ZbyszekZmysichKiszek Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 jesli kands i lazaro w takiej cenie i na takim osprzecie to marketprodukts to vega niby czym jest ? ma deore z tylu , niczym typowy chlyt marketingowy markeciakow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejw Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Ja nie mówię, że lazaro i kands to marketówki, tylko z wyglądu mi tak trochę przypominają. Widziałem na żywo. Ale to kwestia gustu. Każdemu co innego się podoba. Jeśli chodzi o osprzęt to lazaro i kands w tej cenie są bezkonkurencyjne ale tak jak mówiłem, wygląd mi nie podszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 univega, ale ht 510, to fajny rowerek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grosser Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Tak jak napisałeś, ten mały pręcik ma być ze sprężynami co do kół 28 to fajna sprawa, mniejsza zwrotność , ale uwierz mi, że na lazarov3 z kołami 26, to ciężko mnie dogonić , a raczej to ja gonię ostatnio podczepiłem się pod trzech kolarzy z rowerami wyglądającymi jak milion dolarów i jakoś nie mogli się odczepić ode mnie ;p tzn pewnie jakby chcieli gdzieś na szosie , to daliby radę , ale jechałem za nimi ładnych parę klocków oni wyglądający jak miliony, a ja na lazaro z plecakiem i w krótkich spodenkach Lazaro posiada naprawdę zajefajne przełożenia To z jaką prędkością jechałeś i w jakim terenie? Może nie chcieli uszkodzić rowerów? pozdr., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Cześć, interesuje mnie ten rower http://allegro.pl/lazaro-evolution-v3-full-alivio-amor-z-blokada-m-i3418905292.html . Trochę poczytałam w tym temacie i chyba dobry wybór? Jestem kobietą 161cm/65kg ale damskiego roweru nigdy nie miałam i jakoś nie chcę mieć zatem ten na kołach 26" i z ramą 17" byłby właściwy? Pytanie czy w cenie do 1200 polecilibyście coś innego czy zostać przy tym? rama 17" moze okazac sie za duza musisz sie przymierzyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzawelSH Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 To z jaką prędkością jechałeś i w jakim terenie? Może nie chcieli uszkodzić rowerów? pozdr., Witaj prędkość coś ok 35km/h . Wiem, że to nie szał ja ka na kolarzy jednak tak jak napisałem : gdyby chcieli to na prostej miałbym "znikający punkt na horyzoncie" moja max V to 59,4 i powoli zaczynam zastanawiać się nad "stylem jazdy" który będzie mi najbardziej pasował Lazaro najprawdopodobniej będzie powoli doinwestowywany w lepszy sprzęt (ten sezon pojeżdżę na tym co mam, w następnym może tarcze, sztyca ciut pewniejsza niż ZOOM, rogi... Jednak zmiana na tarcze wiąże się z wymianą manetek, a to są już duże koszta. Zastanawiam się nad ramą - serce roweru, tak ostatnio usłyszałem... No, plany są . Zobaczymy jak z realizacją ). Na bank rozpieprzyłem cosik w tylnym kole i kaseta wykonuje teraz ruch falisty (aktualnie przekopuję neta w poszukiwaniu info, chcę sam nauczyć się serwisowania roweru, jego ulepszania itp, oraz zdobyć wiedzę na czym jeżdżę). Jezeli znacie jakąś stronkę , na której poczytam i dowiem się czegoś odnośnie usuwania usterek i naprawy tylnej osi, piasty, kasety , częstych usterek w tym przekroju-dajcie proszę znać. Póki co jestem zajarany "pedałowaniem" i chciałbym rozwinąć tą gałąź wiedzy w moim życiu Pozdrawiam To z jaką prędkością jechałeś i w jakim terenie? Może nie chcieli uszkodzić rowerów? pozdr., Grosser, dnia 30 Lip 2013 - 04:13, napisał: To z jaką prędkością jechałeś i w jakim terenie? Może nie chcieli uszkodzić rowerów? pozdr., Witaj prędkość coś ok 35km/h . Wiem, że to nie szał ja ka na kolarzy jednak tak jak napisałem : gdyby chcieli to na prostej miałbym "znikający punkt na horyzoncie" moja max V to 59,4 i powoli zaczynam zastanawiać się nad "stylem jazdy" który będzie mi najbardziej pasował Lazaro najprawdopodobniej będzie powoli doinwestowywany w lepszy sprzęt (ten sezon pojeżdżę na tym co mam, w następnym może tarcze, sztyca ciut pewniejsza niż ZOOM, rogi... Jednak zmiana na tarcze wiąże się z wymianą manetek, a to są już duże koszta. Zastanawiam się nad ramą - serce roweru, tak ostatnio usłyszałem... No, plany są . Zobaczymy jak z realizacją ). Na bank rozpieprzyłem cosik w tylnym kole i kaseta wykonuje teraz delikatny ruch falisty (aktualnie przekopuję neta