Skocz do zawartości

[koła] kross - kiepska jakość - uwaga

blat23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W opisie swojego roweru w dziale testy zamieściłem informacje o kołach Krossa Trans Siberian, ale są tak beznadziejne, że zamieszczam również tu.

Dotyczy zapewne większości kół w trekingach Krossa, a na pewno tych produkcji własnej.

Widziałem już tu na forum podobne wątki, ale że jestem na telefonie to mam kłopot z ich odszukaniem.

Koła marki Kross to bardzo kiepska rzecz - tylne koło po około 3000km ma obręcz nie nadającą się do bezpiecznego użytkowania. Obręcz po prostu się rozeszła w szwach - zamieszczam linki do zdjęć obrazujących to zjawisko.

https://docs.google.com/file/d/0Bx2rxJkHYjxaakJPaGNoSEd6MTg/edit?usp=sharing

https://docs.google.com/file/d/0Bx2rxJkHYjxabU0xYzduR25JUTQ/edit?usp=sharing

Do tej pory darzyłem tę markę sympatią, ale teraz nikomu nie będę polecał tych rowerów.

Napisano

Reklamacja oznacza odesłanie roweru na conajmniej 14 dni, a ja tyle nie mam. Poza tym zmieniliby na to samo dziadostwo, co nie dawałoby gwarancji dotrwania do końca roku :/

Zamówiłem już koło alexrims na piaście novatechu i przy okazji zmieniam wolnobieg 7s na kasetę 8s (bo przerzutka to obsłuży).

• Mod Team
Napisano

niekoniecznie musisz odsyłac cały rower - można się dogadac by poszły same koła/koło.
Druga sprawa - nie wiem czy kupiłeś czy jesteś w fazie zamawiania - zastanów się nad obręczą kapslowaną albo podwójnie kapslowaną - takie obręcze Cię nie zaskoczą...

Napisano

To znowu czekanie i dogadywanie się, a efekt byłby taki, że dostałbym po prostu kiepskie koło. Rowerem jeżdżę codziennie do pracy, 155km w tygodniu minimum, do tego czasami w weekendy jakieś dłuższe wypady (50k+) i cenię sobie bardzo bezawaryjność. Nie interesuje mnie koło, które rozpadnie się po 3000km (czyli po około 4,5mc).

Zamieściłem tylko dwa zdjęcia, ale takich rozejść jest w tym kole z 8 czy 10. Koło przez to się tak skrzywiło, że obciera o hamulec przy maksymalnym jego poluzowaniu na baryłce (a przecież klocek się zużył od założenia).

Dlatego się zdecydowałem na zakup trochę lepszego sprzętu:

Obręcz aluminiowa Alex Rims ACE 18 trzykomorowa oczkowana

Piasta aluminiowa Novatec 802SB z szybkozamykaczem dwa łożyska maszynowe

Szprychy CN Spoke, nierdzewne 36 szt.

Nyple CN spoke srebrne, mosiężne

Obręcz Alex Rims ACE 18 jest kapslowana.

Także mam nadzieję, że da radę dłużej na niej pojeździć.

Napisano

Jak założysz nowe koło to z rozwalonym wal do sklepu i reklamuj. Szkoda odpuszczać takim dziadom. I nie mówię o sklepie tylko o firmie.

Widzę, że coraz więcej sklepów rezygnuje z firmy Kross. W Szczecinie już dwa sklepy podziękowały tej marce

Napisano

Pół roku temu znajomy przyjechał do mnie na swoim Krossie na "centrowanie kół" i okazało się, że ma dokładnie ten sam problem. Rower Trans Pacific 2012. Poradziłem mu domagać się naprawy gwarancyjnej i koła wymieniono mu od ręki w sklepie rowerowym na takie same. Obecnie poszukuje mocniejszych obręczy, z obawy, że problem się powtórzy (wozi syna na siodełku, więc zgodnie ze specyfikacją Krossa powinien ważyć 60kg, aby zmieścić się w rekomendowanym przedziale wagowym).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...