ziGu98 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam Wszystkich Forumowiczów Dziś, przeglądając jedną z regionalnych, informacyjnych stron internetowych natrafiłem na ciekawy artykuł, dotyczący Nas - rowerzystów, ale i pieszych. Artykuł, mówi Nam o tym, że Prezydent RP podpisał ustawę mówiącą o obowiązku noszenia odblasków, elementów odblaskowych lub kamizelek odblaskowych, po zmierzchu i poza terenem zabudowanym. Cytat ze strony internetowej: "Prezydenta RP Bronisław Komorowski podpisał ustawę dotyczącą noszenia odblasków. Nowelizacja Prawa o Ruchu Drogowym zakłada, że każdy pieszy, poruszający się po zmierzchu po drodze poza obszarem zabudowanym, będzie miał obowiązek używania elementów odblaskowych. Mało kto wie, że do tej pory wszystkie dzieci do 15 roku życia miały obowiązek noszenia odblasków, teraz ten przymus będzie dotyczyła każdego z nas. Według nowych przepisów piesi będą mogli poruszać się po zmierzchu bez odblasków tylko po chodnikach bądź w strefie zamieszkania. Co ciekawe, za poruszanie się bez odblasków będzie groziła kara nawet do 3 tys. zł! Ustawa podpisana przez prezydenta wejdzie w życie po 12 miesiącach od dnia jej ogłoszenia." Co rowerzyści sądzą na ten temat? Użyto artykułu ze strony: www.stalowemiasto.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 A gdzie jest napisane cos o rowerzystach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 no własnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Kolejny martwy przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziGu98 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Mój błąd źle skopiowałem.. Ale ustawa również ma dotyczyć wszystkich rowerzystów. Dla jasności, daję link do całego artykułu :http://stalowemiasto.pl/artykuly/artykuly.php?mode=pokaz&id=30425 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Nie ma. Nigdzie nie widze czegos takiego. Wprowadzenie odblaskowych kamizelek byloby debilizmem. Rower jest pojazdem na ktorym ustawa wymusza posiadanie oswietlenia. Jesli posiada oswietlenie, to jest dobrze widoczny. Co do pieszych - glupia opaska na reke czy noge kosztujaca grosze, potrafi uratowac zycie. Dobry ten przepis. @up dalej nie ma tam nic od rowerzystach. Czytanie ze zrozumieniem sie klania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziGu98 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Wprost może i nie ma napisane, ale z kontekstu można jak najbardziej wywnioskować, że taki obowiązek będzie nałożony również na rowerzystów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Tu nie ma nic do wnioskowania. Pieszy to pieszy, kierujący rowerem to kierujący rowerem. Wyposażenie roweru jest już dawno opisane w przepisach i, tu ciekawostka, o odblaskach też jest mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Dobry ten przepis Ludzie wprowadzający prawo w tym kraju już dawno osiągnęli dno absurdu, trzeba wprowadzać rozwiązania edukujące, zachęcające ludzi do świadomego noszenia elementów odblaskowych, sam przepis nie spowoduje zwiększenia bezpieczeństwa. Co do rowerzystów, nie znam tej ustawy, ale co z tego praktycznie wszystkie ciuchy w miarę sportowe, a w szególności dedykowane na rower posiadają odblaskowe elementy. Dla mnie się nic nie zmieni. Choć ewentualny wymóg posiadania samej kamizelki odblaskowej przez rowerzystę uważam za wielce szkodliwy, ze względu na sprawę z zakłuceniem widoczności wtedy sygnalizacji skrętu ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vibovit185 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Rower ma własne oświetlenie, własne odblaski - więc nie widzę potrzeby stosować jeszcze kolejnych urządzeń. Co do pieszych - tak jak już ktoś mówił - zwykła opaska odblaskowa - kosztuje grosze a znacząco poprawia bezpieczeństwo - i tu się zgadzam z tym przepisem. Ciekawi mnie kwota 3 tys zł. Kto to wymyślił ?? Policja może nakładać mandaty w drodze postępowania mandatowego UWAGA - do 1 tyś zł , ewentualnie może skierować sprawę do Sądu Rejonowego w związku z wykroczeniem i tu również UWAGA (Sąd w sprawach o wykroczenia może nałożyć grzywnę do 5 tys zł - gdyż nie ogranicza go taryfikator)A jak wprowadzą obowiązek jazdy na rowerze w kamizelce odblaskowej - by było widać ręce w przypadku sygnalizowania zamiaru skrętu - wprowadzą obowiązek posiadania rękawiczek z elementami odblaskowymi .... dalej tak idąc - dojdziemy do wniosku, że apteczka i trójkąt ostrzegawczy też nam będzie potrzebny bo wypadki chodzą po ludziach ....Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Ale ja nie widzę powodów do dyskusji - dlaczego pieszy na drodze ma być poza prawem??? Kult "świętej krowy", czy co??? Moim zdaniem właściwe podejscie - przecież pieszy wkraczając na drogę/jezdnię z automatu staje się uczestnikiem ruchu drogowego, nieprawdaż? Co innego jeśli wędruje sobie chodnikiem - ale nie tego dotyczy nowelizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Rowerzyści nic nie sądzą. Rowerzyści mają obowiązek być po zmroku oświetleni lampką czerwoną z tyłu i białą z przodu. I przepisy o odblaskach dla pieszych nie mają tu żadnego znaczenia. dziobolek --> zastanów się. Policja nie jest w stanie skutecznie wyegzekwować nawet oświetlenia rowerów po zmroku, a co dopiero odblasków po zmierzchu u pieszych. Mnożenie przepisów swoją drogą, ale egzekwowanie swoją. Tyle że prawo, z którym się nikt nie liczy bardziej powoduje śmiech, niż szacunek. Jesteśmy na najlepszej drodze do modelu rosyjskiego - przepisy każdy ma w czterech literach, ale jak państwo chce się do kogoś przyczepić, to zawsze znajdzie przepis na podstawie którego to zrobi. Bo nie sposób przestrzegać wszelkich absurdalnych przepisów, tym bardziej że nikt tego nie pilnuje ani o to nie dba na codzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Przepisy, przepisy... bezpieczenstwo Panowie. Od zawsze bylo tak, ze madry zadba o siebie sam, a glupi nie, dlatego tez za swoja glupote placi. Albo zyciem, albo pieniedzmi... Edukacja nic nie daje. Uczymy dzieci o odblaskach, a w domu ich rodzice maja to w nosie. Przeciez za ich czasow sie nie nosilo i bylo ok. O uczeniu osob doroslych w ogole nie ma co rozmawiac. Pozniej jak ktos zginie to co jakis czas wyjdzie jakas grubsza akcja, a potem znowu cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Przepisy, przepisy... bezpieczenstwo Panowie. Od zawsze bylo tak, ze madry zadba o siebie sam, a glupi nie, dlatego tez za swoja glupote placi. Albo zyciem, albo pieniedzmi... Pal licho, jeśli tylko głupi zapłaci - jego sprawa. Ale najczęściej cierpią także inni nie z własnej woli czy winy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Jak tym co sa przeciw temu przepisowi, kiedyś w nocy w lesie nagle wyskoczy na jezdnię ubrany na czarno człowiek... to zmienią zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 dziobolek --> zastanów się. Policja nie jest w stanie skutecznie wyegzekwować... Klosiu - zastanów się... IMHO Policja nie jest po to, aby za każdym biegać i egzekwować przestrzeganie Prawa. Prawo jest po to, aby taki pieszy wkraczając na jezdnię nie robił tego z premedytacją i mentalnością "świętej krowy". ...Tyle że prawo, z którym się nikt nie liczy bardziej powoduje śmiech, niż szacunek... To już inna bajka - prawo jest, a personalne podejście do niego przez obywateli to już IMHO sprawa odpowiedniego wychowania, kultury osobistej i samodyscypliny. Ale w tej kwesti Polak i Prawo... no comments. ...Jesteśmy na najlepszej drodze do modelu rosyjskiego... Nie, Klosiu - my nie jesteśmy na drodze do modelu rosyjskiego. Ten model jest już od dawna u nas zakorzeniony i byliśmy w nim przez lata wychowywani i utwierdzani o jego słuszności. A ci, którzy rodzili się deczko później dostali go w spadku w "genach" bądź "wysysali go z mlekiem matki". I tu jest własnie główny problem, na który nie pomogą żadne rewolucje, pierestrojki czy wyzwolenie z socjalizmu. Przecież mamy wolność i kapitalizm - i co...??? Ano nic - ci którzy chcą pójdą zwyczajnie naprzód, a ci którym nie pasuje, będą nadal tkwić tam, gdzie im "wygodnie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Ja w rowerze mam odblask przedni i tylni plus po jednym na kołach, ponadto zawsze po