Skocz do zawartości

[rower] 650b a wzrost rowerzysty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

zastanawiam się jaki trzeba mieć minimalny wzrost by jeździć bezproblemowo na 650b? Na 29er trzeba mieć przynajmniej 175, bardzo jestem ciekaw jak sprawa wyglada na 27.5 cala.

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Najpierw usuńmy błąd z twojego Twierdzenia - to nie prawda że tylko osoby ponad 175cm mogą cieszyć się jazdą na 29er (podkreślam cieszyć a nie móc)
Wszystko zależy od stylu, terenów i samego roweru.
Dlatego przekładając to na 650b koło to jest na tyle bezpieczne w swojej wielkości, że każda osoba od tego powiedzmy 144 cm (czyli taki chłopak 3-4 klasa podstawówki - mam porównanie patrząc na najstarszego syna) może śmiało przystawić się do 650b (przy założeniu -żadne tam enduro, am itd)
Z własnego podwórka powiem tyle, że żona (166cm) nie odczuła żadnej różnicy (na minus) jeżdżąc na moim rowerze (tył 650b).
A tak po za tem zapraszam do działu 650b :)
http://www.forumrowerowe.org/forum/136-650b/

• Mod Team
Napisano

No właśnie, "móc", a "czuć się dobrze", to dwa różne pojęcia, których niektórzy zupełnie nie dostrzegają lub nie rozumieją (piszę tu zwłaszcza o sprzedawcach w polskich sklepach rowerowych i niczego nieświadomych klientach). Mocno uśrednione przedziały wzrostu dla poszczególnych rozmiarów koła, wyglądają mniej więcej tak:

p5pb10048957.jpg

• Mod Team
Napisano

właśnie...

No własnie ja nie lubię kompletnie odnoszenia się do wzrostu a wielkość koła bo jak na powyższym zdjęciu okaże się że niżsi od dajmy na to 170 nie mogą skorzystać z "dobrodziejstwa" większego koła a to totalny bezsens :)
Po za tym 3 pierwsze jaskółki i jeden kret głęboko kopiący wskazują, że za chwilę (5 lat? dekada?) zostaną tylko dwa wymiary w świecie "dorosłych" - 650 i 29". To też o czymś świadczy.

• Mod Team
Napisano

Dla tego też piszę o mocno uśrednionych i umownych przedziałach. :) A 26" cali powinni zostawić dla rosnącej młodzieży, która nie ma akromegalii.

• Mod Team
Napisano

Eeeetam bujdy...

Nie widzicie kto to napisal? Niemiaszki... Oni to by na wszysko mieli funkcje, wzor i aksjomat. U nich nawet seks jest porownywalny technicznie do wyproznienia kiszek :P

Sugerujac sie tym ichnim rozpiskiem powienienm alebo posprzedawac wszystkie rowery jakie mam i obecnie uzywam lub rzucic sie pod walec coby mi przybylo przynajmniej 13cm...

Dla jasnosci 179cm i same Wielkie Kiszki...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Dla jasnosci 179cm

Czyli wedle zapodanej grafiki i tego, że to spore uśrednienie, wpisujesz się między średnią, a dużą kiszkę, a sam nie raz i nie dwa pisałeś, że lubisz się na rowerze "wyciągnąć". Ganz genau ;)
  • Mod Team
Napisano

chyba odpowiedzieliśmy zakładającemu AXE temat na pytania więc poofftopujmy :)
Bo mnie się ta tabela podoba bardzo ano dlatego, że każdy z tych rowerów jest.. no jaki?
RÓŻNOKOŁOWY! :)
I zaraz wyjdzie, że 67er, 79er itd to nikt inny jak Niemce wymyślili :)

ps: i to w końcu tłumaczy pomysł na moją Sarnę i Arka Koniaka, zważywszy na położenie Paprykarzowa...
oj tu bardziej wieje od zgniłego zachodu 

• Mod Team
Napisano

Mnie się ta ta graficzka również spodobała. Bo choć posiadam rowery i z dużym kołem, i jeszcze jeden z małym, a mam dokładnie 183cm wzrostu, to już wiem że najlepiej czuję się na średniej kiszce - przynajmniej jeśli chodzi o jazdę terenową.

