Piotrek71 Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam, wjechałem ostatnio w dziurę na drodze przy prędkości ok. 25-30 km/h i nastąpiło przebicie dętki. Po wymianie dętki kontynuowałem jazdę przez kolejne ok. 50km z różnymi prędkościami (do 45 km/h) i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. W domu po dokładnym przyjrzeniu się obręczy zauważyłem delikatne scentrowanie sięgające ok. 2mm. Zdjęcia przedstawiają skrajne stany wykrzywienia obręczy (gumka ołówka widocznego na zdjęciu służącego za przymiar ma ok. 5mm długości). Czy takie scentrowanie jest groźne i należy je jak najszybciej naprawić czy jest minimalne i mogę jeździć jeszcze jakiś czas? Czy jestem w stanie sam nacentrować to koło poprzez naciąganie szprych, czy też w związku z uderzeniem jest to niemożliwe? Mam hamulce tarczowe, więc nie odczuwam krzywizny obręczy. Dzięki za pomoc Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 21 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak przy 40km/h nic nie zauważyłeś to można tego nie dotykać. Jednak wyprostowanie zajmie tylko chwile, sprawdź w którą stronę jest bicie i na jakiej długości w tym miejscu nacią i popuść odpowiednie szprychy a bicie zniknie.
Piotrek71 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Napisano 21 Sierpnia 2013 2i regulaminu Tylko pytanie, w którą stronę dociągać, bo nie wiem czy jest przekrzywiona w prawo czy w lewo (mniej więcej na połowie obwodu odstaje, a na połowie przylega do ołówka).
Mod Team Puklus Napisano 21 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 21 Sierpnia 2013 Weź sobie jakiś marker łatwo zmywalny albo pamiętaj miejsca. zakręć kołem. i przykładaj ten marker po i obu stronach obręczy. Z jednej jak marker będzie max blisko będzie szło równo i nagle w jednym momencie sie zaznaczy czyli obręcz idzie w stronę markera a po przeciwnej stronie obręcz odsunie się od niego. Gorzej jak masz pokrzywioną w 8 albo gorzej wtedy trzeba sie na pracować. Aaaaa z reszta .... http://rowery.zbooy.pl/indeks.html masz, poszukaj centrowanie kół, poczytaj, klucz w dłoń i jazda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.