Skocz do zawartości

[piasta bębenek] Piasta shimano alivio FH-MC10 - wymiana bębenka 7 => 8/9s

porcelanowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powitoł
Mam sobie w panasonicu piastę jak w temacie: jest na niej bębenek 7s a potrzebuję 8/9s żeby zamontować kasetę 10s (nie chcę bębenka/piasty 10s bo w razie "W" nie zamontuję na niej kasety 8/9s ;) ).
Czy po poniższym schemacie (kod producenta) można wywnioskować jaki bębenek będzie do niej pasował?
http://wheelsmfg.com/tech/PDF/hub/fh-mc10.pdf
Czy może shimano ma standardowe rodzaje bębenków i wszystko działa ze wszystkim? :)

Piasta (i koło) mimo lat (o ile dobrze odczytuję oznaczenia okolice 1994r) sprawuje się dobrze. W grę wchodzi tylko dobranie używki, bo do nowego niewiele dołożę i mam piastę, a do tej dołożę i mam koło :) Wymiana na nowy napęd i tak mnie stuknie sporo i chcę na razie ciąć koszty gdzie mogę.
Na nowe koła przyjdzie jeszcze czas :)

Dziękuję za uwagę.

edyta: kurczaki, miało być w "sprzęt rowerowy, doświadczenia -> koła rowerowe."

Czy mógłbym prosić o ewentualne przeniesienie tam, a nie kasowanie tematu? Priti Pliz :)

• Mod Team
Napisano

edyta: kurczaki, miało być w "sprzęt rowerowy, doświadczenia -> koła rowerowe." Czy mógłbym prosić o ewentualne przeniesienie tam, a nie kasowanie tematu? Priti Pliz

Mógłbyś..
Napisano

...Czy może shimano ma standardowe rodzaje bębenków i wszystko działa ze wszystkim?...

Niestety, nie.

Miałem podobny dylemat, i taniej mnie wyszła nowa piasta niż bębenek.

Ale jeśli masz bębenek taki, jak w pdf z linku powyżej, to masz większe szanse na dopasowanie.

Moja piasta miała jeszcze starszy (inny rodzaj mocowania) bębenek.

Napisano

Powitoł

Dzięki durnykocie :)

@dziobolek - siara :( Rower mam obecnie na wsi i dopadam go głównie w weekendy. Jak mi się w jeden coś nie uda zrobić to muszę czekać do następnego :) Myślałem, że rozeznam sytuację, kupię w tygodniu i w weekend popracuję. OK, pobuszuję jeszcze w googlu :)
Dzięki za info.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...