w poszukiwaniu info, chcę sam nauczyć się serwisowania roweru, jego ulepszania itp, oraz zdobyć wiedzę na czym jeżdżę). Jezeli znacie jakąś stronkę , na której poczytam i dowiem się czegoś odnośnie usuwania usterek i naprawy tylnej osi, piasty, kasety , częstych usterek w tym przekroju-dajcie proszę znać. Póki co jestem zajarany "pedałowaniem" i chciałbym rozwinąć tą gałąź wiedzy w moim życiu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 manetki mozesz sobie zostawic te , ktore juz masz. dasz hamulce mechaniczne od avida bb5 lub bb7 i bedzie git. gorzej, ze kola pod dyski trzeba zmienic, a to juz idzie w kilka setek minimum... http://allegro.pl/hamulec-avid-bb5-p180-t160-p200-t180-super-zacisk-i3366220587.html , http://allegro.pl/hamulec-avid-bb7-p180-t160-p200-t180-super-zacisk-i3366220600.html . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soks Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Pytanie: Orbea Tuareg czy coś innego do 1k? Musi być nówka. Wiem, że w orbei marny osprzęt, ale przy spokojniejszej jeździe chyba wytrzyma te 1k km? Za to rama wydaje się fajna (i orbea daje life time warranty). Więc tak, czy warto przy założeniu że z czasem osprzęt ulegnie upgradeowaniu zakupić ten rowerek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gallus Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Pytanie: Orbea Tuareg czy coś innego do 1k? Musi być nówka. Wiem, że w orbei marny osprzęt, ale przy spokojniejszej jeździe chyba wytrzyma te 1k km? Za to rama wydaje się fajna (i orbea daje life time warranty). Więc tak, czy warto przy założeniu że z czasem osprzęt ulegnie upgradeowaniu zakupić ten rowerek? za 1149zl masz univege alpine ht-500 z deore z tyłu jak jestes zainteresowany daj znac to podam Ci nazwe sklepu nie żebym reklame robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 za 1149 zł masz też Kandsa Energy 1300 z dobrymi hamulcami V-Brake tu http://castor24.pl/pl/p/ROWER-Kands-Energy-1300-V-Brake-ALIVIO-SUNTOUR-kolekcja-2013-/1439 (Wersja z disc. kosztuje 200zł wiecej a wg. mnie hamuje tylko niewiele lepiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 nie bylbym pewien, ze mechaniki hamuja tylko niewiele lepiej. jako porownanie podam 2 zestawy. 1 set przod avid sd7 i tyl deore 590. a jako kontre budzetowe mechaniki trktro novela. 2 zestaw hamuje lepiej. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlaczyskis Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Inwestycja w Kandsa 1300 z tarczami jest rozsądna nie ze względu na jakość hamowania. Przy przesiadce na lepsze hamulce mamy już piasty przygotowane pod tarcze, a i od biedy oryginalne tarcze dadzą jeszcze radę. Taniej wychodzi upgrade roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 dokladnie. poza tym gdy tarcze sie od hamowania wytra to ich wymiana jest tansza niz wymiana obreczy, wytartych przez falki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soks Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 dokladnie. poza tym gdy tarcze sie od hamowania wytra to ich wymiana jest tansza niz wymiana obreczy, wytartych przez falki. dzięki za podpowiedzi. Poszukam na miejscu u siebie tych modeli. Średnio chce brać rower przez internet - nie można dopasować. A jak ocienicie ww. Orbe? Makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pbk16 Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, Chcę kupić sobie rower, ok 188cm, 65kg. Zależy mi na MTB ponieważ górki, dołki, piaski są w okolicy. Planowałem Hexagona X1 a tu czytam takie komentarze, że mi się odwidziało. W takim razie co polecicie do 1000zł (1000zł to maksymalne maksimum)? Nie sądziłem, że HX1 będzie miał tak negatywne opinie. (Post z [czy warto] do usunięcia, nie zauważyłem tego tematu) W temacie już się pogubiłem szczerze mówiąc i co chwila coś nowego jest a tak jak pisałem, 1000zł to naprawdę maksimum. