Skocz do zawartości
  • 0

Pierwszy rower - górki w lesie + DH

Gość CptHell

Pytanie

Gość CptHell
Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Ostatnio wzrosło moje zaintersowanie jazdą rowerem w warunkach bardziej bojowych jak dla mnie czyli :

- chęć śmigania po lesie ( nierówności terenu, offroad ?, jakieś małe chop chop, itp)
-  downhill po nieco bardziej górzystym terenie ( może beskid lub inne średnie górki )

W związku z tym mam pytanie : Jaki sprzęt do ok 3000 zł na start ?

Moje parametry to 57 kg wagi + 173 cm wzrostu.

Żeby nie było, że czekam gotowe podaję moją propozycję : 

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-81-id_8168918.html

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem, czy 29er i 100mm skoku to dobry wybór do DH i chop chop. ;)

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Bardziej w takim razie opłacało by się składać rower po części niż kupować za 5 tysięcy na raty... za 5 tysięcy nie znajdziesz nowego roweru do DH z dwupółką i porządną ramą.

Sama dwupółka używana to 700zł+ minimum, a nowa 1500zł+.
Rama to koszt 1100zł za używanego Specialized FSR aż po 8 tysięcy złotych.
Koła i opony to wydatek 800zł. 
Mostek 200zł~ + kierownica za 50zł nawet.

Jednym słowem: Wstrzymaj się z kupnem roweru, a tym bardziej nie kupuj tych wymienionych tutaj. Składaj część po części, z okazji na allegro, a zapewniam Cię, że w sezonie jesienno-zimowym jest ich mnóstwo. Lepiej pobaw się w składanie, niż przepłacaj.

Napisano

Co do ogółu nie planuję głównie DH, ale również i las i ścieżki. Czytałem, że rower enduro do jak na razie moich wymagań były ok. Tylko jaki ?

Napisano

Nie ma jasno zdefiniowanego roweru Enduro. Ja tam o ile dobrze się orientuję to rower Enduro to rower z ramą Full Suspension, który posiada blokadę na damperze i skok amortyzatora przedniego 100-150mm. 

Napisano

Co do ogółu nie planuję głównie DH, ale również i las i ścieżki. Czytałem, że rower enduro do jak na razie moich wymagań były ok. Tylko jaki ?

To sie zdecyduj i upewniej czy na pewno rozumiesz DH tak jak wiekszosc ludzi na tym forum. Rowery do DH sa bardzo specjalizowane, z Twojego opisu wyglada na to chcesz jezdzic po lesie i czasami zjechac z jakiejs gorki. Kup porzadnego hardtaila, pojezdzic troche i po jakims czasie bedziesz mial orientacje czego konkretnie potrzebujesz...

Napisano

Jeżeli ma na wydanie kasę, to niech lepiej poszuka jednak Fulla, bo o wiele bardziej się opłaci niż kupowanie HT (za 1500zł minimum) a potem sprzedawanie go i kupowanie jednak Fulla. Chyba że wolisz Freerajdówkę, czyli coś takiego o czym Ty pewnie myślisz, rower do pojeżdżenia po lesie, po prostu. Szukaj na allegro używek, albo czekaj do zimy, to być może coś upolujesz w sklepach rowerowych :).

Napisano

Nie nie i jeszcze raz nie!!! Linki rowerów które dałeś do rowery typowe do xc.Jedyny dobry wybór jak na pocżatek to Rockrider FR6 Evo.Na nim możesz nieżle poskakać jak i poszaleć w enduro-mając twój budzet nawet bym sie nie zastanawiał.

Napisano

Z tych co podałeś to tylko Mondrakery się nadają, Dune i Foxy, z naciskiem na Dune. To są Enduro rowerki. Da się nimi jeździć po lesie, i ogarną też lokalne trasy DH, a i w górach będą też spoko.

Ze sztywniaków tylko NS core się nadaje do tego o czym piszesz.

Ogólnie, lepiej jak kupisz od razu fulla, bo jak się wkręcisz mocno, to i tak w końcu wymienisz HT na fulla... A wymiana HT na Fulla wyjdzie sporo drożej. U mnie było podobnie, i skończyłem z 2-ma rowerami. HT lokalnie, w góry pełna downhillówka/freeridówka, która jeździ tylko w dół ;)

Sprzedaż, czy przekładka części z HT do fulla wychodzi bardzo słabo finansowo, zawsze trzeba wymienić masę części, bo są różne standardy, a i na sprzedaży traci się bardzo dużo (w przypadku kupna nowego, i późniejszego go sprzedania).

Napisano

Przeglądając temat można dojść do wniosku Autorze że sam nie wiesz czego chcesz. 

Piszesz o downhillu a wrzucasz linki do rowerów MTB. Może jakbyś sprecyzował jak konkretnie chcesz jeździć, ile masz do wydania (czyli tyle i kropka) i na czym obecnie jeździsz to łatwiej będzie doradzić :)

Downhill dumnie brzmi ale jazda z górki w dół możliwa jest na każdym rowerze i nie zawsze jest to downhill. 

Na razie wynika że rower MTB w zupełności by Ci wystarczył. Dobry amor i możesz śmiało zjeżdżać na jakiś górskich trasach a przede wszystkim podjeżdżać bo muszę Cię zmartwić ale na rowerze takim jak wspomniany NS Core 2 każda większa górka wymusza opuszczenie siodełka. 

Jeśli dysponujesz kwotą większą niż te 3000 to rozglądał bym się za jakimś enduro. W zimie będą przeceny więc jest szansa kupić jakiś nowy i ciekawy model. Pełne zawieszenie jest bardzo wygodne na zjazdach nawet na trudniejszej trasie, do tego na ramie enduro spokojnie podjedziesz a i hopek nie trzeba omijać. Z wspomnianych przez Ciebie to tak jak powiedział poprzedni, Dune i Foxy się nadadzą, możesz patrzeć za Norco Shore czy Giant-em Reign. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...