Tooreck Napisano 20 Maja 2006 Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 witam trzeba będzie kupic niedługo koła i hamulce do mojej nowej maszynki (bo jeszcze tylko tego brakuje i amora...) i tak sie zastanawiam który system mocowania tarcz wybrac: czy shimanowski patent o nazwie centerlock czy może nie szaleć i postawić na sprawdzony system na 6 śrub. Sprawa wiadomo że poważna bo piasty do obu systemów są inne... Paru kumpli odradza mi zdecydowanie wynalazek shimano ale w sumie żaden na tym nie jeździł tylko coś tam słyszeli Zdaje sobie sprawę że w przypadku centerlocka pozostają mi w zasadzie do wyboru tylko hamulce i piasty shimano- ale to nie problem- hample shimano robi dobre, piasty przynajmniej niektóre też . Prosze o opinie osób które jeździły na obu patentach lub miały z nimi styczność - które rozwiązanie jest trwalsze, mniej problematyczne i po prostu LEPSZE ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mozg Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Napisze Ci niedlugo jak sprawdza sie rozwiazanie piasta center lock+ tarcza shimano z Avidem BB5 z tego co rozmawialem z Panem pracujacym na serwisie z montazem i praca tych podzespolow nie powinno byc problemow. Ale jak sprawdze to napisze. Jezeli chodzi o oba standardy to wiekszy jest wybor piast i tarcz na sruby. Byc moze w przyszlosci wiecej firm przejdzie na ten patent (center lock) gdzyz sam montaz tarczy jest wygodniejszy i szybszy niz w 2gim przypadku. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Zdaje sobie sprawę że w przypadku centerlocka pozostają mi w zasadzie do wyboru tylko hamulce i piasty shimanoNiekoniecznie...Hamulec dowolnej firmy będzie pasować. Piasty (chyba) tylko Shimano, tarcze widziałem jakieś nie-shimanowskie w internetowym sklepie (polskim) - ale nie pamiętam gdzie. W każdym razie wybór niewielki i ceny wyższe niż tarcze na 6 śrub. Istotną różnicą może być waga - komplet tarcza+piasta na centerlocka jest lżejszy (choć sama tarcza nieco cięższa) niż odpowiednik na 6 śrub. O wytrzymałości się nie wypowiem - ale nie słyszałem żeby ktoś tarczę urwał... Sam używam tarcze na śrubach (Shimano i Tektro) z piastami Mavic'a, i zaciski robione pod centerlocka i wszystko działa OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.