Chmielo Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam Kupiłem miesiąc temu Rower Unibike Viper. Byłem z nim na przeglądzie po prawie 300 km. Wszystko było ok. Dziś w trasie zaczął działać jak by dostał się do niego kurz. Słychać takie specyficzne tarcie z piachem. I do tego nie działa teraz płynnie tylko się zacina jakby przez piach. Przyznam szczerze, że nie wycierałem amora od nowości. Na przeglądzie widziałem, że robił to serwisant jak też sprawdzał jego ugięcie. Zawiozę rower na serwis tylko czy podejdzie to pod gwarancję?
BikerLight Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Spróbuj może najpierw zadziałać Brunoxem Deo, wyczyść nim lagi, wytrzyj do sucha. Następnie spryskaj lagi nad uszczelkami i "pompuj" amorem. Zetrzyj brud i nadmiar brunoxu. Może pomoże, chociaż generalnie uszczelki te są wrażliwe, wymagają stałej pielęgnacji.
Chmielo Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Napisano 18 Sierpnia 2013 Ale chyba może być jakiś inny olej w sprayu czy koniecznie ten brunox?
BikerLight Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Dobre pytanie. Brunox ma właściwości smarująco - czyszczące, Suntour zaleca go do lagów. Jakiś standardowy olej może pomoże, z naciskiem na może.
Chmielo Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Napisano 18 Sierpnia 2013 Oki wyczyszczę jutro ten amor dokładnie i zobaczymy. Na początek zwykłym sprayem
Chmielo Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Napisano 19 Sierpnia 2013 Niestety zero poprawy. Trzymając przedni hamulec i uginając amor dodatkowo do przodu to nie słychać tak bardzo tego kurzu. Gdy na luzie uginam amor to jest tragedia. Uzna to gwarancja czy będą chcieli zwalić na moje nieprawidłowe obchodzenie się z rowerem?
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Proponuje odkręcić od dołu dwie śrubki i roździelić góre od dołu po czym wszystko ładnie wyczyścić i nasmarować .
BikerLight Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Jak kolega powyżej, tutaj masz budowę amora: http://preview.srsuntour-cycling.com/customGates/scripts/download.php?filename=explosions2011%2FSF11-NVX-P-MLO-700C-75%2C80-%281%29.PDF Do serwisu w ramach gwarancji nie polecam, nie zostanie uznana i zapłacisz ekstra koszty. Czyli albo rozbierasz sam i czyścisz albo zrobią to w serwisie w ramach standardowego przeglądu amora za kaskę.
Chmielo Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Napisano 22 Sierpnia 2013 Rozebrałem tego amora ale tylko trochę. Odkręciłem dwie śrubki z dołu, rozdzieliłem na dwie części i od razu zobaczyłem o co kaman. Postanowiłem dalej nie rozbierać tylko złożyć i na gwarancje spróbować. Te obtarcie chyba nie jest normalne. Zobaczcie sami http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/459a2300bda3bf6e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d64fa5a9c0db341.html
BikerLight Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 Zobacz czy w środku nie ma jakiegoś ciała stałego. Ponadto sprawdź czy uszczelki są widocznie uszkodzone. Jeśli są to wątpię żeby gwarancja została uznana.
Chmielo Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie są uszkodzone. W środku kurzu nie było. Nie było brudu tylko smar. Po prostu te słyszane ocieranie było metal o metal chyba
BikerLight Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 Hmm, jeśli jesteś na 100% przekonany że nic tam nie ma to reklamuj.
Chmielo Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Napisano 22 Sierpnia 2013 Spróbuje. Dam znać czy się udało. Dzięki za rady:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.