cmoku7 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 To ćwiczę na rowerze który teraz mam, więc na pewno będzie mi łatwiej, bo tamte są lepsze. Wczoraj znalazłem fajną miejscówkę w lesie i jest tam taki zjazd na którym się by wyskoczyło na około pół metra i się ląduje na ścieżce leśnej czy takiego typu wyskoki były by jakoś niezdrowe dla roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djkraszinio Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 jeżeli nie będziesz na nim skakał nigdzie indziej i używał go zgodnie z jego przeznaczeniem to takie sporadyczne skoki szczególnie te 50 centymetrowe nie powinny zaszkodzić ale tak jak mówię z rozwagą bo co za dużo to nie zdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem roweru do szkoly lecz jest tyle tematów i postów, że już mam mętlik w głowie. Zastanawiam się nad 3 rowerami : http://allegro.pl/mtb-sektor-x-force-26-altus-ham-tarczowe-wys-0zl-i1761607824.html http://allegro.pl/rower-kross-hexagon-v6-21m-2011-disc-licznik-grati-i1774267058.html http://allegro.pl/merida-matts-5-v-5v-20-wyprzedaz-ostatni-i1768283420.html Najbardziej podoba mi się ten rower firmy SEKTOR ale pierwszy raz słysze taka nazwe.A druga sprawa to hamulce.Słyszalem opinie, ze tarczowe mechaniczne sie do niczego nie nadaja.Oraz ze dostac do nich czesci jest drogo i ciezko.Moze sie ktos wypowiedziec ? Rower bede szanowal,zadna ekstremalna jazda.Max 6 km prosta asfaltowa droga. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 No Sektor to dobry wybor Lepiej kupic cos sprawdzonego i pewnego. http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-schwinn-mesa-sram-sx-4-24-biegi-i1758365766.html lepszego nie znajdziesz za ta kwote. http://allegro.pl/rower-mtb-eurobike-aggressive-0-2-alivio-2011r-i1763858867.html bardzo dobra alternatywa. http://allegro.pl/rower-mtb-kross-level-a2-17-alivo-super-cena-i1771778180.html jak rama dobra to wybieralbym miedzy nim, a mesa. Z tych co podales to Hex,Merida beda ok jak Ci sie podobaja sektor odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 A ten sektor czemu jest zły ? Osprzęt shimano lecz nie znam się tylko bardzo mi się spodobał.Chociaz wiem,ze wyglad nie jest najwazniejszy tylko wytrzymalosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Osprzet shimano moze byc za 100zlt albo za 1000zlt, sektor posiada slaby osrzet, rame i do tego marka jest malo znana, a z tego co widze na drodze, to wiekszosc sektorow to typowe makrokesze, wiec nie wybralbym takiej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Czyli taki rower Sektor ile wytrzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Nie rozumiem Cie, wytrzyma a wytrzyma jest roznica, moze Ci wytrzymac 10lat, ale bedziesz sie meczyl bo beda pocentrowane kola, rozwalone przerzutki i rower bedzie jechal z ogromnym oporem, nikt nie jest w stanie powiedziec Ci dokladnie ile ten wynalazek wytrzyma, chcesz sie przekonac ile wytrzymuja tanie rowery- kup go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 To proszę wytłumaz mi tylko jedno dlaczego jego cena jest taka sama jak z zachwalanym jak na tą półke cenową hexagonem v6.Przecierz chyba każdej części nie zawyzyli 2x w "marketowym rowerze" ? Ale rozumiem, zapewne masz racje gdyż ja dopiero zaczynam przygode z rowerami a Ty jesteś stałym bywalcem lecz bylbym Ci wdzieczny za wyjasnienie tej kwesti A i jeszcze jedno dlaczego te marketowe rowery choc "badziewne" wiekszosci sie podobaja "disajn" a te markowe, wytrzymalsze nie ? Czy tak trudno na przykład hexagona ładnie zaprojektować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Hexagony sa ladne i dla mnie ladniejsze od sektorow, zrozum, ze design to nie jest najwazniejsza rzecz w rowerze, poza tym wiekszosc firm interesuje sie katami nachylen roznych elementor roweru, ktore wplywaja potem na komfort jazdy, z rowerami jak z samochodami, mozesz miec tata nano za parenascie tysiecy nowego lub uzywane reanult, co wybierzesz to juz Twoja sprawa. Nie mowie tutaj o markach takich jak specialized, cube, giant, trek itp. bo te, fakt cenia sie ale czyms zasluzyly na ta opinie i wartosc, marki mniej prestizowe tj. kross,unibike,univega,hercules sa swietnym wyborem dla tych, ktorzy chca rower sprawdzony i taki, za ktory sie nie przeplaca. Jasne ze mozesz kupic sektora ktory ma lepszy osprzet od hexagona problem w tym ze jak cos sie sypnie to na gwarancji CI tego nie uznaja, producenta takowego w Polsce nie znajdziesz, a sama rama nie jest wykonana tak samo jak tych lepszych firm, troche rowerow juz obejrzalem i to nie tylko jak kupowalem swoj, ale tez jak polecalem, najlepiej wlasnie pojsc na