Skocz do zawartości

[wycieczka] Poznań Szklarska Poręba w jedeną noc.

sq3mko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już 3 raz w tym roku chciałbym zaprosić na wycieczkę rowerową. Poprzednie wyjazdy do Kołobrzegu i na Hel wypadły bardzo fajnie. Nie mieliśmy większych awarii czy też problemów. Tym razem jedziemy do Szklarskiej Poręby i wracamy do Jeleniej góry na pociąg który jest o 15.30. Wyjazd w pt 6.08 około godziny 17-18 do ustalenia. Szukamy jak największej ilości chętnych. Pytanie uwagi kometarze (oczywiście na poziomie) proszę pisać w postach :) wszelkie uwagi mile widziane :)

Witaj Pawle!

Będę pierwszym, który odpowie i od razu deklaruje chęć wyjazdu. Co do pytań, mam dwa.

Wyznaczyłeś już trasę, którą planujemy jechać? Jedziemy na Śrem, Gostyń, Rawicz, Legnicę?

Pytanie drugie (w sumie to trzecie), skoro ma być na poziomie, dlaczego powrót tylko do Jeleniej? :)

Hej. Jadę z Wami do szklarskiej. Będę jechał pociagiem z Katowic do Poznania i na miescu bede koło godziny 16:00 muszę jeszcze sprawdzić. Ze Szklarskiej mam zamiar kręcić dalej do Katowic :-), może byłby ktoś chętny aby potowarzyszyc mi ze Szklarskiej? W razie czego biorę ze sobą namiot, aby przespac sie i kręcić dalej w niedziele. Jesli samopoczucie byloby naprawdę tragiczne to brat przyjedzie z Katowic po mnie autem.

Ahoj Ludziska!

Życzę Wam powodzenia!

Sam ruszam w góry 9 września, zaczynam od Wrocka, potem Sobótka, Bielawa i dalej na południe. Chętnie doszlusowałbym do Was, ale urlop mam od 9, nie dam rady. Pozdrówka dla mojego krajana Kycy :-)

Trzymam kciuki za udaną wyprawę! :-) i pozdrówcie Szklarską ode mnie, w tym roku nie dotrę tam :-(

http://www.genetyk.com/podjazdy/karkonoska1.html - podjazd sam w sobie jest morderczy, a co dopiero po przejechaniu 250km trasy :)

Być może porywam się z motyką na słońce, ale będąc tak blisko planuję zaatakować podjazd. Pojadę z tego względu raczej na MTB, bo w szosie brakuje przełożeń, tym bardziej, że nie mam korby kompaktowej i najniższe przełożenie wynosi 1,56 (!).

aaa, no przełęcz karkonowską to słyszałem, ale określenia "Odrodzenie" nie,

ja jadę na szosie, martwi mnie nawierzchnia o której ostrzegają, zobaczymy...

to już za dwa dni, wyjazd o 18-tej czy wcześniej? np. 17?

pojedziemy na Mosinę, spotykamy się na stacji Shell w Luboniu przy Centrum Pajo?

Co do godziny, jestem elastyczny, jednak może lepiej 17:00? Szacuję (z rezerwą) 9 godzin czystej jazdy + 4 godziny przerw (kieruję się wyjazdem na Hel). Zatem w Szklarskiej bylibyśmy ok. 6:00. Przełęcz Karkonoską czy schronisko "Odrodzenie" (jak kto woli :)) dobrze byłoby podjeżdżać za jasnego, ale chyba nie pojedziemy na tyle szybko, żeby wspinać się tam około 3:00, co? :)

Mogę spotkać się przy stacji w Luboniu, nie widzę problemu. Chciałem zaproponować inny wylot z Poznania (przez Starołękę i dalej w Rogalinku w prawo i dojazd do Mosiny), ale skoro ma być zbiórka przy Shellu, to plan uległ zmianie.

Trasę ulicą Starołęcką przez Wiórek, Sasinowo i Rogalinek i dalej w prawo ulicą Mocka do Mosiny robię zawsze jadąc szosą na południe. Dość spokojna i mi po prostu znana. Główną drogą na Puszczykowo jechałem raz i zostałem obtrąbiony i zgnojony przez kierowców, że jadę drogą mając 3m dalej ścieżkę rowerową (chodnik z rozwaloną co drugą płytą).

