Piksel Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Cześć, mam problem z damperem foxa, zacznę może od początku. Tłumik kupiłem razem z ramą używane, profilaktycznie zrobiłem serwis komory powietrznej i zacząłem jeździć. Przejechałem około 1000km, z czego połowa w górach i zaczęły się problemy. Objawia się to stukaniem i blokowaniem dampera, coś jakby tłok napotykał przeszkodę i ją pokonywał. Występuje to przy paru szybkich ugięciach następujących po sobie, ciśnienie, ani tłumienie nie mają na to wpływu, zawsze jest tak samo. Nie uśmiecha mi się wysyłać go do Cult Bikes i płacić za serwis jego równowartość. Chcę to naprawić samemu, ale nie będę go w ciemno rozbierał, muszę mieć najpierw chociaż podstawowe pojęcie co jest uszkodzone. Miał ktoś podobny problem? Załączam kiepskiej jakości film, który może chociaż minimalnie pomoże w diagnozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Może ta uszczelka być problemem. W polecanych obok Twojego filmiku. Tak bez rozbierania to i tak się nie dowiesz co może być przyczyną. Można tylko gdybać. Najlepiej rozłóż i może rozwiązanie przyjdzie samo, a jak nie będzie widać gołym okiem to może po złożeniu wszystko wróci do normy. Tylko jeżeli już to raczej bym tego nie robił tak jak w tym linku. Wydaje się to, że może być dość inwazyjne. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Raczej wątpię, komorę powietrzną serwisowałem i wszystko było w najlepszym porządku, u mnie problem leży prawdopodobnie w tłumiku. Przeszukałem chyba cały internet i wydaje mi się, że stukanie może być powiązane z IFP, bo tylko o to tłok może obijać, tylko że wtedy powinny być widoczne zmiany w charakterystyce, a ich nie ma. No i problem jest taki, że po zdjęciu dampera na sucho nie da rady go w rękach ugiąć, co nie pomaga w zdiagnozowaniu usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Mam taki sam damper i podobne stukanie, tylko mój jest po serwisie komory olejowej i chyba został źle złożony! Ściągnij komorę powietrzną i pouginaj damper albo na podłożu albo zamontowany w ramę jak będzie stukać to masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Master jak nie dasz sobie rady to skontaktuj się z Wichem https://www.facebook.com/bikeserwis ja za serwis rp23 zapłaciłem 80 dych zrobił mi obie komory + zmiana kompresji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Dzięki za namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Po ostatnim dość ostrym wypadzie w góry damper jakby się naprawił. Nie wiem jak, nie wiem dlaczego, ale stukanie ustąpiło. Tak więc na razie go olewam, zajmę się tym po sezonie, na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Nie wiem, czy to dobry pomysł. Być może jest to właśnie cisza przed burzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Piksel, jesteś pewien,że to nie rama? Albo tulejki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Jestem, łożyska w ramie są na 100 % ok, tulejki także, po wyjęciu dampera i uginaniu go sucho słychać stukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Temat powraca. Jako, że lis się kończy szukam dla niego jakiegoś zastępcy. Wymyśliłem sobie monaracha 3.1 i generalnie wszystko jest ok po za skokiem. Otóż do mojej ramy jest przewidziany damper 200x57mm, a monarch występuje najczęściej w wersji 200x51. Przy przełożeniu mojej ramy tracę na tym około 1.5cm skoku - za dużo. Gdzieś obiło mi się o uszy, że jakąś podkładką wewnątrz można regulować skok dampera nie zmieniają jego całkowitej długości. Faktycznie tak jest, czy to raczej kolejna legenda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Musiał być znaleźć jakiś manual do niego ale w damperach nie reguluje się skoku w górę tylko ewentualnie w dół. Swypnięte z S2 przez TapaTalk4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi