wojtas7 Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 hej mam taki problem że już kolejny raz kończę maraton w górach uboższy o jeden bidon. Problem jest z bidonem na rurze podsiodłowej, wydaje mi się że na dolnej rurze bidon jest trzymany również od góry i na zjazdach po korzeniach/kamieniach koszyk nie odgrywa aż takiej roli i bidon nie wypada, natomiast ten od rury podsiodłowej nie jest trzymany od góry. W Bielawie wtargałem na szczyt Wielkiej Sowy pół litra picia tylko po to żeby zorientować się na dole że już go nie mam. Mam kilka koszyków i żaden nie spełnia wymagań, w tym ostatni zakup od Scotta (kształt identyczny jak inne popularne). Na wadze aż tak bardzo mi nie zależy, co to jest 30gr w tą czy w tą jeśli wiezie się 600gr na darmo potem ;-) Który koszyk będzie trzymał dobrze bidon na rąbance górskiej na zjazdach na rurze podsiodłowej?
MokryxD Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Ja polecam od siebie koszyk Elite Custom Race. Użytkuję od początku sezonu i nie wypadł mi ani razu bidon. W Bielawie i Szklarskiej zjazdy nie dały rady zabrać bidonów, chociaż na trasie leżało ich całkiem sporo. Jednak innemu forumowiczowi udała się ta sztuka we Wrocławiu na pierszym zakręcie zgubił bidon Enervita.
Rulez Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Ten jest niezły : http://tacx.velo.pl/koszyki/tao
anys Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Specialized Rib Cage - świetne trzymanie. Nigdy mnie nie zawiódł.
Piksel Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Od 1.5 roku używam Elite pria pave i od tego czasu nigdy nie zgubiłem picia, jedyny warunek to dobre dopasowanie biodnu, polecam Spece, pasują idealnie.
arroyo Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Elite custom race to najgorszy jaki miałem, słaby plastik i słabe trzymanie bidonu. Aktualnie używam aluminiowego elite patao z różnymi bidonami i nie mam problemów.
wojtas7 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Napisano 20 Sierpnia 2013 Elite i Scott to jest to samo, mam oba, z obu wypadaja bidony. Kwestia jeszcze samego bidonu. http://static2.bikestacja.pl/media/catalog/product/cache/1/image/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/c/u/custom_race_black_glossy_logo_red.jpg http://rowerywroclaw.pl/images/252.jpg
siimon Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Myślę, że nie chodzi o to żeby znaleźć idealny koszyk na bidon ale idealną parę koszyk-bidon. Ja używam plastikowego koszyka Zefal do tego bidon Zefal. Jak na razie tylko raz na maratonie wypadło mi picie ale to przy okazji ostrej gleby.
wojtas7 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Napisano 20 Sierpnia 2013 to jest chyba sedno, zakupię pakiet Zefala bidon i koszyk.
1415chris Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Jeśli nie jesteś ograniczony budżetem, chcesz mieć, super prezentujący się, lekki i co najważniejsze, super trzymający, a zarazem pozwalający na łatwe wyciąganie bidonow koszyk, Arundel Mandible jest Twoim wyborem.
Klosiu Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Specialized Rib Cage. Mam je od lat we wszystkich rowerach, w życiu nie udało się zgubić bidonu. Niektóre bidony trzyma nawet zbyt mocno, trzeba je sobie dobrać odpowiednie, bo mogą być problemy z wyciągnięciem, np przy bidonach Camelbacka. Ale na przykład z bardzo dobrymi i tanimi bidonami Speca wspólpracuje znakomicie.
1415chris Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 jest do kupienia w Polsce? Nie mam pojecia.
impa Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 ja polecę od siebie koszyk Elite custom race+bidon camelbak podium.Koszyczek trzyma podiuma na tyle mocno że musiałem zrezygnować z używania go w szosie(trzeba użyć dość sporej siły żeby podiuma włożyć/wyciągnąć z koszyczka) Do mtb jak znalazł
DC Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 koszyki specialized rib cage jak najbardziej polecam , mam w szosie i górskim
1415chris Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 ja polecę od siebie koszyk Elite custom race+bidon camelbak podium.Koszyczek trzyma podiuma na tyle mocno że musiałem zrezygnować z używania go w szosie(trzeba użyć dość sporej siły żeby podiuma włożyć/wyciągnąć z koszyczka) Do mtb jak znalazł Bez jaj, jak uzywasz czegos, to nie znaczy, ze jest to godne polecania. W szosie do dupy, bo sie trzeba nameczyc, a do mtb, jak znalazl, wogole nie da sie wyciagnac Jednym slowem, super koszyk
Karas09 Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Z ciekawości w szedłem w jedną z ofert na allegro dotyczącą koszyka elite patao i w opisie jest: "Rozmiar: Uniwersalny (normalny bidon)". Czym się charakteryzuje taki normalny bidon? Czy to zleży od pojemności? Sam właśnie szukam nowego bidonu i koszyka, który będzie go dobrze trzymał (jazdy w górach i maratony) i również montaż będzie do rury podsiodłowej.
arroyo Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Niektóre bidony mają wgłębienie przy główce aby lepiej pasowały do koszyków takich jak np elite custom race które w górnej części mają "haczyk". Elite patao po prostu mocno ściska bidon ramionami a ze względu na brak wspomnianego "haczyka" możesz używać bidony o różnej pojemności. Poza tym szerokość bidonów jest raczej uniwersalna, choć niektóre nie-rowerowe potrafią być węższe po środku dla lepszego chwytu i ściskania, konstrukcja modelu patao wciąż umożliwia pewne trzymanie takich bidonów.
CDH Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Koszyk może być nawet za 300zł, a bidon i tak będzie wypadać, bo wina lezy właśnie po stronie złego wyprofilowania bidonu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.