szybkilopez Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Była okazja i postanowiłem przetestować nowy wkład suportu Shimano SM-BB93. Na pierwszy rzut oka jest dobrze w porównaniu do xt nowy xtr waży o 20g mniej czyli 69g i ma mniejszą średnicę misek zewnętrzną i temu w zestawie jest adapter do klucza suportu. Shimano w opisie gwarantuje lepsze uszczelnienie i większą płynność. Póki co pierwszego nie da się sprawdzić, ale drugie czuć pod palcem zdecydowanie lepiej pracują łożyska bez większych oporów. W porównaniu do używanego xt nowy xtr pracuje dużo bardziej płynniej już pod palcem więc powinno być bardzo dobrze. Czekam tylko na konkretny klucz do montażu i będę testował. A tak na marginesie odradzam klucze do suportu pokroju podkowy czyli niepełne. Może mi się taki trafił ... ale szkoda misek bo się nieźle pokancerują. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez szybkilopez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 szkoda misek bo się nieźle pokancerują. O ile nie jesteś osobą, która potrafi zepsuć młotek, to zapewniam Cię, że da się takim kluczem bez żadnych uszkodzeń przykręcić miski. Oczywiście pełny klucz jest lepszy, ale normalnym też można bezboleśnie przykręcać suport. ma mniejszą średnicę misek zewnętrzną Łożyska mają te same wymiary co w niższych grupach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 takim kluczem bez żadnych uszkodzeń Być może jest to wina słabej jakości misek aerozinda i temu tak się dzieje choć ten klucz co mam już nie pasuje do tego adaptera od nowego xtr. A co do budowy to łożyska są inne, uszczelnienie jest inne także przerobili to znacznie. W starych miskach cała czarna osłona kręci się z łożyskiem, w nowym tylko wewnętrzna bieżnia, a osłona jest na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 bardzo jestem ciekawy jak sie spisze ten adapter bo ja mialem straszny problem z odkreceniem misek przy wymianie suportu wklad oryginalny shimano, klucz rowniez shimano adapter na lini klucz-miska nie wrozy nic dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Póki co przy zakładaniu i pierwszym dokręceniu nie było problemu, ale dlatego, że kupiłem w końcu porządny klucz do hollowtech II. Jest precyzyjnie wycięty nie ma luzu na linii adapter klucz więc myślę, że zda egzamin. http://allegro.pl/superb-1005-klucz-do-suportu-gxp-hollowtech-ii-i3457004500.html Co do samego suportu w sumie za dużo ostatnio nie pojeździł, ale wszystko pięknie działa i nie brak sztywności pomimo obniżenia masy. Zobaczymy po dłuższym użytkowaniu co będzie się dziać. A wracając do wkładu suportu aerozinda to totalna lipa :/ nic więcej z tej firmy nie kupię. Te ich alu to jakieś popłuczyny, miękkie jak plastelina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ciekawi mnie jaka będzie żywotność z mniejszymi łożyskami. Przydałyby się większe, no ale "mania odchudzania" robi swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 To, że mniejsze (łożyska) nie znaczy od razu, że gorsze Na razie zrobiły 150km więc tyle co nic. Czekam na nowy łańcuch i wtedy dam do pieca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Mam suport aerozine i spisuje się świetnie drugi sezon .Dwa razy przykręcałem go kluczem ''podkowa'' i raptem niewielkie zadziory. Czy shimano planuje wypuścić nowe suporty dla wszystkich grup, czy tylko XTR? Jak wyglądają mniejsze średnice misek w ramie? Masz może takie foto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Tak to wygląda różnica ze dwa milimetry. Co do niższych grup pewnie będzie coś w dedore na 2014. Ciekawie się prezentują części tej grupy. A wracając do aerozine to prócz wkładu suportu miałem zacisk sztycy, który ciągle wydawał z siebie dźwięki i człowiek jeździł z duszą na ramieniu oraz kółeczka przerzutki. Cóż przetestowane i podziękowałem nigdy więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 4 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ogólnie te chińskie wynalazki tokeny, kcnc, aerozine, nest itp. to straszna padaka, używają chyba najpodlejszych gatunków alu, bo wszystkie tego typu części zawsze mnie zawiodły albo działały fatalnie. Orientuje się ktoś czy suporty press-fit pod mufy BB92 też zostały zmienione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Dzięki. 