PS. anarchy, najwyraźniej widać, że powiew grillowanego wursta i smażonego sauerkrauta ma poważny wpływ na rowerowe paprykarzowo - albo na odwrót - bo wasze rowery były chyba wcześniej od grafiki :)

• Mod Team
Napisano

Myślisz Adamos, że jakieś wąsate szpiegusy w swoich volkswagenach podkradły się w tłumie "wohenende tesco touristen" by nas obfotografowac? Ja kw Błondzie, normalnie jak w Błondzie... :)

• Mod Team
Napisano

Myślisz Adamos, że jakieś wąsate szpiegusy w swoich volkswagenach podkradły się w tłumie "wohenende tesco touristen" by nas obfotografowac?

Wszystko jest możliwe anarchy, nie od dziś wiadomo, że Szczecin to miasto "większych predyspozycji". :D
Napisano

Hehe, ta grafika wyżej... jak ja lubię takie przedziały. To tak jak pewien gość na allegro napisał o rowerze 20" - doskonały dla osób 165-195cm :D W sumie każdy może zrobić przymiar na każdą kiszę i nie zdziwiłbym się, gdyby niska osoba fajnie czuła się na 29, a wysoka wciąż wolała ujeżdżać 26. 650B to extra kompromis i duża szansa na wyeliminowanie 26 z typowego XC. 

• Mod Team
Napisano

To tak jak pewien gość na allegro napisał o rowerze 20" - doskonały dla osób 165-195cm

Ale to chyba było o rozmiarze ramy, a nie o rozmiarze koła (?) - a to już spora różnica. :)
Napisano

Możesz się zdziwić kupując rower z kołami 650b - postawisz go obok swojego emtebeka i wyjdzie że koła są łudząco podobne rozmiarem do małej kichy. 

Pytanie o sens przesiadki na większy rozmiar warto postawić jeśli się wie jakie opony będzie miał nowy rower. Producenci tak różnie interpretują choćby najpopularniejszy rozmiar 2.1 że niczego nie można być pewnym. 

Porównywałem wizualnie gabaryty kół w Treku Remedy 650b i krosiarskim rowerku na dużych laczkach 26 cali. Obu kół nie dzieliła wizualna przepaść.

Napisano

Po za tym 3 pierwsze jaskółki i jeden kret głęboko kopiący wskazują, że za chwilę (5 lat? dekada?) zostaną tylko dwa wymiary w świecie "dorosłych" - 650 i 29". To też o czymś świadczy.

29 świetnie sie sprzedaje( ba, jest w pewien sposób modne), 650 idzie tą samą drogą( i pewnie w temacie gratów wyprzedzi 29 bo konwersja łatwiejsza niż zakup całości). 

Niemniej, jestem przekonany że jak minie zachwyt nowościa, rynek sie odpowiedni nasyci, 26 powróci z wielkim hukiem ( choćby jako wspominka dla dzisiejszych neofitów a jutrzejszych emerytów ), a i po jakimś czasie nowinki zaczną pokazywac swoje wady, nie tylko zachwalane przez marketing korzyści.. ;)

• Mod Team
Napisano

Dokładnie tą samą teorię wysunąłem w dziale 650b, to będzie sentymentalny powrót do lat 90, 26" itd itd
Ale tylko chwilowy. 650b jest zbyt blisko 26" by wracać do małego koła na powrót. Jeszcze kilka lat temu zjazdówki, FRy miewały 24" na ogonie. Czy ktoś do tego wraca?
Albo do małego koła w samochodzie? no nie....

Napisano

W każdym bądź razie niezbyt wysocy w ciemno nie powinni się pchać w 29", obowiązkowo przed zakupem powinni się przejechać dynamicznie np. po Singeltracku - ciekawe co by wtedy powiedzieli ..., 650b daje już spore obniżenie środka suportu względem osi kół, do tego gładziej idzie po kamieniach niż 26", jest bardzo rozsądnym kompromisem.

Napisano

up

Dokładnie tak. Nie ma tej obawy z 29er, ze się to utrzyma w ciasnych zakrętach. Wyższy dobierze sobie odpowiednio szerszą kierę i łatwiej zmieni kierunek jazdy. Jego niższy kolega wprawdzie też może pojechać na dużej kiszce, ale zwyczajnie trudniej mu będzie ogarnąć tak samo szeroki kokpit,, gdy ma proporcjonalnie węższe ramiona. Jak sądzę łatwiej mu będzie pojechać na średniej kiszce z jego wzrostem i kierownicą pod jego ramiona. Rower trzeba czuć w całej długości, a nie nerwowo siłować z za dużą maszyną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...