zmroku mam lampkę z tyłu raczej widoczną bezproblemowo bym rzekł i na przód również, do tego niedawno kupiłem szelki odblaskowe, tyle że jeszcze nie miałem okazji użyć. To wszystko nie dlatego że tak każą przepisy, tylko z własnego rozsądku. Zależy mi na tym abym był dobrze widoczny po zmroku przede wszystkim ze względu na własne bezpieczeństwo, a w następnej kolejności ponieważ ja jako kierowca, też chciałbym aby inni uczestnicy ruchu byli dobrze widoczni na drodze. Przepisy przepisami, ale wydaje mi się, że każdy rowerzysta powinien mniej więcej tak do tematu oświetlenia podchodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Im więcej masz na "plecach" odblasków, tym mniej widoczny jest ruch twojej ręki sygnalizujacy skręt w lewo - pomyś trochę nad tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Innego jestem zdania z perspektywy kierowcy zawodowego, ale nie mam zamiaru nic udowadniać na siłę. Napiszę tylko, że JA siedząc za kółkiem kiedy pojawia się rowerzysta w polu widzenia, to ostatnią rzeczą jest zwracanie uwagi na to, w co jest ubrany. JA obserwuję jego zachowanie na drodze i każdy jego ruch, a rączki w szczególności, bo to przecież kierunkowskazy jak by na to nie patrzeć. Pomijam fakt, że rzadko który rowerzysta sygnalizuje swoje zamiary, więc bardziej uważam na "język ciała". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 więc bardziej uważam na "język ciała". Ttlko dlatego, że jesteś też rowerzystą i znasz ten język... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Myślę, że każdy go zna, tylko siedząc za kółkiem trzeba "być obecnym" na drodze, a nie mieć wszystko w d...e bo jestem "pan kierowca" i mijać rowerzystów na grubość lakieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ciekawi mnie kwota 3 tys zł. Kto to wymyślił ??Art. 97. kw Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie za-mieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm. lub przepisom wydanym na jej podstawie, podlega karze grzywny do 3000 złotych albo karze nagany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vibovit185 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Zgadza się, tylko grzywny nakłada Sąd - nie Policja. Policjant może nałożyć maksymalnie Mandat karny 1 tys zł i nie większy. Wobec tego można wnioskować rozumowanie takie, że w przypadku każdorazowego ujawnienia w/w wykroczenia że funkcjonariusz albo pouczy za to albo skieruje wniosek do Sądu o ukaranie (gdyż ustawodawca z góry ograniczył działanie organom ścigania) i jakoś nie chce mi się wierzyć, że KAŻDY funkcjonariusz w przypadku braku odblasków - będzie ZAWSZE robił "Wniocha do Sądu"A problem faktycznie na drogach występuje dość powszechnie - ludzie bez wyobraźni poruszają się w całkowitych ciemnościach - rowerzyści bardzo często bez jakichkolwiek odblasków - nie mówiąc już o lampkach.Coś czuje że z tym zapisem będzie jak ze spożywaniem alkoholu w miejscu publicznym objętym zakazem. Każdy wie, że pić nie można - ale większość i tak pije - a później bardzo często zdziwko i pretensje do garbatego, że ma dzieci proste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 A problem faktycznie na drogach występuje dość powszechnie - ludzie bez wyobraźni poruszają się w całkowitych ciemnościach - rowerzyści bardzo często bez jakichkolwiek odblasków - nie mówiąc już o lampkach. Ja bym tak nie demonizował i tak bardzo dużo się już zmieniło w mentalności ludzi, muszę przyznać, że już w poprzednim sezonie zimowym zauważyłem znacząco mniej rowerzystów bez oświetlenia, tak samo w innym wątku o kaskach, coraz więcej ludzi jeździ w kaskach z własnej woli. Jak pisałem wcześniej tylko edukacja społeczeństwa może przynieść w tym przypadku porządane efekty, nie wprowadzanie pustego prawa na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziGu98 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Dokładnie, na siłę niczego nie da się zmienić. To trzeba zrozumieć, i pojąć, że chodzi tylko i wyłącznie o bezpieczeństwo ludzkie, a nie o karanie wysokimi karami pieniężnymi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.