Skocz do zawartości

[tarcze] centerlock czy standardowe mocowanie ?

Tooreck

Rekomendowane odpowiedzi

witam

trzeba będzie kupic niedługo koła i hamulce do mojej nowej maszynki (bo jeszcze tylko tego brakuje i amora...) i tak sie zastanawiam który system mocowania tarcz wybrac: czy shimanowski patent o nazwie centerlock czy może nie szaleć i postawić na sprawdzony system na 6 śrub. Sprawa wiadomo że poważna bo piasty do obu systemów są inne... Paru kumpli odradza mi zdecydowanie wynalazek shimano ale w sumie żaden na tym nie jeździł tylko coś tam słyszeli ;)

Zdaje sobie sprawę że w przypadku centerlocka pozostają mi w zasadzie do wyboru tylko hamulce i piasty shimano- ale to nie problem- hample shimano robi dobre, piasty przynajmniej niektóre też ;). Prosze o opinie osób które jeździły na obu patentach lub miały z nimi styczność - które rozwiązanie jest trwalsze, mniej problematyczne i po prostu LEPSZE ??

Napisze Ci niedlugo jak sprawdza sie rozwiazanie piasta center lock+ tarcza shimano z Avidem BB5 z tego co rozmawialem z Panem pracujacym na serwisie z montazem i praca tych podzespolow nie powinno byc problemow. Ale jak sprawdze to napisze. Jezeli chodzi o oba standardy to wiekszy jest wybor piast i tarcz na sruby. Byc moze w przyszlosci wiecej firm przejdzie na ten patent (center lock) gdzyz sam montaz tarczy jest wygodniejszy i szybszy niz w 2gim przypadku. Pozdr

Zdaje sobie sprawę że w przypadku centerlocka pozostają mi w zasadzie do wyboru tylko hamulce i piasty shimano
Niekoniecznie...

Hamulec dowolnej firmy będzie pasować.

Piasty (chyba) tylko Shimano, tarcze widziałem jakieś nie-shimanowskie w internetowym sklepie (polskim) - ale nie pamiętam gdzie. W każdym razie wybór niewielki i ceny wyższe niż tarcze na 6 śrub.

Istotną różnicą może być waga - komplet tarcza+piasta na centerlocka jest lżejszy (choć sama tarcza nieco cięższa) niż odpowiednik na 6 śrub.

O wytrzymałości się nie wypowiem - ale nie słyszałem żeby ktoś tarczę urwał...

Sam używam tarcze na śrubach (Shimano i Tektro) z piastami Mavic'a, i zaciski robione pod centerlocka i wszystko działa OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...