2 mm to mało na moje oko wydaje się więcej. Jakby miało do mufy wpaść. Ciekawe jak z wymianą łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Średnica podkładek jest taka sama co w starszym typie więc siła jest tak samo przenoszona na mufę nic nie wypadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anys Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Możesz nakręcić filmik, na którym pokażesz jak się kręci to cudo? (- Zakręcić ręką korbą ofc bez łancucha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 A co do łożysk zobaczymy póki co jeszcze nic na ten temat nie ma Tak szybko nie powinny padać Czekam na nowy łańcuch jak będę zmieniał to nakręcę i wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 No właśnie chodzi o to żeby zobaczyć jak się korba kręci bez łańcucha, porządnie zakręcić i zobaczyć kiedy się zatrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Tak szybko nie powinny padać Pobożne życzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 I jak śmiga ?? Tylko ja jestem ciekawy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wnoto Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Jaka jest cena tego wynalazku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 koło 150 pln, mnie bardziej ciekawi co ma w środku ale na to pewnie trzeba będzie chwile poczekać :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Obstawiam że będzie słabszy. Mniejsze kulki przenoszą mniejsze obciążenia, ale też mniej ważą. Nie bez powodu howitzer jest uważany za najbardziej trwały z suportów rowerowych. Tam są wielkie kulki, a wcale nie jest taki straszliwie ciężki. Na howitzerze przejeździłem 19tys km i bardzo dużo w błocie oraz w terenie. Zmieniłem niedawno, bo złapał już trochę większe luzy. Shimano niestety zamiast łapać luzy, wywala się zupełnie i wypluwa kulki. Jeszcze jeden sposób by pod przykrywką niższej wagi, sprzedać coś co z góry jest skazane na planowane szybsze zużycie. Najlepsze były pierwsze suporty HTII, bo dało się nawet wymienić łożyska za kilkanaście zł. No to tyle OT z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 26 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 To prawda, na jednym z pierwszych wypustów htII, tj xtr 960, przejechałem 5 sezonów! Później łożyska zaczęły niedomagać ale nadal się kręciły, kupiłem nowego xtr'a zatarł się po tygodniu. To samo dura-ace 7800, suport spokojnie przelatał ok 30kkm i kręci się jak nowy. Wszystkie obecne wypusty to jakaś padaka, slx padł mi po kilku wyjazdach, deore tak samo. To nie suport jest zły, to jakość materiałów spadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Będzie jakiś UP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Minęło trochę czasu pierwsze emocje opadły czas podsumować temat. Wkład suportu przejechał coś koło 1000km i w związku, że szykuje się kupno nowego roweru postanowiłem sprawdzić co słychać w suporcie xtr. Powiem, krótko nie polecam i nie jest wart tych pieniędzy Jeśli po przejechaniu 1000km i to nie po kopnym piachu na pustyni lecz w normalnych warunkach czuć na łożyskach pod palcem ziarnka piasku no to jest porażka na całego. Ciężko się obracają i podlewaniem rzadkim olejem silikonowym coś pomogło i kręcą się teraz zdecydowanie lepiej. Nigdy więcej, przeprosiłem xt i dobrze byłoby szybko zapomnieć o tej nie fajnej przygodzie z suportem xtr od Shimano. Wstyd Shimano oj wstyd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Masz może jakieś zdjęcia bebechów, chciałbym zobaczyć czy uszczelnienia się jakoś różnią, osobiście między slx/xt a starym XTR nie znalazłem różnicy - ciekawe jak w tym bb93 sobie poradzili, niebawem muszę wymienić swój suport w fullu bo już rytmicznie pocykuje i standardowo nie wiem co wybrać :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 17 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Ja znalazłem taką różnicę, w starym xtr w łożysku znalazłem metalowe wianki, w nowych suportach po rozebraniu łożyska wianki są plastikowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi