvativ w systemie GXP chyba nie bedzię współgrała z suportem Shimano. Jeśli się mylę to przepraszam :-) .

Napisano

Wyjąłem korbę i przyjrzałem się raz jeszcze uważnie. Wychodzi nie sama osłona, lecz całe łożysko z obudowy - widać to na załączonej focie (między czerwonymi kreskami widać srebrne łożysko, które powinno być w obudowie, a wyszło na 5 mm).

Wkład który kupiłem to H-GXP Truvativ (fota etykietki z pudełka w załączniku). Ten sam co tu:

http://goldenbike.pl/suport-hgxp-p-305.html

Szerokość mufy suportu w mojej ramie to 67 mm.

post-103074-0-05726000-1377598652_thumb.jpg

post-103074-0-28412500-1377598679_thumb.jpg

Napisano

Coś pomyliłeś podczas montażu, albo nie dostałeś wystarczającej liczby podkładek montowanych między miskę a mufę.

Przy poprawnym złożeniu wysunięcie łożyska nie jest możliwe. Powinno być ono blokowane przez kołnierz uszczelniający-redukcyjny i fragment pająka ramienia korby.

Napisano

W oryginalnym wkładzie miałem po jednej podkładce pod każdą miską suportu.

Z obecnym wkładem dostałem 3 podkładki - dałem 2 na stronę napędu, 1 naprzeciwną.

Zauważyłem też, że jak po stronie napędu daję 2 podkładki, to łożysko wysuwa się o połowę mniej, niż przy 1 podkładce. 

To co określasz "fragmentem pająka ramienia korby" nie dotyka do łożyska. Jest tam 5 mm odstępu, który można zniwelować, dając podkładki pod miskę od strony przeciwnapędowej.

P.S. Zauważyłem, że ktoś jeszcze miał podobny problem 5 lat temu ;)

http://pl.rec.rowery.narkive.com/MqVp35N9/wypadajace-lozysko-w-truvativ-gxp

Napisano

Falista podkładka przytrzyma plastik i łożysko.

Domyślam sie ze ma ona zastosowanie w ramach z mufami typu press-fit.

w suporcie hollowtech2 łożysko powinno ścisło siedzieć w misce

czy łożysko da sie wyjąć z miski palcami?

mo

W oryginalnym wkładzie miałem po jednej podkładce pod każdą miską suportu. Z obecnym wkładem dostałem 3 podkładki - dałem 2 na stronę napędu, 1 naprzeciwną.

Czy oryginalne miski i podkładki mają takie same wymiary jak te zamienniki?

Napisano

Oryginalne miski wyrzuciłem niestety (nie spodziewałem się problemów). Pozostawiłem podkładki, które mają takie same wymiary (grubość).

Nie wiem, czy łożysko da się wyjąć palcami, ale spokojnie można go wepchnąć palcami z powrotem na miejsce.

Mam normalną gwintowaną mufę 68 mm, więc nie jest to system press fit.

Napisano

chodzi mi o jej wysuniecie z suportu przy zastosowaniu 2 podkładek

najlepiej daj zdjęcie z założonym lewym ramieniem ale bez sruby sciagającej 

Napisano

Przecież to nie jest fizycznie możliwe żeby było tak jak mówisz. Gdybyś nie miał luzu po zmontowaniu to niby gdzie miało by wyleźć to łożysko?

Złóż jeszcze raz i sprawdź czy można przesunąć korby z osią. 

Napisano

Ależ jest to możliwe. Jak założysz samo prawe łożysko na oś, to dotknie ono pająka korby, czyli cała oś swobodnie przez nie przechodzi. System blokuje się po stronie przeciwnapędowej - przez lewe łożysko (mniejsza średnica otworu) przechodzi tylko te 2 centymetry osi,  na które nakłada się lewe ramię korby i skręca.  

Korba nie ma żadnych luzów bocznych po skręceniu, a jednak prawe łożysko ma gdzie się wysunąć z miski, bo pająk korby go nie "dociska".

Tak naprawdę wystarczyłoby dołożyć 4-tą podkładkę między miskę a mufę (obecnie są 3), ale odrobinę cieńszą niż 2 mm, wówczas pająk "prawie" dotykałby łożyska i fizycznie nie miałoby gdzie się wysunąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...