Jedyne życzenie jakie bym miał, to nie jechać przez Śmigiel od Kościana do Leszna. Podobno dość niebezpieczna droga, sporo wypadków. Lepiej uderzyć z Czempinia na Racot i Osieczną. Do zrobienia? :)

Dzięki kyca i zapraszamy za rok. Jeśli chcemy pobić dobowy rekord to tylko Zakopane, względnie Ustrzyki Dolne! Berlin możemy machnąć w marcu, na początek sezonu  :icon_wink:

Jedyne życzenie jakie bym miał, to nie jechać przez Śmigiel od Kościana do Leszna. Podobno dość niebezpieczna droga, sporo wypadków. Lepiej uderzyć z Czempinia na Racot i Osieczną. Do zrobienia? :)

do zrobienia jest wszystko, ustali się w trakcie

Przemek, jakie masz najniższe przełożenie w szosie?

Oto krótka relacja jednego z poznańskich szosowców, który podjeżdżał przed trzema laty: http://virenque.bikestats.pl/334766,Karkonosze-2010-Dzien-III-Przelecz-Karkonoska-zdobyta.html

12-25, skąd będziesz startował przez tą Starołękę to bym się chętnie z Tobą zabrał - ja mieszkam przy Dmowskiego/Hetmańska 

Kasety w szosach mamy więc podobne (mam 11-25), a przód? Ja mam 52/39, stąd raczej nie widzę w swoim wykonaniu podjazdu na szosówce. W MTB na korbie jest jednak znacznie mniej zębów (44/32/22).

Startuję generalnie ze  Śródki, bo niedaleko mieszkam. Dalej zmierzam Jana Pawła II do Ronda Rataje, dalej Rondo Starołęka i wylot Starołęcką. Możemy zatem zrobić zbiórkę na rondzie Starołęka na wylocie z ronda, albo w bardziej charakterystycznym miejscu - na rogu po stronie Selgrosu. Pytanie też jak reszta jedzie, żeby nie było tak, że spotkamy się dopiero w Jeleniej Górze, a z Poznania każdy sam kręci  :)

Pare dni temu robilem podjazd od Podgorzyna do samego schroniska Odrodzenie.

Osobiscie uwazam ze przelozenie 39/27 to zbyt ciezko, utrzymuje kadencje ok 50 obrotow na najwiekszych % podjazdu, brak komfortu krecenia.

Asfalt jest na tyle zly, ze nie ma sensu nim wracac, lepiej pojechac przez Spindlervy Mlyn i na Okraj lub Harahov i Jakuszyce/Szklarska Poreba

Pare dni temu robilem podjazd od Podgorzyna do samego schroniska Odrodzenie.

Osobiscie uwazam ze przelozenie 39/27 to zbyt ciezko, utrzymuje kadencje ok 50 obrotow na najwiekszych % podjazdu, brak komfortu krecenia.

Asfalt jest na tyle zly, ze nie ma sensu nim wracac, lepiej pojechac przez Spindlervy Mlyn i na Okraj lub Harahov i Jakuszyce/Szklarska Poreba

Ruszałeś Rafał bezpośrednio z tamtych rejonów czy też, jak my, najpierw zajechałeś nogi 250-kilometrową trasą, a potem dowaliłeś Odrodzeniem?  :002:

przód 53/39,

ok, to może na Rondzie Starołęka się spotkamy i śmigniemy - Gumiś mi pisał, że można by się w Mosinie przy rondzie spotkać, 

Bysio58 ma przyjechać pociągiem, to najwyżej podjadę po niego na Główny i przyjedziemy razem.

Chwast i Kuba jedziecie? - do mnie traficie jak by co ;)  to od razu możemy w trójkę na Rondo Starołęka do Ciebie przyjechać i już będzie 5 osób,

Gumisiowi najwygodniej będzie podjechać pewnie do Mosiny

Ruszałeś Rafał bezpośrednio z tamtych rejonów czy też, jak my, najpierw zajechałeś nogi 250-kilometrową trasą, a potem dowaliłeś Odrodzeniem?  :002:

Heh nie nie, jechalem tam autkiem, potrenowac! Chcialem dobry czas zrobic na tym podjedzie, zeby sie chwalic na Stravie ;)

Heh nie nie, jechalem tam autkiem, potrenowac! Chcialem dobry czas zrobic na tym podjedzie, zeby sie chwalic na Stravie ;)

To jeśli można wiedzieć, skoro przy temacie jesteśmy, ile potrzebowałeś czasu na wjazd? Powiedzmy od Podgórzyna do samego Odrodzenia? Nie będę nawet próbował tym razem tego pobić, chcę wiedzieć mniej więcej, ile męczarni mnie czeka (o ile w ogóle podjadę) :)

Przemek, możemy zatem starować ze Starołęki. Miejsce mamy, trzeba tylko doprecyzować godzinę, ale to najpierw zbadaj temat, kiedy kolega na dworcu ma się pojawić. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...