kompromis i brac rower sprawdzony, pewny taki co CIe nie zawiedzie, kosztem wygladu i osprzetu- jednak tu nie zawsze. Rowery makrokeszy czesto gesto sa kupowane nie ze wzgledu na wyglad ale na cene, bo Kowalski zobaczy o przerzutki shimano, wzmocnione kola(a tak naprawdę to zwykle kola, ale opis aukcji mowi co innego), swietna kierownica z napisem i do tego "sportowa rama" i tak ludzie sie napalaja na zakup bo rower jest tani i wyglada jak te drozsze wiec kupuja, radze Ci nie isc w ich slady . Zawsze mozesz kupic za 1000zlt uzywany, taki ktory nowy kosztowal wiecej niz 2tysiace, przejedziesz sie takim i odczujesz roznice, ja jak wsiadlem na swoj terazniejszy rowerem to myslalem ze on sam jezdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Dzięki bardzo za tą wyczeprującą odpowiedz.Teraz już wiem mniej wiecej jak to wygląda.A jeszcze jedno,przy tym Krossie są hamulce tarczowe mechaniczne.Czy to prawda, że to całkowity badziew, ze slabo hamuja oraz czesci sie zuzywaja i trudno je dostac oraz sa drogie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Jesli bedziesz o nie dbal to wiadomo ze nic nie powinno sie dziac zlego, jednak lepiej brac rower z v-brake'ami, sa tansze i latwiejsze w obsludze, np: http://allegro.pl/rower-rowery-gorski-mtb-arkus-vip-6-0-deore-wyprz-i1771825683.html Rower z fajnym osprzetem, ciekawa alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 A jednak wyszlo na to, że kupiłem rower Scoot aspekt 40 nowy 2011 rocznik.W sklepie bardzo go zachwalali i to chyba jedna z najlepszych marek.Dolozylem niestety 800 zł ale po rabacie poszedl za 1600 i zostało na zabezpieczenie i oswietlenie czy pompke.Dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radamenes Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Osprzęt mieszczący się na poziomie podanych tutaj w granicy 1000zł rowerów. 600zł za nalepkę Scott i mechaniczne tarcze ale skoro pasował to co zrobić. Pozostaje mieć nadziej że te ramy są tak dobrze wykonane jak je cenią. Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez radamenes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Do jazdy rekreacyjnej czyli dojazd do szkoly po asfalcie,czy wypad gdzies w niedziele nadaje sie dla mnie w 100%.Jesli Maja Włoszczowska jezdzi na rowerze z tej firmy to pewnie coś to musi znaczyć.Rozumiem, ze osprzet zawsze moze byc drozszy lecz to chyba tylko potrzebne w wypadku jazdy wyczynowej.W sklepie powiedzieli mi, ze na tym rowerku do tego czego go bede uzywal pojezdze dobre pare latek.Zaplacilem pewnie za marke to jak w przypadku gdy zamiast butow firmy "trampek", kupie firmy nike ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semua Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 też miałem rower scotta przez parę lat i za jakiś czas może dotrze do Ciebie że przepłaciłeś. czy rama taka dobra? mi się złamała 2 tygodnie po gwarancji przy tylej przerzutce. dodam że nie przy skakaniu! z rowerem Włoszczowskiej to jest jak z samochodem rajdowym a jego cywilną wersją - niby to samo ale... mimo wszystko to pewnie te parę lat pojeździsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Nie wydaje mi się zebym przeplacil gdyz zaplacilem 1600 za niego a hexagon v6 tak zachwalany kosztowal 1260 zl czyli to jest jakies 350 zl roznicy.A w scott jest o niebo ladniejszy z wygladu a slyszalem kiedys, ze rower ma sie podobac by byla motywacja do jazdy na nim.Ma lepszy osprzet np. piasty czy siodelko oraz opony, ktory wygladaja na bardzo "mocarne".Do tego dochodzi znana marka,ladny wyglad czyli nawet jadac przez miasto na pewno zostanie zauwazony a w moim wieku, kazdy chce "szpanować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cmoku7 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 To znowu ja, trochę se poczytałem o stylach jazdy(u mnie w mieście jest tor do 4X) i właśnie bym chciał używać czasem rower do 4X(four cross) i lekkiego townhill'u, a także jakieś pagórki i zajazdy z korzeniami w lesie, a więc myślę który rower (kross level a2 i schwinn mesa GS) byłby do tego lepszy. Wydaje mi się, że lepszy byłby schwinn ze względu na kształt ramy, ale to tylko moje uwagi, proszę was o opinię itd. Może tych rowerów nie opłaca sie używać do tych celów? W marcu może i będzie 1200 tak na 60% więc może jest coś odpowiedniejszego, albo mogło by być w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radamenes Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 w moim wieku, kazdy chce "szpanować". to już chyba wyczerpuje dyskusje...Już wiadomo dlaczego kupiłeś ten a nie inny rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Przeplaciles i to ostro, za 1800zlt