peepeepee Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam Odnośnie kół mam 2 pytania : Wstępnie założyłem wydać na koła max. 800 pln i wybrałem WH-MT55 za ok. 600 pln. Czy to dobry wybór do 800 pln czy coś innego ? Ewentualnie jeśli zdecyduję się na hamulce i korbę SLX zamiast XT i zaoszczędzę parę groszy to może szarpnę się na WH-M785 za 1150 pln Czy warto dołożyć tę kasę i zamiast MT55 wziąć WH-M785 ? Czy w tej cenie to dobry wybór czy coś innego ? Dotad w A6-ce miałem Alexrims X2100 i nie narzekałem, mimo jazdy po korzeniach, wertepach są proste. Moja waga to ok. 100 kg, stąd pytanie.
derwisz Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Ale jakie priorytety? Wytrzymałość, sztywność/waga/cena?W tej cenie tylko 2 z 3 jak pewnie wiesz.
peepeepee Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Napisano 21 Sierpnia 2013 Ale jakie priorytety? Wytrzymałość, sztywność/waga/cena?W tej cenie tylko 2 z 3 jak pewnie wiesz. W kolejności wytrzymałość 70% , waga 30%. Kategorie cenowe są dwie : 1. Do 600 pln wybrałem MT-55 czy coś lepszego kupię w tej cenie ? 2. Do 1200 pln (jeśli zaoszczędzę na osprzęcie XT >SLX) wybrałem WH-M785 czy coś lepszego kupię w tej cenie ?
Luk33 Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem gotowych kół shimano od czasu kiedy zmieliłem sobie szprychy. W Polsce szprychy nie do dostania, a shimano udaje, że mnie nie słyszy jak zadaje pytanie, co mam teraz z tym kołem zrobić. Rozumiem, że ty mówisz o kołach 26, więc może szansa na szprychy jest większa, ale i tak polecam złożyć sobie gdzieś koła na podzespołach szeroko dostępnych w naszych sklepach.
peepeepee Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Napisano 21 Sierpnia 2013 Tak, koła 26" a Shimano nie muszą być, po prostu założyłem dwa zakresy cenowe i wybrałem przykładowe produkty jako punkty odniesienia i szukam czegoś co polecicie , znając doświadczenie Forumowiczów.
Sagitt77 Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 też radziłbym Ci zamówić koła do złożenia. Łatwiej wtedy wymienić szprychy, piastę lub obręcz. Możesz złożyć fajne koła np. na częściach dt swiss, lub piastach shimano xt i reszta dt. Trzeba tylko znaleźć dobrego speca od składania. Moje akurat złożyła bikestacja ale parę osób na nich narzekało...
rzezniol Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Hmm jak mają być to koła systemowe w budżecie około 600 zeta to zamiast WH-MT55 kupiłbym Mavic CrossRide Moim zdaniem lepszy wybór/ Łożyska "maszynowe" mają przewagę nad "wiankami" w serwisie ... po wymianie "maszynówek" w rozsądnej cenie mamy praktycznie nowa piastę ... a tak to miska, to kulki, to konus ... Ale ... zawsze pozostaje składanie na indywidualne zamówienie ... tam mamy wpływ na wszystko od modelu komponentu po jego kolor ... jedyne ograniczenie to kasa i fantazja Pozdro
peepeepee Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Napisano 21 Sierpnia 2013 Oczywiście nie muszą być gotowe, tylko wybrałem takie gdyż nigdy nie składałem kół , jedynie centrowałem skrzywione. A jakie zestawy polecicie (obręcz, piasta, szprychy) w podanych cenach ?
rzezniol Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 tylko wybrałem takie gdyż nigdy nie składałem kół Sądzę że niewielu podejmie się samodzielnej budowy koła ... Budowa koła to "sztuka", wiedza i wyższy stopień wtajemniczenia w mechanikę rowerową Budową kół na forum zajmuje się między innymi kolega dawid Ja przynajmniej będę chciał skorzystać z jego usług. Pozdrawiam
peepeepee Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 Kolejny problem ... Mavic CrossRide - obsługuje napęd 8,9 rzędowy, ja wybrałem 10-cio Shimano WH-MT55 - przednie ma oś 15 mm, Reba 9 mm Co poradzicie ? Czytałem o przejściówkach ale czy to dobry pomysł ? Co ewentualnie jeszcze polecicie z gotowych ? Oś 9 mm , napęd 10-cio rzędowy.
rzezniol Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Każdy bębenek 8/9 przyjmie kasetę 10. Powiem więcej CrossRide ma jeszcze szersze bębenki niż standardowe i żeby zamontować kasetę 8/9/10 musisz dać podkładkę (oryginalnie w zestawie). WH-MT55-F15 ma oś sztywną 15 mm ... WH-MT55 ma zwykłą oś... http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Wheel/MTB/SI_4SE0A/SI-4SE0A-003-ENG_t_v1_m56577569830765346.pdf Pozdrawiam
peepeepee Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Dzięki serdecznie za pomoc, muszę to sprawdzić. Wybrałem pierwsze z brzegu ogłoszenie WH-MT55 i widzę zapis, że 15/9 , czyli przód 15 a tył 9. Domyślam się, że Sprzedawca zatem nie napisał, że to model F15. Co do Mavic, na stronie Producenta widzę model CrossRide 9, więc to 9mm za to nie ma informacji ilu rzędowa a wszyscy piszą w ogłoszeniach, że 8,9s. pozdrawiam Paweł
matpog Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Wez pod uwage gotowce z DT. Mam najtansze DT x1800 i sa nie do zajechania. Dostaly niezlt wycisk na beskidzkich zjazdach (kamienie, duzo kamieni) przy sporych predkosciach i nadal proste. Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk
peepeepee Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Każdy bębenek 8/9 przyjmie kasetę 10. Dzięki za informację, faktycznie dostałem maila z potwierdzeniem, że na Mavic CrossRide wejdzie 10-ka. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.