Skocz do zawartości

[suport] Accent zastąpi FSA MegaExo?

pim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Po dwóch latach mój suport zaczyna strzelać. Czyszczenie i wymiana smaru nie pomaga. Banaszek Duda sprzedają uszczelki pozwalające na użuwanie standardowych łożysk jednak koszt wysyłki tylko kurierem za 18 zł powoduje, że chyba lepiej kupić suport Accent.

Czy będzie on zgodny z moją obecną korbą?

• Korba FSA Gamma Drive Mega Exo 44-32-22 (170/175 mm)
  • Suport FSA MegaExo

Suport który chcę kupić

http://velo.pl/czesci/wklady-suportu/accent/bb-ex-pro

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Dzięki :)

A znacie inne suporty w których zastosowano standardowe łożyska i można je wymieniać ?

Napisano

I lipa.

Łożyska w moim suporcie FSA BB-1000 Gamma Drive Mega Exo BB mają 19 mm wewnętrznej średnicy. Standardowe miski zgodne z Shimano HII są za duże.

Pozostaje mi jedynie wybić łożyska i sprawdzić czy są takie dostępne.

Napisano

Nie znam tej korby i tego suportu. Wiem jednak, że FSA zwykło kiedyś stosować standardowe łożyska z redukcją wewnętrznej średnicy (prawdopodobnie 20->19mm).

Tak jak piszesz, trzeba zdemontować, zmierzyć, obejrzeć, zastanowić się co dalej. Być może u Ciebie jest podobnie. Być może da się przełożyć jedynie samą redukcję- pierścień do nowego standardowego łożyska.

Na szybko udało mi się znaleźć coś takiego link do samego łożyska. Ze względu na cenę, bardziej jako ciekawostka, niż realne rozwiązanie problemu.

Napisano

Zgadza się, Gamma Drive ma ośkę 19 mm, podejrzewam jednak, że powinny podpasować jakieś standardowe łożyska, uważaj jednak żeby nie uszkodzić tych plastikowych osłono/redukcji przy ściąganiu ich z łożysk.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Standardowo siedzą tam niewymiarowe łożyska z osłonką bez redukcji. Kupiłem redukcję i musiałem ją nożem przyciąć bo nie pasuje do oryginalnego suportu. Mój jest inny w środku od tego z poradnika. Co ciekawe według producenta redukcja jest kompatybilna z moim suportem... Zapewne ucierpi na tym uszczelnianie. Zobaczymy ile to pociągnie na łożyskach CX.

Nie polecam FSA, takiego badziewia to jeszcze nie widziałem.

Napisano

Skoro jest inny to może jakiś OEM-owy badziew (właściwie każdy Gamma Drive to badziew), wyższe modele z osią 24 mm  są zupełnie niezłe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...