Skocz do zawartości

[rama] Kross A7/A8 czy coś innego w tej cenie ?

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Powoli przymierzam się do składania roweru i mam pytanie o ramę.

Wybrałem Kross A7/A8 w wyprzedaży za 500 pln , ponieważ miałem/mam dwie A6-ki i żadnych problemów z tymi ramami, w poprzednim była 17-ka ciut za duża, zmieniłem na 16-kę i tam mi odpowiada, innych ram nie znam.

Czy lepiej wybrać coś innego o podobnej geometrii i w tej cenie lub max. do 800 pln ?

Jak już wielokrotnie wspominałem jestem amatorem , planuję jakiś wypad w góry , w przyszłości w zależności od wolnego czasu jakieś zawody ale tak czysto dla zabawy i przebiegi różne , jak dotąd od 15km do 80km dziennie w sezonie 1000-3000 km.

Zamierzam w zależności od funduszy wziąc Rebę i osprzęt SLX/XT.

Napisano

Jeśli już to ma być kross level A8/A7 to na pewno nie z rocznika 2012/13 ;p Na forum jest całe 16 stron o tym dlaczego. Albo poczekaj na ramy z 2014 - może będą lepiej skonstruowane, bo tak niby zapowiadają, ale nie wiem ile w tym prawdy, albo zakombinuj ramę z 2011 roku, bo nie słyszałem o większych problemach z nimi, a na allegro są akurat (może by się dało coś z ceny zbić) http://allegro.pl/profesjonalna-rama-kross-level-a7-a8-do-xc-i3466664656.html

Pfu, a z resztą za 500zł jest twój rozmiar http://allegro.pl/profesjonalna-rama-kross-level-a7-a8-maly-rozmiar-i3469936010.html

Napisano

Jeśli już to ma być kross level A8/A7 to na pewno nie z rocznika 2012/13 ;p Na forum jest całe 16 stron o tym dlaczego. Albo poczekaj na ramy z 2014 - może będą lepiej skonstruowane, bo tak niby zapowiadają, ale nie wiem ile w tym prawdy, albo zakombinuj ramę z 2011 roku, bo nie słyszałem o większych problemach z nimi, a na allegro są akurat (może by się dało coś z ceny zbić) http://allegro.pl/profesjonalna-rama-kross-level-a7-a8-do-xc-i3466664656.html

Dokładnie o tę mi chodzi tylko 16" za 499 pln.

Oczywiście nie musi to być Kross tylko czy w cenie do 800 pln kupię coś lepszego o podobnej geometrii i jakości ?

Napisano

Rama rzeczywiście wygląda na fajną ale ma felery: 1. kiedyś kontaktowałem się ze sprzedawcą i wiem, że nie ma na nią gwarancji producenta, a jedynie sprzedawcy więc jak popęka to może Ci wymieni na nową, a może nie; 2. sam sprzedawca jest znany z "różnej" solidności. Rozejrzyj się za ramą ZR Raidon, może jakiś Cube, authora tractiona mam i odradzam ze względu na kiepską sztywność ale w mniejszym rozmiarze może jest lepiej z tym parametrem. Po za tą jedną wadą traction jest całkiem dobry.

Napisano

Rama rzeczywiście wygląda na fajną ale ma felery: 1. kiedyś kontaktowałem się ze sprzedawcą i wiem, że nie ma na nią gwarancji producenta, a jedynie sprzedawcy więc jak popęka to może Ci wymieni na nową, a może nie; 2. sam sprzedawca jest znany z "różnej" solidności. Rozejrzyj się za ramą ZR Raidon, może jakiś Cube, authora tractiona mam i odradzam ze względu na kiepską sztywność ale w mniejszym rozmiarze może jest lepiej z tym parametrem. Po za tą jedną wadą traction jest całkiem dobry.

Dzięki za cenne info, kupując ją za 500 pln bez gwarancji producenta, wolę dorzucić i kupić na taką z gwarancją ... swojądrogą ciekawe czemu nie ma gwarancji producenta ?

Jeśli proponujesz jakieś inne ramy to mam prośbę o dokładny model, jak wielokrotnie podkreślam, nie śledzę nowinek :-)

Cena to już pisałem, zależy mi na solidnej ramie, w geometrii podobnej do A6/A8, ponieważ mi odpowiada, sztywnej, waga nie jest tutaj największym priorytetem, jeżdżę sporo jak na amatora ale jednak jako amator.

Napisano

A gdybym podniósł kwotę do max. 1000 pln to co poradzicie w tej kwocie ?

Spodobał mi się Author Egoist, jednak naczytałem się o jakości poszczególnych roczników.

A ten Kross o którym mowa, może pochodzi z demontażu ... Sprzedający jest na urlopie, czekam na info odnośnie pochodzenia.

Mam jeszcze pytanie o materiały, są różne stopy (6061, 7005, 7075itd) , jak je usystematyzować wg. jakości ?

Napisano

A gdybym podniósł kwotę do max. 1000 pln to co poradzicie w tej kwocie ?

Spodobał mi się Author Egoist, jednak naczytałem się o jakości poszczególnych roczników.

A ten Kross o którym mowa, może pochodzi z demontażu ... Sprzedający jest na urlopie, czekam na info odnośnie pochodzenia.

Mam jeszcze pytanie o materiały, są różne stopy (6061, 7005, 7075itd) , jak je usystematyzować wg. jakości ?

Nikt nic nie pisze to dodam jeszcze, że biorąc tańszą ramę mam mniejszy wybór w Rebach, większość to taperowane, stąd też zdecydowałem się na Egoist'a, bo  wyjdzie mi drożej niż Kross o 500 pln ale za to będę miał lepszą (tak sądzę) ramę i amor wyjdzie taniej o ok. 300 pln.

Egoist + Reba tapered, wychodzi razem ok. 2300 pln

Co sądzicie o tym wyborze ?

Da się lepiej w tej cenie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...