to mozna miec Kellysa Salamandra lub Authora Kinetic, rowniez "bardziej markowe" rowery a osprzet w nich to deore a nawet deore xt. Rower Majki to najwyzsza polka, wiec sugeryjac sie ta opinia wiekszosc powinna jezdzic bolidami F1 po ulicach bo nimi jezdza mistrzowie, do szkoly CI starczy jak Cie nie wciagnie cykloza to nie bedziesz zalowal, bo masz ladny rower no i naklejka robi swoje, jak Cie zlapie to poczujesz niesmak, jak poznasz ile przeplaciles, szkoda ze nie skonsultowales tego z forum. Powodzenia w użytkowaniu ! E: cmoku kup a2 lub mese i rozwal je po paru lotach, chcesz skakac, zrezygnuj z szybszej jazdy na rzecz ciezszej ramy i pancernego amortyzatora, kup dobra uzywke i sobie skacz ile chcesz, rowery ktore podales nie wytrzymaja wiele,a szkoda niszczyc dobry sprzet. Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez brt0555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Jesli tak podejdziesz do tej wypowiedzi to masz racje.Moze zle sie wysłowilem, najwazniejsze jest dla mnie zebym mogl na nim jezdzic pare lat, nie dokladajac do niego, i jezdzac z przyjemnoscia.No i tez oczywiscie wyglad byl sprawa rownie wazna.A, ze mozna nim szpanowac to tylko dodaje mu u mnie +. Cykloza ? Ktos przetlumaczy mi ten termin ? Przeplacilem rozumiem,ale maxymalnie 300 zł tak ? A ten scott nie jest chyba gorszy od tych, ktore mi polecaliscie ? Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez Miloxx08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Uuu... żałuj, że nie masz roweru na takiej ramie jak ja, tu dopiero można szpanować. Serio, laski lecą na mój rower, jego malowanie, no po prostu nie mogę się od nich odgodnić. Tak, to jest ironia... Nie pisz, że możliwość szpanowania jest plusem, bo tu każdy tak to odbierze. Czy to, że Ferrari należy do Fiata oznacza, że każdy Fiat to Ferrari? Dokładnie ta sama zasada działa tutaj. To, że Maja ma kontrakt ze Scottem i jeździ na ramie ich produkcji nie oznacza wcale, że każdy rower Scotta jest tej klasy. Ale skoro chciałeś dopłacać kilkaset złotych za naklejkę, proszę bardzo. Twój rower będzie działał tyle, ile działałby inny na takim samym osprzęcie. I nie ważne czy kosztowałby 1000zł czy tych tysięcy 10. Rama (a konkretniej naklejka na niej) wcale nie daje +10 do wytrzymałości mechanicznej osprzętu. Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez Fenthin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloxx08 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 No trudno jest to mój pierwszy zakup po części teraz żałuje lecz niestety sprzedawca tak go zachwalał, że się skusiłem.Trudno przeplaciłem ale przynajmniej mi się podoba i aż ciągnie mnie do jazdy na nim,a taki schwimm mesa gs pewnie lepszy ale nie czerpał bym przyjemnosci z jazdy na nim i mam nadzieje, że ten rower posłuzy mi dobre kilka lat. PS.Co do szpanowania ja mam swoje zdanie na ten temat Ty swoje.Zalezy wszystko od tego w jakim otoczeniu się przebywa, jakie sa priorytety dla Ciebie(nie mowie ze priorytetem bylo dla mnie kupienie akurat takiego roweru zeby szpanowac Nie !).Ale nie zmienisz tego bo tak jak wspomnialem zalezy wszystko od tego z kim przebywasz bo dla Ciebie i dla mnie wazne jest by rower jezdzil a dla przecietnego licealisty bedzie wazny wyglad a nie czy ma osprzet alivio,deorte czy jeszcze inny.Jestem pewien, ze pierwsze co zrobi to powie ładny rower a nie bardzo podobaja mi sie Twoje przezutki deorte a w srodowisku w ktorym kazdy cos tam wie o rowerach priorytetem bedzie osprzet.Dlatego napisałem ze wyglad czyli szpanowanie bylo dla mnie dodatkowym plusem. Dziękuje wszystkim za pomoc.Reasumując to moj pierwszy zakup i teraz mozliwe ze popelnilem blad to nastepnym razem bardziej przyloze sie do zakupu,dzisiaj dałem sie nabrać na chwyt marketingowy sprzedawcy, ktory sam wlasnie przedstawil mi ten tekst o Maji Wloszczowskiej.A, ze nie orientuje sie w osprzetach i prawde mowiac nie wiem co za roznica w osprzecie acera a deorte(plynniej zmienia biegi czy dluzej będzie dzialas sprawniej). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cmoku7 Napisano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 No dobra czyli te rowery które chcem są do prawie ekstremalnych warunków, ale na nich się jeździ nie skacze i lata tak? może te ekstremalne to przesadziłem, ale coś pod to czyli jakieś amatorskie cross country. A rower do skakania myślę, że za jakieś dwa lata jak się obeznam bardziej w tym temacie sam będę składał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Do XC nadadza sie, jednak warto je doinwestowac jak Cie to bardziej wciagnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi