witkacy7 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam Panowie,przymierzam się w końcu do wymiany starych tarczówek mechanicznych tektro cały czas trzeba ustawiać, nie hamują nic a nic, więc czas najwyższy.Znalazłem hamulec Shimano M-446, do tego dokupiłbym tarczę, przód bym sprawił sobie później.Dokładnie ta aukcja: http://allegro.pl/hamulec-tyl-shimano-br-m446-142cm-klocki-rzyleta-i3474522367.htmlWarto zainteresować się tym, czy szukać czegoś lepszego?Śmigam asfaltem i często zdarzają mi się zjazdy na drogi polne, czasami leśne ścieżki.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie rozumiem dlaczego najpierw tył . Przecież tył jest tylko hamulcem pomocniczym . Niemniej ten shimano będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Hamulec jak najbardziej ok. Natomiast najpierw zmieniłbym Hamulec przedni, bo jest on hamulcem podstawowym! Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie rozumiem dlaczego najpierw tył . Przecież tył jest tylko hamulcem pomocniczym . Niemniej ten shimano będzie ok Zaczynam od tyłu bo najczęściej go używam, często zdarza mi się jeździć po górkach, zjazdach, a tam głównie używam tyłu. Poza tym tył w ogóle mi nie hamuje obecnie, przód jako tako daje radę, jest prawie jak z ABSem Jak sprawdzić stan hamulca? sprzedawca pisze że "rzyleta" jednak wolałbym sprawdzić czy wszystko ok. Cena jest w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Jedyny wniosek jaki nasuwa słowo "rzyleta" to taki, że sprzedawca jest analfabetą Na odległość nie sprawdzisz, trzeba zaufać no a jak już będziesz miał to jak nie cieknie i hamuję to ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Polecam Sam mam te hamulce już od dwóch sezonów i jestem bardzo zadowolony, siła hamowania jest spora i modulacja naprawdę w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Niestety ktoś mnie wyprzedził na tej aukcji Warto inwestować w te hamulce M445? 250zł za komplet + koszty tarcz, ewentualnie 130zł za jedno koło + koszty tarczy.Coś w tej cenie znajdzie się lepszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Zdecydowanie warto Na pewno będziesz zadowolony. Jeżdżę na M445 już dwa sezony i naprawdę nie potrzeba mi nic lepszego. Przy mojej wadze 65 kg + rower, przy np 35 km/h bez żadnych problemów rower staje dęba gdy wciskam klamkę jednym palcem, więc myślę, że taka siła Tobie również wystarczy. Modulacja też jest ok. Jak masz za 250zł komplet nowych to bierz bo naprawdę warto. Czy znajdzie coś lepszego w tej cenie? Moim zdaniem będzie ciężko a te hample są naprawdę dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 albo się bawimy w udawanie hamowania czyli spowalniacze albo w hamulce... poleciłbym jakąś używkę.tu np masz komplet z tarczami:http://allegro.pl/shimano-br-m525-komplet-p-t-tarcze-xt-i3485748679.htmlchociaż osobiście wziąłbym to: (nie cierpię shimano i koniec!)http://allegro.pl/avid-elixir-5-tarcze-wroclaw-i3476214204.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Planowałem się zmieścić chociażby w tych 300zł Shimano M525 dadzą radę? jak w stosunku do M445? jak z awaryjnością, bo to dla mnie najważniejsze?W tych z aukcji tarcze chyba dość zjedzone, czy mi się wydaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 wydaje Ci się... 525 jest o niebo lepszy od 445 choc i tak dośc mocno odstają jakością i siłą od elixirów 5. Pisałeś wcześniej 250 plus tarcze - to policz sobie że i tak wychodzisz dobrze do przodu. Ja brałbym te Elixir'y. Co prawda jedna z tarcz to 180(nie wiemy ile ważysz) ale spokojnie ją sprzedasz jeśli Twoja waga przekracza 70 kg a widelec nie jest cudem techniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Waga przekracza 70kg, widelec to Rock Shox XC 28, do którego maksymalny rozmiar tarczy to 160mm. Także zostanę pewnie przy Shimano. Będzie to dobry wybór czy coś jeszcze się ciekawego znajdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Elixiry mają więcej mocy i lepszą modulację. Przy 80kg 160/140 daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Rozumiem że shimano nie mają startu do tych elixirow? Nie lepiej zrobić tarcze 160/160 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 kup elixiry, a tarczę 180 to chocby ja od Ciebie kupię - powaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 W jaki sposób dokładnie sprawdzić hamulce czy są sprawne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 ... poprzez zamontowanie w rowerze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 ja od Ciebie kupię - powaga Mogę coś na ten temat powiedzieć heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Pod koniec tygodnia dam znać jaka zapadła decyzja, dzięki za pomoc, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 i weź tu pomagaj takiemu... Jak mawiają u mnie w pracy - każdy twój dobry uczynek będzie ukarany...Za tydzień sytuacja na rynku się zmieni i nie będzie tych hebelków o których rozmawialiśmy... Bez sensu. zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.