pitreeek Napisano 20 Maja 2006 Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 czy ktos takową przerzutkę użytkuje? niewazne jaka grupa, wazne odczycia z jazdy jak to sie sprawdza? tzn czy ktos uzywa jej ze zwykłymi manetkami czy konieczne do tego są manetki dualcontrol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 20 Maja 2006 Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Odpowiem bo kumpel jezdzi . W jego opinii sprawuje sie to ok, uzywa ze zwyklymi manetkami. odwrotnie zmieniasz tylko biegi, zrzucasz tym cynglem ktorym normlanie wrzucasz i odwrotnie. Ps. bylo juz pare razy o tym na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ja jeżdżę, już 7 lat... Mniej niszczy tryby i łańcuch, szybko nie dostaje luzu, chodzi ciszej, płynniej, prezyzyjniej i... wolniej. Ale mi się nie śpieszy - ja na zawodach nie jeżdżę... ten ułamek sekundy poczekam... Nie zamieniłbym na zwykłą za żadne pieniądze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitreeek Napisano 21 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ja jeżdżę, już 7 lat... Mniej niszczy tryby i łańcuch, szybko nie dostaje luzu, chodzi ciszej, płynniej, prezyzyjniej i... wolniej. a uzywasz zwykłych klamek(standardowych)? bo z tego co gdzieś czytałem to ludziska jakos nie sa optymistycznie nastawieni do tego rozwiazania (zwykłe klamki + odwrotna spreżyna), moze i przez to przyzwyczajenie ze na lzejszy bieg mozna było przeskoczyc odrazu dolna dzwignia przez kilka trybów,a przy odwrotnej sprezynie trzeba sie napstrykac troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ja jeżdżę, już 7 lat... Jakie były 7 lat temu przerzutki z odwrotną sprężyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makok Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Złożyłem kumplowi rower z taką przerzutką. Przerzutka XT, manetki XT Rapid fire (zwykłe). Nigdy nie jeździł na takich manetkach i od razu zrozumiał jak ma ich używać. Chodzi przede wszystkim o symetrię pstrykania prawą i lewą manetką. Od 6 lat jeżdżę na przerzutce klasycznej i manetkach Rapid fire. Podczas jazdy próbnej świeżo złożonym rowerem ze spręzyną odwrotną ani razu się nie pomyliłem na dystansie 40 km. Napęd pracuje bardzo płynnie, zmiana jest szybka i pewna. Jak dla mnie ewidentnie brakuje jednak możliwości zredukowania o 3 biegi. Przy moich umiejętnościach i sile w nogach bez takiej możliwości nie ma dla mnie jazdy. Zanim się zorganizuję już stoję na podjeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 a uzywasz zwykłych klamek(standardowych)? ... na lzejszy bieg mozna było przeskoczyc odrazu dolna dzwignia przez kilka trybów,a przy odwrotnej sprezynie trzeba sie napstrykac troche Mam zwykłe klamkomanetki rapid fire - jakoś mi pstrykanie nie przeszkadza. Jakie były 7 lat temu przerzutki z odwrotną sprężyną? RD-M951 i Nexave - pierwsze i jedyne przerzutki Shimano z kółkiem prowadzącym linkę... i oczywiście odwrotną sprężyną.Miałem obie, Nexave sprzedałem razem z rowerem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ja używam manetek DC, ale nie wiem jaką mam wersję przerzutki (xt rd m 751): z odwrotną sprężyną czy bez? U mnie działa to w następujący sposób. Wciskam klamkę w dół i wtedy łańcuch wchodzi na większą zebatkę? Jaka to wersja przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Zwykła,nie odwrotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 OK. Dzięki. Teraz wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 jak się ma odwrotną sprężynę to kiedy nie jest naciągnieta na lince to w którą strone idzie do koła czy na zewnątrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 do koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieksuper Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 a nie wiedzie jak praktycznie sprawdza się to w manetkach srama triggerach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 aha to mam lx z odw.spręż. thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ja mam XT 06 z odwrotną i manetkami XT 06. Mogę powiedzieć tyle do zawodów XC do bani ponieważ tam częstotliwość podjazdów jest dosyć duża i można nie zdążyć z zmiękczeniem napędu. Do maratonów jak najbardziej udany pomysł. Szybka zmiana przełożenia gdy podjedziesz pod górę na twarde, a by napęd zmiękczyć masz dużo czasu bo górę widzisz z daleka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deith Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ja jezdze na triggerach attack i z odwrotnym lxem. Jak dla mnie bomba. Z odwrotna sprezyna mozna zrzucac biegi jadac pod gorke, zdaje sie ze w zwyklej sprezynie to utrudnione.A co do klikania to w triggerach klikanie to krotki ruch dzwignia a zeby wrzucac te trzy to jak na moje czas podobny. Ale jak kto lubi. Mi system odpowiada i chyba przy nim zostane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camis Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Jakie były 7 lat temu przerzutki z odwrotną sprężyną? "Aby zrozumiec, o co chodzi z odwrotna sprezyna, trzeba cofnac sie niemal 70 lat w czasie. Pierwsze przerzutki, - pomijajac oczywiscie najbardziej prymitywne pretowe popychacze biegow - byly wlasnie takie, jak Rapid Rise, czyli w pozycji spoczynkowej wozek przerzutki spoczywal pod najwiekszym trybem." Czyli najpierw byly Rapid Rise. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ja mam XT 06 z odwrotną i manetkami XT 06. Mogę powiedzieć tyle do zawodów XC do bani ponieważ tam częstotliwość podjazdów jest dosyć duża i można nie zdążyć z zmiękczeniem napędu. Do maratonów jak najbardziej udany pomysł. Szybka zmiana przełożenia gdy podjedziesz pod górę na twarde, a by napęd zmiękczyć masz dużo czasu bo górę widzisz z daleka. a przerzutki to RF czy DC? ja jeżdżę na zestawie manetki deore RF + przerzutka LX z odwrotną sprężyną. Ani myślę zmieniać systemu. Wg mnie nie ma różnicy w prędkości zmieniania. Szybkość "klikania" górną dźwigienką wyrobiłem sobie już tak mocno że chyba nawet szybciej mi to idzie niż obrót o dwa dolną... na dodatek jest to dla mnie wygodniejszy system. No ale wiadomo - z manetkami to każdy ma swoje zdanie - jeden kocha gripy inny rf jeszcze inny dual control - i tak samo jest z ciągiem przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.