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez pbk16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Dołoż te 100 i bedziez mial Kandsa 1300 z V-B ale jak 1000 to ostateczne max. to Hexagon x3 2012, Grand Rock 300, Kands ENERGY-1100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubek89 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 .....Hexagon x3 2012, Grand Rock 300, Kands ENERGY-1100 a czym te rowery różnią się od Lazaro evo v3? Bardziej mi chodzi o różnice jakościowe komponentów i który z nich jest po prostu najlepszy (cena taka sama) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Lazaro jest tak znane że rownie dobrze mogło by być no-name. Wg. mnie kands z tych wszystkich ci wymieniłem ma najlepszy osprzet. Hexagon za to ma lepszą rame a osprzet podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubek89 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Lazaro jest tak znane że rownie dobrze mogło by być no-name. Wg. mnie kands z tych wszystkich ci wymieniłem ma najlepszy osprzet. Hexagon za to ma lepszą rame a osprzet podobny Lazaro to tylko rama - więc mające najmniejsze znaczenie komponent roweru (jeśli dla kogoś waga ramy nie ma większego znaczenia)... bardziej mi chodziło o pozostałe komponenty- przerzutki, resor, hamulce, kaseta, korba, piasta itd. Podobno alivio to dobry osprzęt Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Jakubek89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pbk16 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Nad Kandsem 1300 się zastanawiałem ale kurczę już wychodzi 1200zł :/ Grand Rock 300 - oglądałem i wygląda całkiem ok, kands 1100 już dużo słabszy od 1300 hmmm, niezły dylemat będę miał. A który wy byście wybrali i polecili z czystym sumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Grand Rock 300 ma troche cześci no-name i skok tylko 50mm, z wyglądu za to dobry, to jazdy terenowej ok. Kandsa 1300 w sklepie rowerowym idzie znależć 1149 a na allegro za 1099zł. Co do kandsa 1100 a kandsa 1300 z VB Głowna roznica to o klase lepszy naped w 1300 i 300g lżej. 1300 ma też lepszą piaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubek89 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Grand Rock 300 ma troche cześci no-name i skok tylko 50mm, z wyglądu za to dobry, to jazdy terenowej ok. Kandsa 1300 w sklepie rowerowym idzie znależć 1149 a na allegro za 1099zł. Co do kandsa 1100 a kandsa 1300 z VB Głowna roznica to o klase lepszy naped w 1300 i 300g lżej. 1300 ma też lepszą piaste Z tego co widzę to kands 1300 = Lazaro V3. Waga tylko o 100 gram inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Lazaro ma minimalnie gorsze piasty bo z joytecha, ale ja bym i tak wziął Kandsa bo jest bardziej znaną firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qusiu Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Niedawno kupiłem Kandsa 1100, jestem z niego jak najbardziej zadowolony, zrobiłem nim już ponad 600 km. Do jazdy rekreacyjnej i po lekkim terenie w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzawelSH Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Lazaro 3 - mam go półtora miesiąca. Najechałem kilkaset kilometrów po terenie tak różnym jak pogoda w Polsce co mogę napisać? Będę się cieszył jeżeli dotrwa tego wieku, co moje rowery górskie stojące w piwnicy. Są to rowery sprzed 15 lat , stalowe ramy, shimano sis i nieopłacalność naprawy Lazaro- zbyt mało czasu na serwis znajduję i ma już swoje "stukania i pukania" . Chcę tutaj napisać, że trafił na dość hardcorowego właściciela i ma ze mną semper in altum dostaje po tyłku i to równo, stąd te pukania i takie tam ustereczki z przerzutkami, itp. Koło tylne już było w serwisie, wymiana ośki i wianuszków, tylne przerzutki ostro wygięte , ale udało mi się je względnie ustawić i działają prawie idealnie Mam kumpla serwisanta rowerowego. Rozmawiałem z nim powiedział mi tak : za tą cenę przetań doszukiwać się dziury w całym i po prostu jeździj. Zacznie coś się dziać, będziemy myśleli..., no i jeżdżę. Z moich prywatnych obserwacji: jeżeli kupisz ten rower i będziesz wykorzystywał(a) go zgodnie z przeznaczeniem (czyli ciut inaczej niż ja) to naprawdę warto. Trzeba po prostu zadbać o niego , a on będzie nas wiózł przed siebie Jak dla mnie Lazaro jest naprawdę dobrym rowerem w tej granicy finansowej i zaraz zjem obiad, skręcę fajkę i wsiadam na mojego Horsa by mnie powiódł przed siebie pozdrawiam i wszystkim życzę przyczepności i szerokości a osobom zastanawiającym się nad kupnem : bierzcie po prostu rower jeden , drugi , czy tam trzeci i do boju! Szkoda kolejnych dni na zastanawianie się ! pozdro Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez SzawelSH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi